Universiteit Leiden

nl en

Garrelt Verhoeven nieuwe Hoofdconservator bij de Universitaire Bibliotheken Leiden

Tot ons grote genoegen zal drs. Garrelt Verhoeven per 1 mei 2020 aantreden als Hoofdconservator bij de Bijzondere Collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL). Garrelt Verhoeven heeft een indrukwekkende staat van dienst op het gebied van Bijzondere Collecties in een academische context. Hij neemt het stokje over van dr. André Bouwman, die zich binnen de UBL volledig gaat richten op zijn conservatorschap voor de collectie (Middeleeuwse) Westerse Handschriften.

Foto: Monique Kooijmans

Garrelt Verhoeven was tot voor kort Algemeen Directeur van Deventer Verhaal, een organisatie die zich inzet om de zichtbaarheid van en waardering voor het stedelijk cultureel erfgoed van Deventer te vergroten. Daarvoor was hij Hoofd Erfgoed & Cultuur bij de Universiteitsbibliotheek van de KU Leuven en Hoofdconservator Bijzondere Collecties (tegenwoordig het Allard Pierson) van de Universiteit van Amsterdam. In deze functies heeft hij een sterke visie kunnen ontwikkelen op de wijze waarop erfgoedcollecties in onderzoek en onderwijs, maar ook in een bredere maatschappelijke context ingezet kunnen worden. Zijn visie, enthousiasme en daadkracht maken hem uitstekend geschikt voor de functie van Hoofdconservator bij de Bijzondere Collecties van de UBL. Garrelt Verhoeven zal leiding geven aan een team van elf conservatoren en vele vrijwilligers.

De Bijzondere Collecties van de UBL behoren tot de oudste van Nederland en zijn door zowel de omvang als de aard ervan internationaal vermaard. De Bijzondere Collecties bevatten unieke en kostbare materialen, waaronder gedrukte werken, manuscripten, foto’s, prenten en tekeningen, archieven en brieven, kaarten en atlassen, met name met betrekking tot de geschiedenis en cultuur van Europa, Azië, Midden-Oosten en Afrika. Garrelt Verhoeven zal als nieuwe Hoofdconservator inzetten op een optimale beschikbaarstelling van al dit prachtige materiaal voor onderzoek en onderwijs aan de Universiteit Leiden en elders. Ook zal hij de maatschappelijke rol van deze erfgoedcollecties verder uitbouwen en het internationale netwerk van erfgoedpartners waarmee de UBL samenwerkt, verder uitbreiden.

Garrelt Verhoeven heeft Nederlandse taal- en letterkunde gestuurd aan de Univer­siteit Leiden, met Boekwetenschap en Oudere Letterkunde als specialisatie.

Deze website maakt gebruik van cookies.