Universiteit Leiden

nl en

Beleef universiteit en studentenleven in de bijzondere collecties

Met het themaprogramma ‘Student@Universiteit’ belicht Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) het rijke verleden van de Universiteit Leiden en haar studenten. Het programma bestaat uit online tentoonstellingen, boekensalons en lezingen, aangevuld met blogs, video’s en podcasts.

Universiteitsgeschiedenis en studentenleven

Voor het themaprogramma ‘Student@Universiteit’ wordt geput uit een rijke bron, waaronder de archieven van de Universiteit Leiden, die teruggaan tot de oprichting in 1575, en archieven van hoogleraren en studenten- en studieverenigingen. Ander materiaal bestaat uit handgeschreven collegedictaten, drukwerk van academiedrukkers, hoogleraarsportretten, historische foto’s van studenten en vele andere documenten en objecten die een beeld gevan van de Leidse academische gemeenschap.

Sophia L. Antoniadis was de eerste vrouwelijke hoogleraar aan de Universiteit Leiden.

Activiteiten

Tijdens het themaprogramma worden diverse online tentoonstellingen gemaakt, onder andere ter gelegenheid van het afscheid van Carel Stolker als Rector Magnificus en fototentoonstellingen die het Leidse studentenleven in verleden en heden in beeld brengen.

Ook worden er boekensalons georganiseerd zoals een boekensalon gelegenheid van de publicatie van het vierde deel van Willem Otterspeers Groepsportret met dame, waarin hij de geschiedenis van de Universiteit Leiden beschrijft.

Conservatoren en Leidse onderzoekers publiceren tijdens het programma blogs, video’s en podcasts. Eind vorig jaar verscheen een themanummer van het tijdschrift De Boekenwereld, waarin de Leidse stukken en collecties binnen het themagebied uitgebreid aan de orde komen.

Bijzondere collecties

De UBL beheert bijzondere collecties van nationaal en internationaal belang. Het behoud van dit cultureel erfgoed krijgt veel zorg, net als de beschikbaarstelling ervan aan studenten en onderzoekers. Door het organiseren van themaprogramma’s als ‘Student@Universiteit’ - en eerder de themaprogramma’s ‘Voorbij de inhoud’ en ‘Onderdrukking en Vrijheid’ - willen we belangstellenden in contact brengen met de stukken uit de bijzondere collecties en het gebruik hiervan op een nieuwe manier stimuleren.

De eerste jaren van de Leidse Universiteitsbibliotheek. Prent van Woudanus.

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten rond het themaprogramma ‘Student@Universiteit’ en andere activiteiten rond de bijzondere collecties? Abonneer u op onze mailinglijst via aanmelding@library.leidenuniv.nl (onder vermelding van uitnodigingen activiteiten). U ontvangt dan voor alle activiteiten een digitale uitnodiging.

Deze website maakt gebruik van cookies.