Universiteit Leiden

nl en

Digital Collections

Een deel van de (bijzondere) collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden is voor iedereen, overal en altijd beschikbaar via internet. Met Digital Collections bent u slechts een muisklik verwijderd van gedigitaliseerde middeleeuwse handschriften, zeldzame atlassen, unieke prenten, en nog vele andere schatten.

Bezoek Leiden University Libraries Digital Collections nu!

Wat is Digital Collections?

Digital Collections is een repositorium van primaire digitale bronnen van de bibliotheek, zowel teksten, beelden als audiovisueel materiaal. Digital Collections maakt de vele gedigitaliseerde materialen van de Universitaire Bibliotheken Leiden eenvoudig toegankelijk.

Wat is te vinden in Digital Collections?

U vindt hier de digitale of gedigitaliseerde primaire bronnen van de Universitaire Bibliotheken Leiden en haar bruikleencollecties (vooral die van het KITLV en het KIT). Dat zijn ruim twee miljoen digitale representaties van stukken uit de Bijzondere Collecties: scans en PDF’s van oude drukken, manuscripten, foto’s en prenten, maar ook andere digitale formaten, zoals geluidsopnames.

Hoe bekijk ik Digital Collections?

Als een werk vrij van copyright is (pas vanaf 70 jaar na het overlijden van de maker) dan kunt u het werk altijd en overal bekijken en downloaden. Als er copyright op een werk rust dan kunt u het alleen binnen de muren van de bibliotheek bekijken. Materialen die uitsluitend zijn bestemd voor onderwijsdoeleinden voor medewerkers en studenten (zgn. Faculty Collections) zijn beschikbaar na inloggen met het ULCN-account. Voor onderzoekers die gebruik willen maken van de collecties met privacygevoelige informatie is er een aparte procedure. Dit geldt bijvoorbeeld voor de interviewcollectie van de Stichting Mondelinge Geschiedenis Indonesië (SMGI).

De digitale representaties in Digital Collections worden in verschillende formaten beschikbaar gesteld. Er zijn boeken en documenten die alleen beschikbaar zijn als PDF. U kunt ze met een speciale PDF viewer bekijken. Als de kwaliteit van de afbeelding hoog genoeg is, dan kunt u gebruik maken van zoom functionaliteit.

Wanneer u door een boek bladert dat gescand is in hoge resolutie, dan is het mogelijk om het als boek te bekijken (via “View”), maar ook scan voor scan. In dat geval verschijnt bovenin de viewer een extra tabblad genaamd “Pages”. De afzonderlijke scans zijn via het tabblad “Pages” in een hogere resolutie te bekijken en zo mogelijk te downloaden.

Hoe zoek ik in Digital Collections?

Indirect zoeken in Digital Collections kan via de catalogus door daar te zoeken naar metadata van Leidse digitale objecten. Kies daarbij i.p.v. de optie ‘All Content’ voor de opties ‘Leiden Collections’ of ‘Special Collections’. De catalogus biedt veel mogelijkheden om zoekresultaten te verfijnen of gericht te zoeken. Vanuit de catalogus kunt u bij een treffer doorklikken naar het bijbehorende digitale object in Digital Collections. Visueel browsen kan uitsluitend via Digital Collections.

Direct zoeken naar items in Digital Collections gaat via het zoekvenster bovenin. Anders dan bij de catalogus kunt u hier niet alleen zoeken in alle collecties tegelijk, maar ook in afzonderlijke collecties. De gedrukte werken zijn in veel gevallen ook full text (op woordniveau) doorzoekbaar. Is het werk beschikbaar gesteld als een PDF, dan kunt u zelf in de full text zoeken met behulp van het vergrootglas in de viewer.

Via de homepage kunt u ook per collectie alle items oproepen (browsen). De collecties zijn geordend in enkele clusters: Image Collections, Text Collections, Research Guides, Faculty Collections en All Collections. Elke collectie heeft haar eigen collectiepagina met inleidende informatie en de mogelijkheid om door te klikken naar All items.

Het blok Research Guides op de homepage geeft u een overzicht van bestaande digitale hulpmiddelen met collectie-informatie (ook van collecties en archieven die nog niet gedigitaliseerd zijn!): collection guides, archiefinventarissen, en bibliotheekcatalogi.

Elk item is voorzien van een Description, met beschrijvende informatie. Shelfmark (local ID) geeft vaak de plaatsingscode van het gedigitaliseerde object aan, soms ook een unieke ID voor het digitale object (zoals albumfoto’s van het KITLV). Indien u de plaatsingscode al kent als referentie en ze bestaat uit meerdere elementen, kunt u ernaar zoeken in Digital Collections door ze tussen dubbele aanhalingstekens in het zoekvenster te plaaten (“ ”). In de catalogus kunt u zoeken via zoeksleutel Shelfmark en bij een treffer door te klikken naar het digitale object.

Wat mag ik doen met Digital Collections?

Alle copyright-informatie is per werk zichtbaar. Als er geen copyright op een item rust dan kunt u het altijd en overal bekijken en downloaden.

Elk werk is voorzien van een handle, een duurzame link om naar de online vindplaats van het werk te kunnen verwijzen in publicaties en op websites. De handle is te vinden in Description van het item, onder de rechterbutton met het ketting-icoon.

Indien de rechten het toestaan of zijn verlopen is een werk voorzien van een downloadmogelijkheid. Deze is te vinden onder de linkerbutton met het download-icoon. De button geeft aan welke onderdelen van het werk te downloaden zijn en op welke manier: als PDF, een JPEG in medium resolution of een transcriptie.

Zie ook de pagina over reproducties.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie