Universiteit Leiden

nl en

Onze favorieten voor de zomer - leeslijst

De collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) bevatten naast academische boeken ook veel romans, dichtbundels, non-fictie en zelfs kookboeken. Heeft u uw leeslijst voor de zomer nog niet af? Bekijk dan nu de onderstaande lijst en leen uw boek bij ons.

Heeft u weleens in de catalogus van de UBL gezocht naar boeken die niet alleen nuttig zijn, maar ook leuk? Het is het zeker waard. De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde heeft bijvoorbeeld een grote collectie Nederlandse literatuur. Ook in andere collecties vindt u heel wat interessante en mooie fictie, non-fictie, biografieën, poëzie en zelfs fotoboeken en kookboeken. In de lijst hieronder vindt u onze top 10 voor de zomer van 2023, maar er is nog veel meer te ontdekken! Zoek zelf in de catalogus naar uw favoriete auteur, titel of onderwerp en vraag uw boek aan. Heel veel leesplezier gewenst deze zomer!

Raoul de Jong, Jaguarman

2020

Raoul de Jong is opgegroeid bij zijn Nederlandse moeder, maar zonder zijn Surinaamse vader. ‘Ik droomde niet over mijn vader, huilde niet om hem, miste hem niet, maar ik verzamelde wel zwart-witfoto’s van indianen met dierenmaskers en verentooien. Van Afrikaanse stammen. Van Polynesische mannen met bloemen in hun haar,’ schrijft hij in zijn veelgeprezen boek Jaguarman. In een Volkskrant-interview zei hij daar later over: ‘Achteraf is het zó duidelijk, maar ik verbond dat totaal niet met elkaar. Ik wist niet eens dat er regenwoud was in Suriname.’  

Als hij 27 jaar oud is, ontvangt hij een mailtje met het eenvoudige zinnetje: ‘Ik ben op zoek naar mijn zoon Raoul de Jong.’ Een half jaar later ontmoet Raoul zijn vader dan eindelijk. Tijdens die ontmoeting vertelt zijn vader hem een verhaal dat blijft hangen: een van zijn voorouders, een medicijnman, kon zichzelf veranderen in een jaguar. Dit gegeven is het beginpunt van een zoektocht van Raoul naar zijn Surinaamse wortels. Net als zijn generatiegenoten Karin Amatmoekrim, Tesha Leuwsha en Johan Fretz gaat Raoul op onderzoek uit in Suriname, om aldaar te stuiten op restanten van het koloniale verleden en slavernij, maar ook op betoverende rituelen en schoonheid. Suriname is een plek waar de pracht van de natuur, gewelddadige geschiedenis en culturele diversiteit (mede als gevolg van het kolonialisme en slavernij) samenkomen.

Alexander Kotov, Think like a Grandmaster

2002

Er is een enorm aantal boeken over schaken geschreven: over openingen, het middenspel, en eindspel, tactieken, strategieën, schaakgeschiedenis, en meer. In 1970, toen Think Like a Grandmaster van de Sovjet-grootmeester Alexander Kotov verscheen, was er opmerkelijk genoeg echter nog geen boek verschenen waarin de methodes beschreven worden waarmee grootmeesters de top van de schaakwereld hebben bereikt. Dat is precies wat Kotov in zijn boek doet. Hij beschrijft partijen van grote namen als Mikhail Botvinnik, Michael Tal, Vasili Smyslov, Tigran Petrosjan en vele anderen en laat zien hoe zij schaaktheorie bestudeerden en de mysteriën van het schaken doorgrondden.

Naguib Mahfouz, Arabian Nights and Days

1996

Arabian nights and days is een betoverende verzameling verhalen die lezers meevoert naar een wereld van verwondering. De verhalen zijn gebaseerd op Arabische folklore en mythologie en zitten vol met magische geesten, dappere helden en boeiende avonturen. Elk verhaal is prachtig geschreven en verweeft elementen van fantasie, romantiek en moraal. Het rijke culturele tapijt van de Arabian Nights wordt tot leven gebracht door middel van levendige beschrijvingen en kleurrijke personages met de tijdloze thema's van liefde, het lot en de kracht van verhalen vertellen. Als je ooit nieuwsgierig bent geweest naar Arabische folklore, maar nooit de kans hebt gehad om de meerdelige klassiekers te lezen, dan is dit boek zeker iets voor jou.

Peter Mayle, A year in Provence

2000

Mayle’s memoires bieden een unieke inkijk in de uitdagingen die gepaard gaan met het verhuizen naar een nieuw land en het ervaren van een nieuwe cultuur. Zijn levendige beschrijvingen van de geurige lavendelvelden en lokale gerechten, transporteren de lezer naar idyllische dorpjes in de Provence, wat het een perfect boek maakt ter afwisseling van academische teksten. Het verhaal biedt een welkome ontsnapping naar een eenvoudigere wereld, ideaal voor een zomerse middag luieren op het strand of in een park. 

Olia Hercules, Summer kitchens : recipes and reminiscences from every corner of Ukraine

2020

In de Oekraïense tuin van de ouders van Olia Hercules, tussen de moestuin en weelderige fruitbomen, stond een onopvallend gebouwtje: de zomerkeuken. Hier werd de hele zomer lang dagelijks gegeten door haar hele familie en werden grote zomerse banketten aangericht voor bijzondere gelegenheden. Deze plek is volgens Hercules, die naam maakte als chef in het Londense restaurant Ottolenghi's, dé centrale plek in de Oekraïense voedselcultuur. In haar kookboek vertelt ze bij ieder gerecht – van brandnetel, zuring en wilde knoflooksoep en borscht met eend en gerookte peer, tot maanzaadcake met vlierbessen en aardbeien – over haar ervaringen met deze gerechten in haar jeugd en de betekenis van deze gerechten voor de Oekraïense cultuur. Niet alleen geweldige (vegetarische) recepten dus, maar ook een kans om te leren over de rijke voedselcultuur van ‘het grensland’. 

Chimamanda Ngozi Adichie, Americanah

2013

Deze roman werd geschreven door de bekende Nigeriaanse auteur Adichie. Het verhaal volgt Ifemelu die van Nigeria naar Amerika en terug naar Nigeria verhuist, terwijl ze door de absurditeiten van zowel het Amerikaanse als het Nigeriaanse leven navigeert; van het uitzoeken van kapsalons tot het ontcijferen van etnische dynamiek. Door de welsprekende schrijfstijl van Adichie blader je door de pagina's terwijl je tegelijkertijd uitgedaagd wordt na te denken over de diepgaande maatschappelijke kwesties die ze aansnijdt. Met een perfecte mix van komedie en sociaal commentaar is Americanah een literair juweeltje dat belooft te vermaken, te verlichten en te boeien.

R.F. Kuang, The Poppy War

2018

Deze meeslepende roman speelt zich af in een universum waarin de personages zich de kracht van goden en mythische wezens weten toe te eigenen. Gedurende een ware masterclass in world-building, volg je als lezer Rin, een jonge vrouw in haar zoektocht naar macht en haar plaats in een complex web van vriendschap en intrige. Met name studenten die zijn opgegroeid met het lezen van Harry Potter zullen een gevoel van nostalgie ervaren bij het lezen van dit boek, omdat het zich afspeelt in een Zweinstein-achtig universum voor (jong)volwassenen. 

Boris Akunin, Koronacija

2001

Boris Akunin (echte naam: Grigori Chkhartishvili) is een populaire Georgische auteur die in het Russisch schrijft. Hij werd bekend met een serie van 16 historische detectiveromans rond het fictieve personage Erast Fandorin, beschreven door The Wall Street Journal als "een Slavische Sherlock Holmes die Japans en Engels spreekt, bedreven is in vechtsporten en beschikt over ladykiller good looks. " Koronacija betekent 'kroning' en verwijst naar de kroning van de laatste Russische tsaar, Nicolaas II in 1896. De beruchte 'Khodynka-tragedie', waarbij zo'n 1200 mensen werden doodgedrukt tijdens de kroningsfestiviteiten, speelt een rol in het boek. Fandorin onderzoekt de ontvoering van een jong lid van de keizerlijke familie, door een zekere dokter Lind, die een edelsteen van de keizerlijke scepter wil als losgeld voor de jongen. Dit klinkt alsof Akunin zwaar leunt op meesters uit het verleden, zoals Wilky Collins en Conan Doyle, en in zekere zin doet hij dat ook. De Fandorin-boeken zijn zowel detectiveverhalen als parodieën op detectiveverhalen; dat is zeker geen tekortkoming, maar een deel van hun charme.

Koronacija is het enige boek van Akunin in de Leidse collectie; het is in het Engels vertaald door Andrew Bromfield en in het Nederlands door Arie van der Ent.

Kazuo Ishiguro, Never Let Me Go

2006

In een alternatief Engeland van de jaren ’90 werkt Kathy H., zelf 'donor', als verzorger voor andere donoren. Ze blikt terug op haar schijnbaar idyllische kinderjaren aan het Hailsham-internaat. Vanaf de eerste pagina roept de situatie ongemak op, en langzaam wordt duidelijk wat het betekent om donor te zijn. Kundig onthult Ishiguro stukje bij beetje de dystopische werkelijkheid van zijn personages, hun voorbestemde rol in de maatschappij, en de marges waarbinnen ze invloed hebben op hun eigen leven. 

Kader Abdolah, Het pad van de gele slippers

2018

Wat doe je als een goede vriend je vraagt zijn dagboeken tot een biografie om te schrijven? Kader Abdolah schreef Het pad van de gele slippers over het fascinerende leven van zijn echte of fictionele vriend Sultan. In zijn karakteristieke poëtische stijl, die de lezer terugvoert naar het Iran van zijn jeugd, verhaalt Abdolah een door traditie, maatschappij, revolutie en vlucht getekend leven in een continu veranderend Iran. Sultan brengt in zijn jonge jaren veel van zijn tijd door op de toren van het kasteel van zijn rijke familie. Wanneer hij een verrekijker bemachtigt wordt hij gegrepen door de lens. Zijn carrière als fotograaf en later filmmaker brengt hem veel goeds, maar later ook problemen met het religieuze revolutionaire regime. Het is een prachtige geschiedenis van Iran en een ontroerende karakterstudie van een kunstenaar gevangen tussen twee vuren: traditie en moderniteit.

Neem contact met ons op

Mist u een boek in deze lijst, wilt u de UBL vragen een boek aan te schaffen dat nog niet in de collecties aanwezig is, of wilt u die ene titel op uw zomerleeslijst echt met ons delen? Stuur ons een berichtje via Twitter, Facebook of Instagram, of neem contact met ons op via Stel een vraag.

Deze website maakt gebruik van cookies.