Universiteit Leiden

nl en

Podcast: het koloniale verleden van de universiteit

De universiteit en haar hoogleraren profiteerden van de Nederlandse koloniën, blijkt uit een recent rapport. Onderzoeker Ligia Giay vertelt.

De Universiteit Leiden bestaat dit jaar 450 jaar. In deze reeks van de UBLpodcast duikt universiteitshistoricus Pieter Slaman in de geschiedenis van de oudste universiteit van Nederland. Dat doet hij aan de hand van stukken uit de Bijzondere Collecties van Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL), én met een gast.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Voor deze aflevering spreekt hij met Lidia Giay. Zij onderzocht onlangs het koloniale verleden van de Universiteit Leiden, op verzoek van het college van bestuur. Dat rapport werd begin april gepresenteerd.

Met tal van concrete voorbeelden schetst Giay hoe bestuurders, wetenschappers en studenten actief waren in koloniale netwerken. Zo leidde de universiteit onder andere theologen op die naar de Oost gingen, en kwam er veel kennis van de Indonesische natuur en cultuur terug naar Nederland.

Slaman en Giay gaan samen op een speurtocht naar dit koloniale verleden in Leiden. Daarvoor neemt Giay authentieke stukken mee uit de Bijzondere Collecties van de UBL, en laat Pieter zien wat er in het Leidse straatbeeld nog zichtbaar is van die band tussen de universiteit en de koloniën.

Meer afleveringen

Abonneer via jouw podcastplatform op de UBLpodcast:

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.