Universiteit Leiden

nl en

Leeslijst - onze favorieten voor de zomer

De collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) bevatten naast academische boeken ook veel romans, dichtbundels, non-fictie en zelfs kookboeken. Heeft u uw leeslijst voor de zomer nog niet af? Bekijk dan nu de onderstaande lijst en leen uw boek bij ons.

Heeft u wel eens in de catalogus van de UBL gezocht naar boeken die niet alleen nuttig zijn, maar ook leuk? Het is het zeker waard. De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde heeft bijvoorbeeld een grote collectie Nederlandse literatuur. Ook in andere collecties vindt u heel wat interessante en mooie fictie, non-fictie, biografieën, poëzie en zelfs fotoboeken en kookboeken. In de lijst hieronder vindt u onze top 10 voor de zomer van 2021, maar er is nog veel meer te ontdekken! Zoek zelf in de catalogus naar uw favoriete auteur, titel of onderwerp en vraag uw boek aan. Heel veel leesplezier gewenst deze zomer!

Patrick Freyne, Ok, let's do your stupid idea

2021

Patrick Freyne heeft heel wat domme dingen geprobeerd in zijn leven. In dit sprankelende debuut vertelt hij erover. Zoals over de keer dat hij (op 5-jarige leeftijd) een hek opende en een paard uit de wei liet, gewoon om te zien wat er zou gebeuren; of de keer dat hij (op 19-jarige leeftijd) uit een vliegtuig sprong voor het goede doel, ondanks dat hij niet veel gaf om het doel en vrijwel zeker wist dat hij het niet zou overleven; of de keer dat hij (oud genoeg om beter te weten) een tijdschrift gebruikte als trechter om benzine in zijn busje te gieten. Hij heeft ook een paar dingen geleerd: bijvoorbeeld over de kracht van samenzang; over de schoonheid van het fysiek zorgen voor een ander mens; over kinderloosheid en over het veel te jong verliezen van vrienden.

Het leven gezien door de ogen van Patrick Freyne is vreemder, grappiger en een stuk interessanter dan het leven zoals we het over het algemeen kennen.

Gabri van Tussenbroek en Tanja Holzhey, De laatste overval: Het onwaarschijnlijke leven van Reimund Holzhey (1866-1952)

2021

Voor liefhebbers van true crime en geschiedenis is dit boek een echte aanrader. Het ongelofelijke leven van Reimund Holzhey kende tal van bizarre wendingen. Hij immigreerde in 1882 op vijftienjarige leeftijd uit Duitsland naar de Verenigde Staten, waar slechts zeven jaar later de kranten vol stonden van zijn gewelddadige overvallen en de daaropvolgende arrestatie en strafproces. In de gevangenis onderging Holzhey een wonderbaarlijke verandering, waardoor hij in contact kwam met de hoogste kringen in de Verenigde Staten. Dit waargebeurde verhaal wordt verteld door historicus Gabri van Tussenbroek en Tanja Holzhey, een nazaat van Reimund, die er per toeval achter kwam dat haar familielid een notoir postkoetsovervaller was in de negentiende eeuw.

Charlotte Kleyn, Trek - Eten onderweg toen en nu

2021

Reizen maakt hongerig. Nu, maar ook in het verleden werd er onderweg gegeten. Hoe ging dat en wat aten mensen op de weg in de jaren zestig of op een schip in de veertiende eeuw? Hoelang picknicken we eigenlijk al? Charlotte Kleyn deed zelf onderzoek naar bijvoorbeeld de geschiedenis van scheepsbeschuit en de menu’s op luxe stoomschepen, maar was ook benieuwd naar de reizende eters van nu. Wat eet men op een marineschip of in het vliegtuig eigenlijk? Trek bevat ruim vijftig recepten; geïnspireerd op het verleden, maar met een moderne twist. Zo maak je als lezer eenvoudig je eigen abrikozenamandeltaartjes, officiersballen of antischeurbuikcocktail met arak en leer je waar deze gerechten hun oorsprong vonden.

Seb Falk, The Light Ages: the surprising story of medieval science

2020

Vrijwel iedereen kent de middeleeuwen als het tijdperk van kathedralen, gewelddadige kruistochten en oorlogvoerende koninkrijken, maar de zogenaamd donkere middeleeuwen brachten ook de eerste universiteiten, brillen en mechanische klokken. Zoals in ieder ander tijdperk probeerden mensen in de middeleeuwen de wereld om zich heen te begrijpen. Nadenkend over zaken als het verstrijken van de tijd en de sterren aan de hemel ontwikkelden zij een levendige wetenschappelijke cultuur.

Historicus Seb Falk uit Cambridge neemt de lezer mee op een toer door de middeleeuwse wetenschap door de ogen van een deelnemer, de veertiende-eeuwse monnik John of Weswyk.

Nathan L. King, The Excellent Mind: intellectual virtues for everyday life

2021

Dit boek laat zien hoe intellectuele deugden als nieuwsgierigheid, zelfredzaamheid, eerlijkheid en doorzettingsvermogen, cruciaal zijn voor het leven van alledag. Dit geldt op uiteenlopende gebieden als persoonlijke relaties, verantwoordelijk burgerschap, maatschappelijk debat, persoonlijk succes en onderwijs. King put uit recente psychologische en filosofische literatuur om te laten zien wat deze deugden in de praktijk voor de lezer kunnen doen, waarom ze belangrijk zijn en hoe de lezer ze kan cultiveren.

Peter Burke, Polymath: a cultural history from Leonardo da Vinci to Susan Sontag

2021 (online)

Van Leonardo Da Vinci tot John Dee en Comenius, en van George Eliot tot Oliver Sacks en Susan Sontag, veelzijdige geleerden hebben de grenzen van de wetenschap op talloze manieren weten te verleggen. Toch komt die encyclopedische kennis in terugblikken niet altijd tot zijn recht. Vaak worden ze slechts herinnerd voor een deel van hun diverse waardevolle prestaties.

Bekend cultuurhistoricus Peter Burke laat zien hoe de opkomst van de geniale 'all-round'-wetenschapper samen ging met de uitvinding van de boekdrukkunst, de ontdekking van de Nieuwe Wereld en de wetenschappelijke revolutie.

Caleb Femi, Poor

2021

De gedichten en foto's in Caleb Femi's Poor geven een beeld van de beproevingen, dromen en het plezier die een donkere jongen beleeft in de Londense wijk Peckham in de eenentwintigste eeuw. Hij overpeinst de invloed die de betonnen muren en gentrificerende wijken van zijn jeugd hebben gehad op zijn leven. Femi schrijft een haast mythische geschiedenis, doorvlochten met de rijke karakters en verhalen van zijn jeugd in Peckham en schrijft onder meer een eerbetoon aan de rappers en artiesten die zijn leven kleur gaven.

Michael J. Sandel, The Tyranny of Merit: What's become of the Common Good? 

2020

De wereldberoemde filosoof Michael J. Sandel stelt dat we om de crises die onze wereld op zijn kop zetten te boven te komen, we onze houding ten opzichte van succes en falen moeten heroverwegen. Hij is van mening dat wij meer aandacht moeten hebben voor de rol van geluk in het dagelijkse menselijke bestaan, een ethiek van nederigheid en solidariteit meer moeten bevorderen en de waardigheid van werk meer moeten benadrukken.

Michael Chibnik, Scholarship, Money, and Prose: Behind the Scenes at an Academic Journal

2020 (online)

Een etnografische en historische beschrijving van de voormalig hoofdredacteur van American Anthropologist over het reilen en zeilen van een wetenschappelijk tijdschrift, gevuld met amusante anekdotes van zijn ervaringen. In Scholarship, Money, and Proze schrijft Chibnik openhartig over het ingewikkelde en uitdagende werk dat komt kijken bij het publiceren van een prestigieus wetenschappelijk tijdschrift. Hij beschrijft hoe hij artikelen selecteerde, omging met tegenstrijdige peer-reviews en samenwerkte met auteurs om leesbaarheid van hun artikelen te verbeteren. Ook gaat hij in op het stof dat zijn columns deed opwaaien op het gebied van Open Access en biologische antropologie en vertelt hij over waarom hij politiek geladen onderwerpen een kans gaf in het tijdschrift.

Maarten Corbijn, Corbino's Bijbel

2021

Overzicht van 40 jaar prachtige portretfotografie van deze Nederlandse fotograaf en regisseur.

Van daklozen tot de koningin, van Hazes tot Van Zweden, allen passeren ze zijn revue, niemand ontkomt aan Corbino’s blik. Vele van de portretten van deze autodidact gelden inmiddels als iconen binnen de Nederlandse portretfotografie. In ‘Corbino’s Bijbel’ is 40 jaar aan portretteren en ontmoetingen samengebracht in tien bijbelhoofdstukken. De prachtige foto’s worden vergezeld door teksten die duiding geven aan het oeuvre en de oorsprong van deze domineeszoon.

Neem contact met ons op

Mist u een van uw favorieten op de lijst of is er een boek waarvan u vindt dat de UBL het moet toevoegen aan de collectie? Neem contact op met uw vakreferent

Deze website maakt gebruik van cookies.