Universiteit Leiden

nl en

Subject guide

Japanstudies

Overzicht van databases, naslagwerken en nuttige weblinks voor onderzoek in de Japanse taal en cultuur

De collectie Japans is sinds maart 2017 gehuisvest in de Asian Library. Het laatste nieuws rondom de verhuizing en de bouw van de nieuwe bibliotheek is te vinden op het Asian Library Blog.

Volg de Asian Library op Facebook en Twitter voor mededelingen, tips en highlights uit de collectie.

Bibliography of Asian Studies: de online versie van de Bibliography of Asian Studies (BAS) heeft meer dan 700.000 records van diverse onderwerpen gerelateerd aan Azië. De database bevat bibliografische informatie over publicaties vanaf 1971. De database is geschikt voor het zoeken naar artikelen, maar voor informatie over nieuwe monografieën kan beter een andere zoekmachine worden geraadpleegd.

Proquest: zoekmachine voor bibliografische gegevens van artikelen, dissertaties en meer.

NDL Search: zoekmachine van de National Diet Library in Japan. NDL Search is een geïntegreerde zoekmachine voor catalogi en digitale archieven van o.a. Japanse bibliotheken, archieven, musea, academische instituten, Open Access platformen, en de National Diet Library. Stafleden en studenten kunnen bij de vakreferent tegen vergoeding van de kopieer- en verzendkosten  kopieën bestellen van gevonden boekhoofdstukken of artikelen.

Scholarly and Academic Information Navigator (CiNii): CiNii is een zoekmachine waarmee je informatie kan vinden over academische publicaties, boeken, tijdschriften en dissertaties. Naast deze bibliografische gegevens geeft CiNii ook de mogelijkheid te zoeken op fulltext downloadbare artikelen.

Google Scholar Japan: voor het vinden van artikelen in het Japans is Google Scholar ook zeer geschikt.

HOLLIS: de zoekmachine van de Harvard-Yenching bibliotheek (HOLLIS) heeft ook voor gastgebruikers diverse opties voor het vinden van informatie over artikelen, boekhoofdstukken en dissertaties.

CROSS-ASIA: Cross Asia is een initiatief van de Staatsbibliothek Zu Berlin en diverse partners in Duitsland. Cross Asia bied toegang tot informatie over Azië, en informatie binnen de Geestes- en Sociale wetenschappen van instituten in Aziatische landen.

Asashi Shinbun 朝日新聞 (Japans en Engels): de Asahi Shinbun zit in de Asahi Kikuzo bijuaru database. Deze database bevat alle edities van de Asahi Shinbun vanaf de eerste druk in Meiji, locale edities, het tijdschrift Aera, een archief met historische foto’s uit de Asahi Shinbun en een woordenboek met populaire en nieuwe woorden en termen. De database bevat ook artikelen in het Engels (te vinden onder 英文ニュース). Let op: maximaal 4 gelijktijdige gebruikers.

Yomiuri Shinbun 読売新聞(Japans en Engels): de Yomiuri Shinbun zit in de Yomidasu Rekishikan database. Deze database bevat alle edities van de Yomiuri Shinbun vanaf de eerste druk, lokale edities en een woordenboek met populaire en nieuwe woorden en termen. De Engelstalige editie van de Yomiuri Shinbun genaamd “The Japan News” is toegankelijk vanaf  1989. Let op: maximaal 4 gelijktijdige gebruikers.

Japan Times (Engels): het Japan Times Archive bevat meer dan 500,000 pagina’s gepubliceerd tussen 1897 en 2016 en is daarmee de langslopende Engelstalige krant uit Japan.

Japan Chronicle (Engels): de Japan Chronicle werd uitgegeven tussen 1902 en 1940 en geeft een goed overzicht van historische gebeurtenissen in Oost-Azië zoals deze werden beleeft in Japan.

Kyongsong Ilbo: Full-textbestanden van deze Japanstalige krant in Korea, periode 1907-1945 (niet compleet).

Factiva (Engels en Japans): Factiva bestaat uit duizenden fulltext artikelen uit meer dan 2000 kranten en meer dan 3000 journals. Japanse kranten in dit archief zijn o.a. de Mainichi Shinbun, Nikkei Shinbun (Nihon Keizai Shinbun), Sankei Shinbun en diverse regionale kranten.