Universiteit Leiden

nl en

Subject guide

Zoeken in de Digital Collections

Leiden University Libraries Digital Collections is een verzameling van ruim twee miljoen gedigitaliseerde bronnen afkomstig uit het bezit van de Universitaire Bibliotheken Leiden en haar bruikleencollecties (bijvoorbeeld van het KITLV en het KIT), zoals middeleeuwse handschriften, zeldzame atlassen, unieke prenten, en nog vele andere schatten.

U zoekt in de Digital Collections via het zoekscherm bovenaan. Alle collecties zijn tegelijk of apart van elkaar te doorzoeken. Gedrukte werken zijn in de meeste gevallen full text te doorzoeken. Items in pdf-formaat zijn full-text te doorzoeken door op het vergrootglas-icoon te klikken in de viewer.

Elk item is voorzien van een Description, met beschrijvende informatie, waaronder de shelfmark (plaatsingscode). Zoekt u op plaatsingscode zet deze dan tussen dubbele aanhalingstekens (“ ”).

Digital Collections is ook te doorzoeken via de Catalogus. Kies daarbij voor de optie ‘Special Collections’ en kies dan het filter ‘Online Access’.

Klik op een van de collecties (Image collections, Text collections, Research Guides, Faculty collections en All collections) om te browsen.

Het blok Research guides op de homepage geeft een overzicht van bestaande digitale hulpmiddelen met collectie-informatie (ook van collecties en archieven die nog niet gedigitaliseerd zijn!): collection guides, archiefinventarissen en bibliotheekcatalogi.

Is een werk vrij van copyright (vanaf 70 jaar na het overlijden van de maker) dan is het werk altijd en overal te bekijken en te downloaden. Werken waar nog copyright op rust zijn alleen binnen de muren van de bibliotheek bekijken. Materialen die uitsluitend zijn bestemd voor onderwijsdoeleinden voor medewerkers en studenten (zgn. Faculty collections) zijn beschikbaar na inloggen met het ULCN-account. Voor onderzoekers die gebruik willen maken van de collecties met privacygevoelige informatie (zoals interviewcollecties) is een aparte procedure.

De bronnen in Digital Collections worden in verschillende formaten beschikbaar gesteld. Er zijn boeken en documenten die alleen beschikbaar zijn als pdf en met een pdf-viewer moeten worden bekeken. Scans zijn standaard in bladermodus te bekijken (via het tabblad “View”). Klik op het tabblad “Pages” om de scans afzonderlijk in een hogere resolutie te bekijken en te downloaden.

Elk werk is voorzien van een handle, een duurzame link om naar de online vindplaats van het werk te kunnen verwijzen in publicaties en op websites. De handle is te vinden in de Description van het item, onder de rechterbutton met het ketting-icoon.

Indien de rechten het toestaan of zijn verlopen is een werk voorzien van een downloadmogelijkheid. Deze is te vinden onder de linkerbutton met het download-icoon. De button geeft aan welke onderdelen van het werk te downloaden zijn en op welke manier: als pdf, een jpeg in medium resolution of een transcriptie.

U kunt alle afbeeldingen waarop geen copyright rust vrij gebruiken onder een CC-BY licence. Lees hierover meer op de webpagina over reproducties.

Deze website maakt gebruik van cookies.