Universiteit Leiden

nl en

Podcast: de verborgen geschiedenis van ons Academiegebouw

Al eeuwenlang is het Academiegebouw het belangrijkste gebouw van de Universiteit Leiden. Maar het gebouw aan het Rapenburg had lang niet altijd zo’n plechtige en ceremoniële functie als vandaag de dag. Dorrit van Dalen dook in de geschiedenis en vertelt erover in de UBLpodcast.

Van Dalen publiceerde onlangs het boek Rap 73, genoemd naar het adres Rapenburg 73. Ze noemt het een gebruiksgeschiedenis van het gebouw, want ze stelt met name de ‘bewoners’ van het Academiegebouw centraal. Studenten, pedellen en rectoren vormen de hoofdpersonen van het werk, en aan de hand van hun belevenissen vertelt ze over het gebouw. Aan bod komen onder meer heftige academische debatten en lawaaiige kaatsende studenten. Ze vertelt het verhaal aan de hand van authentieke documenten die ze heeft meegebracht.

 

Themaprogramma

Dit is de eerste UBLpodcast in het kader van het nieuwe themaprogramma Student@Universiteit. Daarin belichten de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) het rijke verleden van de Universiteit Leiden en haar studenten. Speciaal voor het belangstellende publiek worden diverse online tentoonstellingen, boekensalons en lezingen rond het thema georganiseerd. Daarnaast worden er blogs, video’s en podcasts rond stukken uit de bijzondere collecties gepubliceerd.

Meer afleveringen

De UBLpodcast is ook beschikbaar via de volgende kanalen:

Deze website maakt gebruik van cookies.