Universiteit Leiden

nl en

Subject guide

Wiskunde

Overzicht van databases, naslagwerken en websites voor onderzoek in de Wiskunde.

De bibliotheek voor wiskunde en informatica bevindt zich op de tweede verdieping van het Snellius-gebouw. Op dit moment is er ook een collegezaal (B4) op de begane grond waarin zich gedrukte tijdschriften bevinden. Omdat de Snellius-bibliotheek zelf geen bemande balie heeft, gaat uitlenen of via de Gorlaeus-bibliotheek of door invullen van een uitleenformulier.

Bij de Bijzondere Collecties van de UBL bevindt zich een grote collectie op het gebied van de wiskunde, bestaande uit hoogleraarsportretten, archieven van hoogleraren en wiskundige boeken, zoals de Collectie David Bierens de Haan. Zoek onder Special Collections in de Catalogus.

Bezoek de databases voor Wiskunde in de catalogus.

Naar de catalogus

Artikelen zoeken

De twee grootste databases voor het zoeken naar artikelen op het gebied van de wiskunde zijn MathSciNet en Zentralblatt Math. De inhoud van beide databases is grotendeels overlappend, met het verschil dat Zentralblatt iets ouder is en meer focust op Europese in plaats van Amerikaanse publicaties.

Beide zoekmachines verdelen de boeken onder in wiskundige onderwerpen, waarop ze ook in de bibliotheek zijn terug te vinden: de Mathematical Subject Classification (MSC). Deze classificatie is heel fijnmazig, waardoor alleen op onderwerp al heel specifiek is te zoeken.

Voor het zoeken naar boeken binnen de wiskundige databases is het belangrijk te weten dat de koppeling GetIt@Leiden vaak niet tot het juiste resultaat zal leiden omdat deze op basis van ISBN zoekt. Check daarom zelf of het boek te vinden in de Catalogus.

Aangezien steeds meer wiskundige publicaties Open Access beschikbaar zijn bij de uitgever, in repositories of via Arxiv, is het aan te bevelen ook in Google Scholar te zoeken als er geen toegang is tot een artikel.

Zoeken naar Open Access artikelen in Arxiv

Met name in theoretische vakgebieden als wiskunde is het gebruikelijk artikelen al voor ze daadwerkelijk zijn gepubliceerd op Arxiv.org te zetten. Arxiv volgen is daarom een goede manier om op de hoogte te blijven van onderzoekstrends. Let op: de artikelen binnen Arxiv zijn niet peer-reviewed. Wil je ze gebruiken als referentie dan is het goed om te kijken of het artikel uiteindelijk is gepubliceerd, dit vind je onder het kopje ‘Journal reference’. Zorg ook dat je de laatste versie gebruikt!

Publicaties en scripties worden bij de technische vakgebieden veelal geschreven met behulp van Latex. Niet alle referentiemanagers kunnen daarmee overweg.

Het gratis programma Mendeley, beschikbaar voor Windows, Mac en Ubuntu Linux, helpt door een Bibtex-bestand up-to-date te houden dat je kunt koppelen aan je Latex-document.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of
Deze website maakt gebruik van cookies.