UNESCO erkent Leidse Panji-verhalen als werelderfgoed

UNESCO heeft de unieke collectie van meer dan 250 eeuwenoude verhalen over de mythische Javaanse prins Panji, die door Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) wordt beheerd, erkend als werelderfgoed. De UBL is UNESCO dankbaar voor deze buitengewoon eervolle toekenning.

De Leidse collectie is samen met de collecties Panji-verhalen van de nationale bibliotheken van Indonesië, Maleisië en Cambodja ingeschreven in het UNESCO Memory of the World Register. Deze lijst bevat documentair erfgoed dat van uitzonderlijke betekenis is voor de wereld. De UBL beheert reeds twee documenten met UNESCO-status. Dit betreft La Galigo (2011) en Babad Diponegoro (2013). Door de Panji-verhalen te digitaliseren kunnen ze wereldwijd via open access gratis beschikbaar worden gemaakt voor onderzoek en onderwijs. Voor het digitaliseren van de Panji-verhalen is door de UBL een crowdfundingsactie gestart.

Mythische prins

Panji-verhalen zijn populaire verhalen uit Java met als hoofdfiguur prins Panji. De verhalen gaan altijd over een prins en een prinses, liefde en avontuur. Soms enorm ingewikkeld met naamsveranderingen, maskerades, incarnaties en gedaanteverwisselingen. De Panji-verhalen worden uitgebeeld in teksten, theater en wayang. Er zijn tientallen Panji-verhalen bekend in verschillende talen, waaronder Javaans-Balinees, Javaans, Maleis, Balinees, Sasaks, Sundanees, Acehs, en Buginees. De Panji-verhalen zijn ontstaan in Oost Java en verspreid over een groot gebied van Indonesië tot aan Maleisië, Cambodia en Thailand. Hun populariteit is te danken aan de flexibiliteit van het verhaal dat eenvoudig aan te passen is aan lokale tradities.

Van leeszaal naar digitaal

De Panji-verhalen zijn unieke handgeschreven stukken in allerlei soorten, maten en in verschillende talen. Deze zijn nu nog alleen te raadplegen op de leeszaal van de Bijzondere Collecties van de UBL. Door de Panji-verhalen te digitaliseren kunnen wij ze wereldwijd gratis via open access beschikbaar stellen voor onderzoek en onderwijs. Bestudering van deze Panji-verhalen levert vele nieuwe inzichten op over de geschiedenis, literatuur en cultuur van Zuidoost-Azië.

Crowdfunding

Digitalisering van oude manuscripten is kostbaar en tijdrovend. Met financiële steun van het publiek kunnen de Panji-verhalen worden ontsloten. Voor de crowdfunding is een  speciale Panji-website gemaakt. Op de website is achtergrondinformatie met een filmpje van Panji-expert dr. Roger Tol opgenomen en kunnen donaties voor het digitaliseren worden gedaan.

Panji Tales - Make Prince Panji digital!