Universiteit Leiden

nl en

Subject guide

Blijf op de hoogte

Manieren om op de hoogte te blijven van de nieuwste wetenschappelijke publicaties.

De meeste attenderingsdiensten sturen updates via een van de volgende kanalen: 

  • email 
  • RSS-feed naar een 'reader' (zoals Feedly, Reeder of NetVibes). Hoewel de voordelen van RSS gedeeltelijk zijn ingehaald door social media, leveren nog veel websites en uitgevers informatie aan via RSS
  • Uitgevers bieden vaak de mogelijkheid voor het ontvangen van berichten over nieuw verschenen boeken in specifieke vakgebieden  - zoek naar 'email notifications' of kijk in de informatie voor onderzoekers. 
  • Aanwinsten in de bibliotheek: de tab Acquisitions boven de zoekbalk geeft overzichten van geprinte boeken die in de laatste drie maanden aan de collectie zijn toegevoegd.  

Tijdschriftattenderingen houden je op de hoogte van nieuw verschenen nummers of gepubliceerde artikelen in favoriete tijdschriften. 

  • BrowZine brengt veel van onze e-journals samen in een eenvoudig te gebruiken interface. Download de app om een eigen boekenplank met tijdschriften te maken en op de hoogte te blijven van nieuwe publicaties. Je kunt artikelen opslaan om deze later te lezen, of de citatiegegevens exporteren naar EndNote of een andere referentiemanager. 
  • De grootste vrij toegankelijke database voor inhoudsopgaves van academische tijdschriften is JournalTOCs (TOCs = Table of Contents). JournalTOCs wordt dagelijks aangevuld en maakt het mogelijk attenderingen op tijdschrift te leveren. 
  • De meeste academische tijdschriften bieden een attenderingsdienst via hun website. 

In een groot aantal databases, waaronder Google Scholar, Academic Search CompleteWeb of Science en de UBL Catalogus, is het mogelijk zoekstrategieĆ«n op te slaan en attenderingen te ontvangen van nieuw toegevoegde referenties die aan de zoekvraag voldoen. Doorgaans zul je je moeten registeren om een zoekstrategie te kunnen bewaren.  

Door het instellen van attenderingen op geciteerde artikelen blijft u op de hoogte als een geselecteerde publicatie (bijvoorbeeld een eigen artikel) of auteur wordt geciteerd. Citatiedatabases, zoals Web of Science en Google Scholar, bieden de mogelijkheid citatie-alerts aan te maken.

Save Searches & Create Alerts in Web of Science

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Het ontvangen van mailinglijsten zorgt ervoor dat je op de hoogte blijft van actuele discussies, nieuw verschenen publicaties, aankomende conferenties enz. binnen je vakgebied.  

  • Catalist is de officiĆ«le catalogus van de meer dan 50.000 publiek toegankelijke LISTSERV discussie- en mailing lijsten. Vanaf de website is het mogelijk te zoeken en te bladeren per land en onderwerp. 
  • JISCmail is een dienst speciaal voor de onderwijs- en onderzoeksgemeenschap in het Verenigd Koninkrijk. Je kunt zoeken en bladeren per vakgebied. 
Deze website maakt gebruik van cookies.