Universiteit Leiden

nl en

Subject guide

Archeologie

Overzicht van databases en naslagwerken voor onderzoek in de Archeologie.

Onderwerpen
Algemene archeologie (theorievorming, methoden & technieken, materiaalanalyse), mediterrane archeologie (Griekenland, Etrusken, Romeinse Rijk), pre- en protohistorie van met name Europa, archeologie van de beide America’s, oorsprong van de mens, archeologie van migratie- en kolonisatiebewegingen, globalisatie en culturele identiteiten, archeologisch erfgoed
Regio
Europa, Nabije Oosten, Noord- en Zuid-Amerika

Bezoek de databases voor Archeologie in de catalogus.

Naar de catalogus

De papieren collectie Archeologie staat grotendeels in het gesloten magazijn in de Universiteitsbibliotheek. Deze titels zijn aan te vragen via de Catalogus en kunnen ook bij de lockers in het Van Steenis gebouw worden afgeleverd en geretourneerd.

Een gedeelte van de collectie staat in open opstelling: veelgebruikte tijdschriften in het Open Magazijn (kasten 14109-14128, alfabetische volgorde). Dit materiaal kan via de uitleenbalie worden geleend. Op de studiezaal 3 (eerste verdieping) bevindt zich onder de rubriek CC een archeologische naslagcollectie met een sterke nadruk op literatuur over methoden & technieken en handboeken. Deze werken zijn ter plaatse te gebruiken, maar worden niet uitgeleend. Bij de toegang tot studiezaal 2 zijn in de ronde kastenwand de lopende jaargangen van de meest courante archeologische tijdschriften terug te vinden.

EDNA is het E-Depot voor Nederlandse Archeologie. EDNA beheert de digitale onderzoeksbestanden van de Nederlandse archeologen, zoals bestanden met primaire archeologische gegevens van opgravingen, regionale verkenningen en materiaalstudies. EDNA is opgezet door DANS (Data Archiving and Networking Services) en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. De gearchiveerde data zijn per archeologische organisatie of specifiek project (bijvoorbeeld Betuweroute en Maaswerken) te vinden in EASY en toegankelijk voor andere wetenschappers. Meer dan 80% van de archeologische data in EASY is openbaar toegankelijk.

Om gebruik te kunnen maken van de databases is registratie bij het archiveringssysteem DANS EASY vereist. Daarnaast is voor het gebruik van EDNA toestemming nodig van de depositor.

Flyer: Op zoek naar archeologische publicaties en data?

Deze website maakt gebruik van cookies.