Universiteit Leiden

nl en

Cursus

Cursus determineren historische fotografische procedés

Datum
dinsdag 6 februari 2024 - dinsdag 26 maart 2024
Bezoekadres
Universiteitsbibliotheek
Witte Singel 27
2311 BG Leiden
Zaal
Heinsiuszaal

In Leiden bevindt zich het Nederlandse universitaire studie- en onderzoekscentrum bij uitstek op het gebied van de geschiedenis van de fotografie. In de Universiteitsbibliotheek Leiden bevindt zich in de afdeling Bijzondere Collecties de befaamde fotografiecollectie van het Prentenkabinet. Deze oudste publieke fotocollectie van Nederland bevat een collectie originele foto’s en fotografica, een bibliotheek en documentatiebestand die tezamen een uniek overzicht geven van de (Nederlandse) fotografie van 1839 tot heden. Alle historische fotografische procedés, de diverse verschijningsvormen en technieken uit de geschiedenis van de fotografie zijn vertegenwoordigd, evenals hoogtepunten, belangrijke namen en bijzondere fenomenen uit de infrastructuur van de fotografie in Nederland. De bibliotheek en documentatiebestanden van de fotocollectie richten zich op alle richtingen in de fotografie, van artistieke tot en met commerciële, wetenschappelijke, optische, chemische en technische aspecten van het medium. Dit maakt een brede bestudering van het medium fotografie vanuit verschillende disciplines mogelijk.

Buiten het gewone onderwijsaanbod voor studenten van de universiteit, biedt de Universiteitsbibliotheek Leiden de specialistische cursus Determineren van historische fotografische procedés aan, voor conservatoren, archivarissen en andere belangstellenden op het gebied van de fotografie. Vooral onder archivarissen en conservatoren die fotografieverzamelingen beheren, bestaat grote behoefte aan kennisverwerving op het gebied van historische procedés, onder meer met het oog op preventieve conservering en restauratieproblematiek. Vanuit die ervaring is een structurele basis voor deskundigheidsbevordering gelegd in de vorm van een cursus van langere duur, waarin het determineren van historische en hedendaagse fotografische procedés - aan de hand van concrete voorbeelden – diepgaand kan worden bestudeerd. Specifieke deskundigheid of 'connaisseurschap' is een sleutelwoord bij de invulling van beheer- en bestuursfuncties in fotografie verzamelende instellingen. Zowel ten behoeve van oud-studenten als van collega's in musea en archieven bieden wij daarom deze vakcursus aan.

De cursus, waarin theorie en praktijk evenredig aan bod komen, is een coproductie van de Universiteitsbibliotheek Leiden (drs. M.E.N. van den Heuvel, conservator fotografie), het Nederlands Fotomuseum en de Universiteit van Amsterdam. Fotorestaurator en docent Katrin Pietsch (k.n.pietsch@uva.nl) zal de colleges verzorgen.

Op dinsdag 6 februari 2024 om 10.00 uur zal de cursus voor de negenentwintigste maal van start gaan in de collegezaal ‘Heinsius’ op de tweede verdieping van de Universiteitsbibliotheek Leiden, gevestigd aan de Witte Singel 27. De cursus behelst acht bijeenkomsten van elk ruim 6 uur. In het bijgevoegde programma vindt u de exacte data van de colleges vermeld. Aan het einde van de cursus ontvangen de deelnemers een certificaat van deelname.

Zie de pdf met het gehele programma aan de rechterzijde.

Deze website maakt gebruik van cookies.