Universiteit Leiden

nl en

Subject guide

Duitse taal en cultuur

Overzicht van databases, naslagwerken en websites voor onderzoek in de Duitse taal en cultuur

Onderwerpen
Mediale en cultuurhistorische context van de Duitse taal- en letterkunde, historische sociolinguistiek van het Duits, bellettrie uit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland
Materialen
Romans, monografieen, tijdschriften

De collectie Duits staat in de Universiteitsbibliotheek. Het grootste deel van de collectie bevindt zich in het gesloten magazijn. Deze boeken moeten via de Catalogus worden aangevraagd.

Naslagcollectie op de studiezaal

Op de eerste verdieping staat een naslagcollectie. Deze boeken worden niet uitgeleend, maar kopiëren of scannen is wel mogelijk. De naslagcollectie bestaat uit:

Algemeen
  • Algemene bibliografieën en handboeken.
  • Geschiedenis, politiek en economie van de Duitstalige landen; cultuurwetenschap.
Taalkunde
  • Onderverdeling naar onderwerp.
Letterkunde
  • Per eeuw: Bibliografieën, naslagwerken, genres, aspecten, bloemlezingen, selectie van auteurs.
  • Per auteur: Bibliografieën, naslagwerken, leven en werk, aspecten, verzamelde werken, informatie over afzonderlijke werk.


De naslagcollectie is geordend via de Library of Congress Classification (LCC). Titels op het gebied van de Duitse taal en cultuur staan in de volgende rubrieken:

DB 1-879 History of Austria 
DD History of Germany
DQ History of Switzerland 
PT 1-4897 German literature


Papieren tijdschriften

Lopende jaargangen van tijdschriften op het gebied van de Duitse taal en cultuur, waarvan geen digitale versie beschikbaar is, zijn geplaatst in de ronde tijdschriftenkasten bij de ingangen van de studiezaal 8. Oudere jaargangen van tijdschriften staan in de S-UB (kelder, trap naast de informatiebalie). Tijdschriften in het gesloten magazijn zijn op te vragen via de Catalogus.
 

Bezoek de databases voor Duitse taal en cultuur in de catalogus.

Naar de catalogus

Bibliographie der Deutschen Sprach- und Literaturwissenschaft - BDSL is de belangrijkste bibliografie voor studies over Duitse taal- en letterkunde.

Munzinger: Kritisches Lexikon zur deutschsprachigen Gegenwartsliteratur bevat uitgebreide informatie over meer dan 700 Duitstalige auteurs vanaf 1945 tot aan nu.

De Deutsches Literatur-Lexikon is een biografisch woordenboek met informatie over meer dan 8000 Duitse auteurs vanaf de Middeleeuwen tot op heden en een woordenboek met de belangrijkste begrippen op letterkundig gebied.

Deze website maakt gebruik van cookies.