Universiteit Leiden

nl en

Bibliotheek, Onderwijs, Onderzoek

Uitbreiding toegang tot NexisUni in 2023

26 februari 2023

NexisUni

Tot eind 2023 is de toegang van de krantendatabase NexisUni uitgebreid. Naast de al toegankelijke Nederlandstalige kranten, tijdschriften en bedrijfsinformatie zijn nu ook te lezen:

  • internationale kranten met uitgebreide archieven;
  • juridische bronnen uit de Verenigde Staten voor federale en nationale rechtszaken en statuten, inclusief beslissingen van het Amerikaanse Hooggerechtshof sinds 1790;
  • Engelstalige juridische tijdschriften, zoals van de American Bar Association, het American Law Institute en Buttersworth;
  • achtergrondinformatie over meer dan 80 miljoen bedrijven.

Voor het nieuws van vandaag: klik op Menu bovenin, daarna op Alle bronnen en zoek op publicatietitel. Het laatste nieuws staat bovenaan.

Waarom deze uitbreiding?

De Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) heeft voor toegang tot lopende internationale kranten een licentie op Factiva. Deze database bevat de inhoud van een groot aantal internationale, nationale en regionale kranten, aangevuld met bedrijfsinformatie.

De interface van Factiva laat voor onderzoek te wensen over. We signaleren onder gebruikers bijvoorbeeld problemen met het opbouwen van een zoekactie. Mede hierdoor wordt maar een klein gedeelte van Factiva gebruikt.

Een ander probleem is dat Factiva dagelijks een selectie maakt van artikelen uit het nieuws voor opname in de database. Het is alleen niet duidelijk op welke wijze deze selectie tot stand komt en wat waarom wordt weggelaten. 

NexisUni is een alternatief voor Factiva. Om de databases goed met elkaar te kunnen vergelijken op inhoud en functionaliteit is er dit jaar volledige toegang tot NexisUni. Aan het einde van het kalenderjaar wordt dan een beslissing genomen over welke database de voorkeur heeft. Vanzelfsprekend betrekt de UBL de universitaire gemeenschap bij het nemen van die beslissing.    

Heeft u vragen of opmerkingen? Mail deze dan naar de vakreferenten.

Deze website maakt gebruik van cookies.