Universiteit Leiden

nl en

Nieuw in onze collecties: de Amsterdamse Jemenbibliotheek

De collectie van de Universitaire Bibliotheken Leiden is vandaag verrijkt met de Maktabat al-Yaman al-Amstirdāmīyah, ofwel de Amsterdamse Jemenbibliotheek. De collectie, die uit ongeveer duizend boeken, tijdschriften en landkaarten bestaat, is de grootste coherente Jemencollectie van Nederland en is verzameld door de Amsterdamse Jemenspecialist dr. Kees Brouwer, die in Leiden gepromoveerd is. Brouwer heeft besloten om zijn collectie aan Universitaire Bibliotheken Leiden te doneren.

De collectie bestaat uit boeken en ander materiaal over de geschiedenis en geografie van Jemen, zowel vanuit een Arabisch als vanuit een Europees perspectief. Een groot gedeelte van de boeken is in het Arabisch en is grotendeels verzameld tijdens Brouwers reizen en zijn langdurige verblijf in Jemen en Egypte. De collectie wordt in zijn geheel opgenomen in de Leidse collectie en zal ter uitleen beschikbaar zijn voor alle gebruikers van de bibliotheek.

Tijdens de overdrachtsbijeenkomst overhandigde Brouwer het eerste exemplaar van de bijbehorende catalogus aan Kurt De Belder, directeur van de UBL en bibliothecaris van de Universiteit. In de komende maanden wordt de collectie ook opgenomen in de algemene catalogus van de bibliotheek, waarna deze voor alle gebruikers toegankelijk is. De collectie zal tevens een belangrijk onderdeel worden van de nog te voltooien Middle Eastern Library van de UBL.

Deze website maakt gebruik van cookies.