Universiteit Leiden

nl en

Onderzoek naar 16de-eeuws herbarium

Dr. Abdolbaset Ghorbani Dahaneh (Uppsala University) onderzoekt met steun van de Stichting Van de Sande in maart het zestiende-eeuwse Rauwolff Herbarium en de botanische bronnen aan het Scaliger Instituut in de UBL. Op woensdag 14 maart spreekt Ghorbani tijdens het Clusius Symposium over 'The Syrian Rauwolf Herbarium (1574)'.

Een pagina uit Rauwolff Herbarium (1573-1575)

Leonhard Rauwolff en zijn herbarium

De Duitse botanicus en geneesheer Leonhard Rauwolff trok in de jaren zeventig van de zestiende eeuw door het Midden-Oosten om planten te verzamelen die konden worden gebruikt om er medicijnen van te maken. Bij elke plant die hij droogde en meenam vermeldde hij waar die was gevonden. Soms schreef hij er iets meer bij, bijvoorbeeld over de kikkererwten dat hij had opgevangen in Palestina. Zo maakte hij van zijn herbarium een botanisch logboek.

Het herbarium van Rauwolff is een van de historische plantenverzamelingen die de komende jaren zullen worden onderzocht en ontsloten door Tinde van Andel, bijzonder hoogleraar geschiedenis van botanie en tuinen aan de Universiteit Leiden en Van de Sande Fellow Abdolbaset Ghorbani Dahaneh.

De Iraanse etnobotanicus Abdolbaset Ghorbani, die aan de Universiteit van Uppsala is verbonden, doet onderzoek in de UB Leiden naar het gebruik van de planten en de informatie die over deze planten is te vinden in de rijke collectie geschreven en gedrukte bronnen. Ghorbani vertaalde de vaak verkeerd gespelde Arabische en Turkse namen van planten, evenals de bijbehorende Duitse teksten. 

Deze website maakt gebruik van cookies.