Subject guide
Open access publicaties zoeken
Bronnen voor het zoeken naar Open Access artikelen, tijdschriften en boeken.
De titels van Open Access publicaties uit een aantal hieronder beschreven databases zijn opgenomen in onze bibliotheekcatalogus. Verfijn hiervoor bij zoeken in All Content de zoekresultaten aan de linkerkant op collectie, zoals PubMed Central, DOAJ, Project Gutenberg of op een bepaald repositorium.
- Scholarly Publications geeft toegang tot wetenschappelijke publicaties van de Universiteit Leiden.
-
OpenAIRE (Europa) geeft toegang tot meer dan 8 miljoen Open Access publicaties van meer dan 460 dataleveranciers van 38 Europese landen.
-
Digital Commons Network (VS) geeft toegang tot bijna 800.000 wetenschapppelijke publicaties van meer dan 300 (voornamelijk Amerikaanse) academische instituten.
-
Oaister (wereldwijd) geeft toegang tot meer dan 30 miljoen citaties uit meer dan 700 repositoria en open access collecties wereldwijd. Is geïntegreerd in WorldCat, maar ook apart toegankelijk.
-
openDOAR (wereldwijd) is een toonaangevend bestand van academische repositoria wereldwijd. Binnen OpenDOAR kunnen je zoeken naar repositoria, en daarnaast (met behulp van Google Custom Search Engine) de inhoud van deze repositoria doorzoeken.
-
Registry of Open Access Repositories (ROAR) (wereldwijd) lijkt op openDOAR, maar wordt automatisch gevuld, in tegenstelling tot openDOAR.
-
ArXiv (wereldwijd, betawetenschappen) is een vrij toegankelijk repositorium voor wetenschappelijke artikelen binnen de wiskunde, informatica,kwantitatieve biologie en statistiek. Wordt bijgehouden door Cornell University.
- PubMed Central Open Access Subset is deel van de complete collectie medische artikelen in PMC.
-
Highwire Press, de uitgeversdivisie voor digitale tijdschriften van de Stanford University Libraries, geeft vrije toegang tot bijna 2 miljoen artikelen van verschillende uitgevers.
-
JSTOR Register & Read: gratis read-only toegang voor studenten en onderzoekers die zich registeren. Bevat rond de 1200 tijdschriften van meer dan 700 uitgevers en is een onderdeel van JStor.
- De Directory of Open Access Journals (DOAJ) bevat meer dan 10.000 open access tijdschriften en een groot aantal talen. Meer dan de helft van deze tijdschriften zijn doorzoekbaar op artikelniveau. A journals in many languages. More than half of these journals are searchable at article level. In de database zitten onder meer de volgende collecties: PLoS One, BMJ Open, SAGE Open, AIP Advances, Open Biology and BioMed Central (BMC) journals.
-
The Directory of Open Access Scholarly Resources (ROAD) geeft toegang tot het deel van het ISSN dat wetenschappelijke open access bronnen beschrijft die een ISSN toegewezen hebben gekregen, zoals tijdschriften en academische repositoria. ROAD wordt ondersteund Communication and Information Sector of UNESCO.
-
Scientific Electronic Library Online (SciELO) is een digitale bibliotheek met een selectie Braziliaanse wetenschappelijke tijdschriften.
-
Elektronische Zeitschriftenbibliothek (EZB) geeft een wereldwijd overzicht van vrij toegankelijke digitale tijdschriften. Met uitgebreide zoekmogelijkheden.
- Directory of Open Access Books (DOAB) is een zoekdienst voor peer reviewed boeken gepubliceerd onder een Open Access licentie. DOAB ondersteunt zoeken in de boekbeschrijving, niet de fulltext.
-
OAPEN Library bevat de full text naar een groot aantal peer reviewed Open Accessboeken. Zoeken kan zowel fulltext als in de boekbeschrijving.
-
Project Gutenberg bevat bijna een half miljoen vrij toegankelijke digitale boeken.
-
Gallica is een digitale bibliotheek van de Bibliothèque Nacionale de France, en geeft toegang tot miljoenen boeken, kranten, manuscripten, geluidsopnamen en andere materialen.
-
Google BookSearch is een grote, voor het grootste deel fulltext doorzoekbare, database met miljoenen gescande boeken afkomstig van bibliotheken en uitgevers. Selecteer in Advanced search search full view only.
-
Hathi Trust is een partnerschap van academische en onderzoeksinstituten en geeft toegang tot een collectie van miljoenen gedigitaliseerde titels afkomstig van bibliotheken uit de gehele wereld. Zoek binnen 'advanced search' om te zoeken op materiaalsoort (boeken, tijdschriften, audio enz). Door "full view only" aan te vinken zoek je op open access bronnen.
-
Online Books Page is een website die de toegang faciliteert tot meer dan een miljoen vrij toegankelijke digitale boeken. Wordt beheerd door de University of Pennsylvania Libraries.
-
Internet Archive Text Archive bevat meer dan 5 miljoen vrij toegankelijke boeken. Zie ook de website van het archief, OpenLibrary.
-
Universal Digital Library is een project van het Carnegie Mellon University, en was eerder bekend als het Million Book Project. Het project wil creativiteit en vrije toegang tot kennis promoten door alle boeken digitaal beschikbaar te stellen.
-
Internet Archive is een grote non-profit internetbibliotheek met toegang tot historisch beeld- en tekstmateriaal.
- BASE is een van de grootste zoekmachines voor het zoeken naar academische open access webbronnen. Wordt beheerd door de Bielefeld University Library.
-
CORE is kleiner dan BASE, maar bevat meer geavanceerde zoekopties. CORE zoekt kan bijvoorbeeld op gerelateerde artikelen door de tekst van een artikel te scannen.
-
Google Scholar is een wetenschappelijke zoekmachine. Type filetype:pdf achter je zoekvraag om open access artikelen te vinden.
Er komen steeds meer handige browser-extensies, waarmee open access publicaties gevonden kunnen worden. Staan de bibliografische gegevens in het scherm en zit het achter een betaalmuur, dan kan met een druk op de knop de open access versie worden gezocht.
Unpaywall: Extensie voor Google Chrome of Firefox: doorzoekt de grote open access databases.
Open Access Button: Extensie voor Google Chrome, Internet Explorer, Firefox, Safari: doorzoekt grote open access databases en als het daar niet in te vinden is, wordt een verzoek naar de auteur gestuurd om het artikel open access te maken.