Universiteit Leiden

nl en

American Chemical Society steunt open access doelstelling Nederlandse universiteiten

De uitgeverij American Chemical Society’s Publication Division (ACS) en de Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, hebben een akkoord bereikt om open access publiceren op te nemen als onderdeel van het uitgeverscontract.

Vanaf 2017 worden alle nieuwe artikelen die een auteur, verbonden aan een Nederlandse universiteit of deelnemende onderzoeksinstelling, indient, zonder extra kosten voor de auteur open access gepubliceerd.

‘Het is voor het eerst dat een Amerikaanse uitgeverij
overgaat op 100% open access met Nederlandse
universiteiten’, aldus Gerard Meijer, hoofdonderhandelaar
namens de VSNU. ‘Uitgeverij ACS is zowel kwalitatief
als kwantitatief een reus op het gebied van chemie.
Op hun beurt zijn Nederlandse universiteiten
vooraanstaande spelers in de chemische wetenschappen.
Met dit akkoord bestendigen wij en ACS onze relatie
door een internationale voortrekkersrol te vervullen op
het gebied van duurzaam open access’.

Met dit akkoord geeft ACS invulling aan het verzoek
van de Nederlandse universiteiten om samen te werken
aan een gezamenlijke transitie naar open access. De 100%
open access overeenkomst treedt in januari 2017 in werking. Voor heel 2016 blijft de toegang tot alle wetenschappelijke tijdschriften van ACS behouden en reeds aan Nederlandse auteurs toegekende vouchers, die kortingen bieden op open access publiceren in het ACS Author Choice Program, blijven geldig.

Onderhandelingen

De VSNU onderhandelt met de afzonderlijke wetenschappelijke uitgevers over de abonnementsgelden. Dit worden de ‘Big Deal-onderhandelingen’ genoemd. Universiteiten willen de afspraken over de abonnementen alleen verlengen onder de voorwaarde dat uitgevers bereid zijn stappen te zetten om open access dichterbij te brengen. Het afgelopen jaar heeft dat tot verschillende akkoorden geleid met grote en kleinere internationale uitgevers.

Open access brengt wetenschap dichtbij

De Nederlandse universiteiten zijn met de Nederlandse overheid groot voorstander van vrij toegankelijke wetenschappelijke publicaties. Open access is ook een prioriteit tijdens het Nederlands voorzitterschap van de EU. Open access publicaties zijn beter vindbaar, worden vaker geciteerd en hebben een groter bereik. Open access komt niet alleen de wetenschap ten goede, maar ook de maatschappij en de economie.

Deze website maakt gebruik van cookies.