Universiteit Leiden

nl en

Boekensalon ‘Buat en de vrouwen van De Witt’ – met Jean-Marc van Tol, Ineke Huysman en Roosje Peeters

Raadpensionaris Johan de Witt is een van de grootste staatsmannen die ons land ooit heeft gekend. Maar in 1672, het Rampjaar, slaat het noodlot toe. De Republiek wordt aangevallen, de publieke opinie keert zich tegen De Witt en zijn broer Cornelis, die op 20 augustus op brute wijze worden vermoord door Oranje-aanhangers. Maar wie was Johan de Witt eigenlijk en hoe was hij als mens?

In de online boekensalon ‘Buat en de vrouwen van De Witt’ gaat presentator Garrelt Verhoeven in gesprek met auteurs Jean-Marc van Tol, Ineke Huysman en Roosje Peeters over hun nieuwe boeken: Buat en Vrouwen rondom Johan de Witt. Aan de hand van illustere figuren in het leven van De Witt en de vele duizenden brieven uit zijn persoonlijk archief schetsen de auteurs, elk op hun eigen wijze, een beeld van de mens achter de beroemde staatsman. Conservatoren Mart van Duijn en Jef Schaeps laten daarbij stukken uit de Bijzondere Collecties zien.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Buat

Het is 1665. Raadpensionaris De Witt is al meer dan twaalf jaar aan de macht. Er heerst verwarring: de Republiek is op zee verwikkeld in een verbeten oorlog met Engeland en wordt in het oosten bedreigd door troepen van de bisschop van Münster. Zowel de vloot als het leger ontberen een krachtige bevelhebber. Het volk begint te morren. De roep om een prins van Oranje als opperbevelhebber wordt luider en luider. Ritmeester Buat, opgevoed aan het hof van Oranje, raakt betrokken bij de onderhandelingen tussen de Republiek en Engeland. Gebaseerd op authentieke bronnen en bewaard gebleven processtukken vertelt Jean-Marc van Tol in dit tweede deel van de Johan de Witt-trilogie het meeslepende levensverhaal van Henri de Fleury de Culan, beter bekend als ritmeester Buat. Aan de hand van memoires, getuigenissen, lofdichten en andere documenten komt een bijzonder boeiende periode uit de vaderlandse geschiedenis tot leven.

Gebroeders De Witt

Vrouwen rondom Johan de Witt

In de omvangrijke correspondentie van De Witt bevinden zich talrijke brieven van en aan vrouwen, waaraan tot nu toe in de geschiedschrijving weinig aandacht is besteed. De vrouwelijke correspondenten van de raadpensionaris waren afkomstig uit alle lagen van de bevolking. Van naaste familie en verre verwanten tot bedienden, van de vrouwen van collega-regenten en adellijke dames, tot vrouwen en moeders met militaire connecties en vrouwen actief in religieuze of literaire kringen: allemaal schreven ze met Johan de Witt. ‘Vrouwen rondom Johan de Witt’ is een boeiende ontdekkingstocht naar de minder bekende zijde van deze beroemde Nederlandse staatsman.

De boeken

Het boek Buat van Jean-Marc van Tol is een uitgave van Uitgeverij Catullus, telt 544 pagina’s en is verkrijgbaar als paperback (ISBN: 9789492409515) voor 24,99 euro. Het boek is uitgebracht als deel twee van de Johan de Witt-trilogie.
Vrouwen rondom Johan de Witt van Ineke Huysman en Roosje Peeters is een uitgave van Uitgeverij Catullus. Het boek telt 352 pagina’s, twee leeslinten en is verkrijgbaar als hardcover (ISBN: 9789492409683) voor 29,99 euro.

Deze website maakt gebruik van cookies.