Universiteit Leiden

nl en

Leids onderzoek beschikbaar in vernieuwd Scholarly Publications Repository

Publicaties van Leidse onderzoekers zijn voortaan raadpleegbaar in het vernieuwde Leids repository, het Leiden University Scholarly Repository. In de nieuwe versie van het repository worden de Leidse publicaties beter gepresenteerd en zijn Leidse publicaties nog beter vindbaar in zoekmachines. Dankzij de nieuwe infrastructuur voldoet het Leids repository aan (toekomstige) eisen van grote financiers als NWO en de EU (ERC/Horizon 2020).

Publicaties

Het Leids repository telt ruim 70.000 publicaties van Universiteit Leiden en geaffilieerde instituten, waaronder meer dan 5.700 dissertaties en bijna 25.000 artikelen in Open Access. Het merendeel hiervan is ingevoerd via het registratiesysteem Lucris. Daarnaast zijn er diverse collecties van in Leiden gepubliceerde boeken, journals en conferenties die uniek zijn voor het repository. Jaarlijks zijn er rond de 7 miljoen downloads uit het repository.

Nieuwe mogelijkheden

De zoekinterface lijkt op die zoals gebruikt in veel wetenschappelijke zoekmachines, waaronder Web of Science en de Catalogus. De zoekwoorden worden gevonden in de beschrijving van de publicatie en in de pdf, waarna met een reeks filters de zoekopdracht kan worden verfijnd. Gebruikers kunnen direct zien en filteren of een publicatie volledig is te lezen, of dat de bestanden nog geheel of gedeeltelijk moeten wachten tot het embargo voorbij is. Er wordt daarbij ook een afbeelding van de voorpagina getoond.

In het vernieuwde repository is meer informatie over de publicaties beschikbaar, zoals de titel van het boek bij een boekhoofdstuk, DOI van de publicatie, extra toegevoegde links zoals naar het publicatieplatform van de uitgever of naar datasets, en informatie over grants. Door deze toevoegingen indexeren wetenschappelijke zoekmachines als Google Scholar, Narcis en BASE de inhoud vollediger waardoor deze beter is terug te vinden.

Versie en licentie

De transparantie van het repository wordt versterkt door meer informatie aan te bieden over de versie en de gebruikerslicentie voor de publicaties. Auteurs kunnen bij het uploaden van een publicatie in Lucris aangeven welke versie het betreft en onder welke licentie zij deze beschikbaar stellen. De belangrijkste versies zijn de Publisher’s Version, oftewel de versie die ook bij de uitgever is te downloaden, en het Accepted Manuscript. Het Accepted Manuscript bevat alle peer-reviewed informatie van het uitgegeven artikel, maar mist mogelijk de laatste opmaak.

Voor licenties wordt de mogelijkheid geboden van een standaard niet-exclusieve licentie, enkele Creative Commons licenties die ook voor financiersvereisten belangrijk zijn, en het amendement Taverne. Met iconen wordt aangeven wat mogelijk is met de betreffende licentie.

Doorontwikkeling

Het repository wordt verder doorontwikkeld. In de komende maanden zullen nog kleine verbeteringen aan de presentatie en statistieken van het repository volgen. Daarnaast komt er een directe connectie met het Europees platform OpenAire om onder meer gebruikscijfers uit te wisselen.

Door al deze vernieuwingen is het repository ook aantrekkelijker voor Leidse conferenties en Open Access journals die gebruik willen maken van de duurzame infrastructuur met permanente urls, koppeling met wetenschappelijke zoekmachines als Google Scholar en back-up in het e-depot van de Koninklijke Bibliotheek.

Deze website maakt gebruik van cookies.