Universiteit Leiden

nl en

Bijzondere fotocollectie Nederlands-Indië nu online beschikbaar

Antiquair en verzamelaar Hans van der Kamp verzamelde ruim 6.000 foto’s van Nederlands-Indië. Ruim een jaar nadat deze bijzondere en diverse fotocollectie werd aangekocht door het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV), zijn de foto’s nu online beschikbaar via de Digital Media Library.

Speurzin naar onbekende fotografen

Van der Kamp is geboren in april 1949, van Indische komaf en woont in Den Haag. De fotografen waar van der Kamp in geïnteresseerd is zijn allemaal actief geweest in Nederlands-Indië. Naast het verzamelen van werken van bekende fotografen, zoals Woodbury & Page en Kurkdjian, had van der Kamp een zichtbare voorliefde voor juist de minder bekende fotografen, zoals van de Chinese fotograaf Sie Sioe Lin, gevestigd op Java.
Dit met een nog te verschijnen boek voor ogen over het corpus van Indische fotografen, waar deze fotografen in besproken zullen worden

Fotografen aan het werk

Van een aantal fotografen zijn persoonlijke (fotografische) documenten beschikbaar. Afbeeldingen van fotografische werkzaamheden in een studio waren eerder nog niet beschikbaar in de collectie van het KITLV. De afbeeldingen van en met fotografe Thilly Weissenborn geven bijvoorbeeld een mooi kijkje in de keuken van een atelier. Zo is er een foto van Thilly waarop zij bezig is met retoucheren, gemaakt terwijl zij in dienst was van de studio van de Armeense fotograaf Kurkdjian.

Familiealbums en stillevens

De collectie bevat veel afbeeldingen van het leven in de kolonie. Zo zijn er foto’s van families in en rond het huis. Een opmerkelijk familiealbum in de verzameling is het album getiteld Het Spookhuis. Het album bevat een zevental foto’s, gemaakt tussen 1912 en 1914 in Batavia, waarop een Europese familie met bedienden voor hun woning staat, het zogeheten Spookhuis.
Een ander typisch Indisch genre, dat enthousiast door Van der Kamp is gecollectioneerd, zijn de foto’s van stillevens. Fotografen als Van Kinsbergen en Lambert maakten stillevens met tropische vruchten als onderwerp. Een traditie die terugvoert op de 17e-eeuwse schilderkunst.

Raadpleeg de collectie online

De aankoop van de collectie vormt een waardevolle aanvulling op de bestaande fotocollectie van het KITLV. Het is een verzameling die interessant is in het kader van historisch en antropologisch onderzoek. Ook bezoekers met een Indische achtergrond zullen veel plezier beleven aan het raadplegen van de collectie. Online kunnen de foto’s worden bekeken via Digital Media Library.

Deze website maakt gebruik van cookies.