Universiteit Leiden

nl en

Subject guide

Midden-Oostenstudies

Overzicht van databases, naslagwerken en websites voor Midden-Oostenstudies

Onderwerpen
Taal en Literatuur van het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Arabisch (MSA), Perzisch, Turks, en lokale dialecten zoals Egyptisch Arabisch, Marokkaans Arabisch, Berbertalen, Dari en Pashtu. Daarnaast is er een brede islamcollectie.
Zwaartepunten
Vanwege de internationaal gerenommeerde handschriften collectie is klassieke literatuur uit het Midden-Oosten altijd een speerpunt gebleven in de Leidse collectie. Ook de bestudering van de Islam kent een lange traditie in Leiden. Daarnaast is er ruimte voor zeer uiteenlopende moderne en meer klassieke onderwerpen.

De fysieke collecties bevinden zich grotendeels in de centrale Universiteitsbibliotheek. Het grootste deel van de collectie staat in het gesloten magazijn en is opvraagbaar via de Catalogus.

Als u wilt zoeken naar publicaties in het Arabisch of Nieuw-Perzisch moet u gebruik maken van transliteratie. Voor de transliteratie die in de Catalogus gebruikt wordt is een handleiding met tabel beschikbaar.

Naslagwerken

Op de studiezaalverdieping staat een vrij toegankelijke naslagcollectie Deze is ingedeeld via het Library of Congres plaatsingssysteem. Werken uit de naslagcollectie worden niet uitgeleend, maar kopiëren of scannen is wel mogelijk. In de naslagcollectie staan (naslag)werken en bibliografieën per onderwerp, primaire en secundaire literatuur voor een selectie van onderwerpen en de belangrijkste woordenboeken en grammatica’s. De naslagwerken voor Midden-Oosten studies staan voornamelijk in drie rubrieken: onder B (filosofie en religie) bij ingang 2, onder D (geschiedenis) bij ingang 4 en onder P (taal en literatuur) bij ingang 7:

BP Islam
DS History of Asia
PJ Oriental languages
PK Indo-Europese talen (Perzisch)

Encyclopaedia of Islam: editie II en editie III: de compleetste encyclopedie op het gebied van het Midden Oosten en Islam (niet geschikt voor hedendaagse onderwerpen)

Bibliography of Arabic Books Online: bibliografie voor boeken gepubliceerd in het Arabisch voor 1960.

Brill E-books: Middle East and Islamic Studies: e-book portal

Encyclopaedia of Arabic language and Linguistics: lemma's over alle aspecten van de bestudering van het Arabisch

Oxford Dictionaries - Arabic

Shahnamah Editions

Encyclopaedia of Islam: editie II en editie III: de compleetste encyclopedie op het gebied van het Midden Oosten en Islam (niet geschikt voor hedendaagse onderwerpen)

Oxford Bibliographies – Islamic Studies: beschrijvingen van onderzoeksvelden binnen de islam met tal van relevante literatuursuggesties

Memo 1: Pioneering Orientalists: gedigitaliseerde manuscripten van Scaliger, Raphelengius en Golius van de Universiteitsbibliotheken Leiden.

Memo 2: The Ottoman Legacy of Levinus Warner: gedigitaliseerde Ottomaans Turkse teksten, van 1645-1665 verzameld door Levinus Warner tijdens zijn verblijf in Istanbul.

Taal- en letterkundige onderwerpen

MLA International Bibliography: bibliografie voor de moderne taal- en letterkunde. Bevat voornamelijk materiaal over westerse talen, maar ook een redelijke selectie over niet-Westerse talen

Arts and Humanities Citation index: brede bibliografie voor de geesteswetenschappen

Encyclopedia of Language and Linguistics: belangrijk naslagwerk voor taalkundige aspecten

Linguistics & Language Behavior Abstracts: bibliografie voor taalkunde

Mediabronnen

Lexis NexisAcademic NL Nieuws: Nederlandstalige kranten

Factiva: internationale kranten