Universiteit Leiden

nl en

Tentoonstelling Leiden viert feest – 450 jaar optochten

Al sinds Leidens Ontzet op 3 oktober 1574 en de oprichting van de Universiteit Leiden op 8 februari 1575 worden in de stad optochten georganiseerd. Met de tentoonstelling ‘Leiden viert feest – 450 jaar optochten’ wordt de rijke optochtentraditie die Leiden kent gevierd.

Maskeradekostuum voor de rol van Willem III in de maskerade van, 1905

In de tentoonstelling ontdekken bezoekers welke ontwikkelingen deze optochten door de eeuwen heen in Leiden hebben doorgemaakt: van de militaire en theatrale parades door schutters en rederijkers in de vroegmoderne tijd en de studentmaskerades in de negentiende eeuw tot de taptoe vandaag de dag. De tentoonstelling is van 21 september 2024 tot en met 2 maart 2025 in Museum De Lakenhal te zien. Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL)  is partner van de tentoonstelling en heeft diverse stukken uit de Bijzondere Collecties beschikbaar gesteld.

Grootse vieringen

Met schilderijen, meterslange prenten, foto’s, films, kostuums en attributen, zoals harnassen, zwaarden, helmen en speren, wordt getoond hoe groots deze vieringen werden en worden aangepakt. Hoogtepunten zijn onder andere het schilderij De hongerende bevolking na de opheffing van het beleg van Leiden door Otto van Veen en een weelderig verkleedkostuum van advocaat en bankier Simon van Gijn. Ook de langgerekte leporello’s van optochten uit de negentiende eeuw en foto’s van recente optochten zijn naast elkaar te zien. Bezoekers wandelen zo door vierenhalve eeuw Leidse optochtengeschiedenis.

Spiegel van de samenleving

Samen feestvieren is van alle tijden en optochten zijn daarvoor een fantastische vorm. Ze zorgen voor saamhorigheid en een gedeelde identiteit. Wanneer de maatschappij verandert, veranderen optochten mee. Waar eerst alleen de stedelijke en universitaire elite in de Leidse optochten meeliep, mochten in de loop der tijd steeds meer burgers meedoen. Geleidelijk verdwenen de historische thema’s naar de achtergrond en werden eigentijdse of ludieke optochtonderwerpen gekozen, zoals “Kassie kijken”, “Water en vuur” en “Leidse streken”. Daarmee vormen optochten een spiegel van de samenleving.

Optocht bij de inwijding van Universiteit Leiden, 8 februari 1575
Deze website maakt gebruik van cookies.