Universiteit Leiden

nl en

Literair Leiden

Lees rustig een boek in onze nieuwe leeshoek, luister tijdens de lunch naar bijzondere Leidse verhalen, wandel mee langs Leidse literaire locaties of bekijk de Leidse literaire film van jouw keus. April is Literair Leiden-maand bij de UBL! In deze maand wordt extra aandacht besteed aan de rijkdom van de Leidse literaire geschiedenis.

Leiden vervult een bijzondere rol in de Nederlandse literatuur: als setting voor verhalen én als werk- en woonplaats voor toonaangevende auteurs. De stad die door Willem Bilderdijk als ‘O Leiden, Bloem der steden’ werd beschreven, maar door F. Bordewijk heel wat minder glamoureus werd afgeschilderd. De stad waar Boudewijn Büch in een commune leefde en waar Jan Wolkers ondergedoken zat.

In een speciale leeshoek in de Noordhal van de Universiteitsbibliotheek liggen enkele van de belangrijkste boeken uit de Leidse literatuurgeschiedenis, klaar om gelezen te worden. Daarnaast organiseert de UBL drie activiteiten, speciaal voor studenten, stafleden en alle andere bezoekers van de UBL:

Programma

Fan van lunchconcerten en audioboeken? De UBL combineert de twee en leest voor uit Bordewijks Fantastische Vertellingen; bizarre verhalen over het Leidse corporale studentenmilieu aan het begin van de vorige eeuw. Vrije inloop.

Waar woonde Boudewijn Büch, waar belandde Karel van het Reve met auto en al in de gracht en waar speelt het eerste deel van Harry Mulisch’ Ontdekking van de Hemel? Ontdek het tijdens deze wandeling langs pleisterplaatsen van literair Leiden. Inschrijven kan vóór 19 april via dit formulier.

Welke Leidse boekverfilming is het best geslaagd? Lever nu het stemformulier in en meld je vóór 24 april aan voor de vertoning van de winnende film in de UBL-Filmzaal!

Leeslijst

Vanzelfsprekend is vrijwel ieder boek dat met Leiden te maken heeft te lenen via de Catalogus van de UBL. Wij maakten een selectie van de belangrijkste titels!

Bekijk de Leeslijst voor Literair Leiden.

Deze website maakt gebruik van cookies.