Universiteit Leiden

nl en

Schenking Haagse en Rotterdamse moderne kunst

Een genereuze schenking grafiek en tekenkunst van de heer Hans Vrijmoed vormt een welkome aanvulling op de collectie prenten en tekeningen van de Universiteit Leiden. Het gaat om moeilijk verkrijgbare werken van vooral Haagse en Rotterdamse kunstenaars uit de periode 1940 tot 1980, onder wie Willem Hussem, Harry Disberg, Piet Ouborg en Theo Bitter.

Jan Cremer, Maannacht, 1959, litho

De schenking is belangrijk voor de Universiteit Leiden omdat dergelijke werken maar zelden op de kunstmarkt komen. Bovendien vullen zij een belangrijke lacune in de toch niet onaanzienlijke Bijzondere Collecties. Zo was van Hussem wel grafiek aanwezig maar nog geen tekenwerk.

Hoogtepunten uit de schenking

• Een van de oudste werken in de collectie is een getekend drieluik van de Rotterdammer Gerrit de Morée (1909-1981), getiteld Deirdre en de zonen van Usnach (1945), gebaseerd op het dichtwerk van Adriaan Roland Holst. 

• Bijzonder zijn een surrealistische tekening van Piet Ouborg en een aantal door haiku’s geïnspireerde abstracte tekeningen van Willem Hussem. Ouborg en Hussem waren beide Haagse kunstenaars en behoorden tot de avant-garde in de jaren ’40 en ’50. 

• Een vroege litho van Jan Cremer (Maanlicht, 1959), in zijn jonge jaren ook in Den Haag werkzaam, is eveneens een zeldzame aanwinst. Voor een volledig overzicht van de geschonken tekeningen en grafiek kunt u hier klikken.

Het ontstaan van de geschonken collectie

Piet Ouborg, Wij wachten gehoorzaam, 1946, tekening

De meeste werken zijn rechtstreeks van de kunstenaars verworven door de vader van de schenker en diens broer: F.J.F. (Ferd) Vrijmoed en J.L.A. (Jan) Vrijmoed. Via de nalatenschap zijn ze bij Ferd’s zoon Hans terecht gekomen. Zowel Ferd als Jan Vrijmoed kochten werk van lokale kunstenaars - de een in Rotterdam, de ander in Den Haag. 

Hans Vrijmoed, opgeleid als industrieel vormgever, heeft vooral gewerkt
als kleurspecialist bij Sikkens (Akzo Nobel Decorative Coatings). In die functie kwam hij ook geregeld in contact met architecten en kunstenaars. Als onvermoeibaar promotor van kleurgebruik in kunst en architectuur is hij in verschillende hoedanigheden betrokken geweest bij diverse kleurgerelateerde gremia zoals de Nederlandse Vereniging voor Kleurenstudie NVvK (nu Stichting Kleurenvisie), Stichting Kleur Buiten (SKB) en SikkensFoundation, de initiator van de Sikkens Award. Als Vriend is Hans Vrijmoed al sinds zijn studie kunstgeschiedenis (BA 2007) verbonden aan de Leidse universiteitsbibliotheek.

Wilt u ook een schenking doen?

Schenkingen als deze zijn van groot belang voor de Universitaire Bibliotheken Leiden. Zij verrijken en completeren de collecties waar dit met aankopen niet kan. Wilt u ook een schenking doen ? Neem contact op met een van de conservatoren en informeer naar de mogelijkheden.

Deze website maakt gebruik van cookies.