Universiteit Leiden

nl en

Een leeslijst voor Coming-Outdag

In de afgelopen decennia zijn er grote stappen gezet op het vlak van LGBTQ+ acceptatie. ‘Uit de kast komen’, echter, is voor velen nog steeds een moeilijke ervaring op persoonlijk vlak. Iedereen heeft een ander verhaal en niet iedereen past netjes in een denominatie in het LGBTQ+ spectrum. Leren van de persoonlijke ervaringen van mensen die hebben geworsteld met hun ‘coming-out’-moment kan op zo’n moment uitkomst bieden. Niet alleen voor LGBTQ+ personen, maar vooral ook voor vrienden, familie en geliefden. In de collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) zijn heel wat titels te vinden die deze rol kunnen vervullen.

Deze leeslijst is een selectie en is niet uitputtend. De Universitaire Bibliotheken Leiden heeft veel meer titels met betrekking tot LGBTQ+-kwesties en ervaringen dan we op de lijst konden zetten. Alle onderstaande titels zijn online te raadplegen of te leen via de UBL via de links onder de boektitels of door te zoeken in onze Catalogus.

Theo van der MeerJonkheer mr. Jacob Anton Schorer (1866-1957): een biografie van homoseksualiteit

Om te beginnen, het verhaal van een Nederlandse homoseksueel in een tijd dat LGBTQ+ acceptatie zelfs nog geen deel van het Nederlandse discours was. Toen Jacob Anton Schorer geboren werd, stond het woord homoseksualiteit nog niet in het woordenboek. Deze biografie vertelt het verhaal van een van de meest invloedrijke figuren in de geschiedenis van de Nederlandse homo-emancipatie. Het levensverhaal van J.A. Schorer wordt tevens in context geplaatst door beschrijving van de geschiedenis van ideeën, politiek en sociale ontwikkeling op het vlak van homo-emancipatie voor de Tweede Wereldoorlog. Het is een geschiedenis van onderop, over leven, werk, liefde en liefdesverdriet.

Gloria Wekker, The politics of passion: women's sexual culture in the Afro-Surinamese diaspora

Gloria Wekker analyseert in dit boek het fenomeen mati-werk, een praktijk onder Afro-Surinaamse arbeiders, waarbij vrouwen homoseksuele partners zoeken voor onderlinge ondersteuning. Wekker beschrijft het leven van deze vrouwen binnen de door hen opgebouwde alternatieve familiestructuren en schetst daarmee een beeld van vrouwelijke seksualiteit dat niet gebonden is aan de dichotomie tussen heteroseksuele en lesbische relaties. Wekker biedt daarmee nieuwe perspectieven op de levens van Caraïbische vrouwen, transnationale homo- en lesbische bewegingen en Afro-Surinaamse tradities die niet lijken te staven met het conventionele westerse beeld van het huwelijk, gender, identiteit en verlangen.

Eliza Steinbock, Shimmering images: trans cinema, embodiment, and the aesthetics of change

In dit werk, geschreven door Leidse onderzoeker Eliza Steinbock, wordt een geheel nieuw concept geïntroduceerd: Shimmering (glinstering). Een concept dat de manier beschrijft waarop seks en gender soms kunnen overkomen als een luchtspiegelingen op film. Steinbock past het concept shimmering, dat verandering in zijn beginnende vorm omschrijft, evenals de eigenschappen van het transformeren van lichamen, beelden en invloeden - om films te analyseren die tijd en genre ontstijgen. Zo wordt aandacht besteed aan de negentiende-eeuwse trucfilms van Georges Méliès en de autobiografische werken en fotomontages in "Man into Woman” van Lili Elbe uit 1931, maar ook aan meer recente documentaires, science fiction, pornografie en experimentele films.

Andrew ShieldImmigrants in the sexual revolution: perceptions and participation in northwest Europe

In het tweede deel van de twintigste eeuw vonden er twee grote sociale veranderingen plaats binnen West-Europese samenlevingen. Landen als Nederland en Denemarken werden steeds multicultureler door de komst van gastarbeiders en postkoloniale immigranten, terwijl op er hetzelfde moment grote stappen werden gezet door feministische en seksuele emancipatiebewegingen. Dit boek, geschreven door Andrew Shield van de Universiteit Leiden, onderzoekt de grote verscheidenheid aan zienswijzen die te vinden is in immigrantengemeenschappen in Nederland en Denemarken over Europese gender- en seksuele cultuur. Shield vertelt hun verhaal aan de hand van primair bronmateriaal als meertalige kranten, archieven van gastarbeidersorganisaties en interviews. Het boek daagt politici, journalisten en de lezer uit om de stereotypische verbinding tussen immigratie en seksueel conservatisme, misogynie en homofobie te heroverwegen. Hoofdstukken zeven en acht geven een inkijkje in de levens van gekleurde Nederlandse LGBTQ+ personen in de jaren zestig en zeventig.

Bob Guter, John R. KillackyQueer crips : disabled gay men and their stories

Met Queer crips: disabled gay men and their stories krijgt de lezer een inkijkje in het leven van de homoseksuele mannen met een beperking. Queer mannen met een beperking krijgen de kans hun eigen verhaal te vertellen in de eerst persoon. Door de keuze voor de vorm van een intiem een-op-een gesprek wordt het verhaal van deze mannen erg persoonlijk en kan de lezer zelf een nieuw perspectief vormen op het leven als homoseksuele man met bijvoorbeeld een mobiliteitsbeperking, neuromusculaire aandoening, dwarslaesie, doofheid, blindheid of AIDS, in hun strijd tegen isolatie van de samenleving en elkaar.

Satoru Ito, Ryuta Yanase, Coming out in Japan

Dit persoonlijke verhaal, verteld vanuit het perspectief van de auteur, gaf een stem aan de strijd die door homoseksuelen werd gevoerd in Japan. Het toont de auteurs in hun proces van 'uit de kast komen' jegens familie, vrienden en de bredere samenleving en beschrijft daarbij hun persoonlijke en publieke kreet voor acceptatie van hun levensstijl en seksualiteit binnen de Japanse samenleving.

ed. Audrey Yue, Jun Zubillaga-Pow, Queer Singapore: Illiberal Citizenship and Mediated Cultures

Singapore is nog een van de weinige plekken in Azië waar homoseksualiteit strafbaar is. Aan de andere kant wordt de stad door velen aangeduid als de opkomende LGBTQ+ hoofdstad van Azië. In Queer Singapore, samengesteld door voormalig post-doc van de Universiteit Leiden Jun Pow, komen gevestigde en jonge onderzoekers en LGBTQ+ activisten aan het woord. Zij beschrijven de tweestrijd tussen officiële regelgeving en traditionele normen en waarden rond seksuele repressie en de pragmatische culturele liberalisering in Singapore. Door gebruik te maken van een innovatief kader, 'onliberaal pragmatisme', beschrijven de auteurs de impact van homoseksualiteit op mediacultuur, politieke economie, rechtspraak, religie, defensie, literatuur, theater, fotografie, cinema, sociale media en zelfs LGBTQ+ commercie in Singapore.

Jeremiah J. Garretson, The Path to Gay Rights: How Activism and Coming Out Changed Public Opinion

Dit werk is het eerste toegankelijke, datagedreven onderzoek naar het ongekende succes dat de LGBTQ+ beweging in de Verenigde Staten heeft gekend in de laatste decennia en hoe de beweging een geheel onverwachte overwinning behaalde: de acceptatie van LGBTQ+ rechten in het publieke oog. Het huidige academische denken over hoe sociale bewegingen publieke opinie kunnen veranderen, door het vertonen van sympathieke beelden in de media of door middel van politieke steunbetuigingen, lijkt niet volledig te kunnen verklaren waarom de LGBTQ+ beweging in de Verenigde Staten er zo fenomenaal in slaagde publieke opinie te beïnvloeden. The Path to Gay Rights betoogt dat de eerdergenoemde factoren geen directe aanleiding zijn voor de verandering in publieke genegenheid, maar indirect wel invloed hadden op het proces, door LGBTQ+ mensen in de Verenigde Staten ervan te doordringen dat hun levens op waarde werden geschat.

Global encyclopedia of lesbian, gay, bisexual, transgender, and queer (LGBTQ) history

Deze uitgebreide database geeft een mondiaal beeld van de geschiedenis van LGBTQ+, door middel van beschrijvingen van significante figuren en gebeurtenissen wereldwijd. Met items over meer dan zeventig landen, uitgebreide peerreview en legio kruisverwijzingen is de Global encyclopedia of lesbian, gay, bisexual, transgender, and queer (LGBTQ) history een onmisbare bron voor iedereen die meer wil leren over LGBTQ+ cultuur en gerelateerde geschiedenis, literatuur, psychologie, sociologie en vele andere disciplines. De gehele de Global encyclopedia of lesbian, gay, bisexual, transgender, and queer (LGBTQ) history is online te raadplegen via de UBL catalogus.

Neem contact met ons op

Mist er een boek op de lijst of wilt u een boek, gerelateerd aan LGBTQ+ ervaringen en kwesties, voorstellen als aankoop voor de UBL collecties? Neem contact met ons op via Stel een vraag, of stel een titel voor via TwitterFacebook of Instagram.

Deze website maakt gebruik van cookies.