Universiteit Leiden

nl en

Subject guide

Boekrecensies vinden

Boekrecensies geven een snel overzicht van de belangrijkste argumenten, wetenschappelijke kwaliteit en structuur van een boek.

Een boekrecensie is een kritische evaluatie van een academisch of literair werk, meestal gepubliceerd in een (wetenschappelijk) tijdschrift, magazine, krant of online platform. Boekrecensies wordt vaak geschreven door wetenschappers die deskundig zijn in het genre of het onderwerp van het besproken werk.

Van de duizenden boeken die elk jaar worden gepubliceerd, krijgen de meeste slechts één of twee recensies, of worden helemaal niet gerecenseerd. Een controversieel boek, of een boek geschreven door een bekende auteur, kan een onevenredig aantal recensies ontvangen. Boeken met een politieke inhoud worden vaak besproken in publicaties die verschillende standpunten in het politieke spectrum vertegenwoordigen (links, rechts, midden).

Voor populaire boeken verschijnen boekbesprekingen meestal binnen enkele maanden na publicatie, en sommige zelfs voordat een boek is uitgebracht. Recensies van academische boeken duren meestal iets langer, maar verschijnen gewoonlijk binnen één jaar of twee jaar na publicatie.

  • een algemeen begrip krijgen van de structuur en het hoofdargument van een boek;
  • de plaats van een boek in een academisch debat te beoordelen;
  • te zien wie de kwaliteit van een boek beoordelen;
  • je eigen mening over een boek vergelijken met die van anderen.

Gratis toegankelijk online

Binnen de meeste bibliografische databases, zoals de Leidse Catalogus, kun je filteren op boekrecensies (book reviews).  Of typ simpelweg de volgende zoekvraag in: "Book reviews" AND ...book title...

Houdt er wel rekening mee dat een boekrecensie iets anders is dan een systematische review (wat een overzicht is van recent onderzoek op een bepaald gebied)!

Specifieke bronnen voor het vinden van boekrecensies zijn:

Deze website maakt gebruik van cookies.