Universiteit Leiden

nl en

Subject guide

Kunst en kunstgeschiedenis

Overzicht van databases, naslagwerken en websites voor onderzoek in kunst en kunstgeschiedenis.

Onderwerpen
Traditionele genres, zoals architectuur, kunstnijverheid, fotografie en prentkunst; daarnaast wereldkunst, filosofie en theorie van de kunst, geschiedenis van het verzamelwezen, erfgoed, kunst in relatie tot de maatschappij.
Materialen
Studieboeken, tentoonstellingscatalogi, monografieen, naslagwerken en films
Taal
Nederlands en Engels, soms Duits, Frans en Italiaans

De collectie Kunstgeschiedenis staat in de Universiteitsbibliotheek. Het grootste deel van de collectie bevindt zich in het gesloten magazijn. Deze boeken moeten via de Catalogus worden aangevraagd.

Naslagcollectie

Op de eerste etage staat een basiscollectie bibliografieĆ«n, woordenboeken en overzichtswerken op het gebied van de geschiedenis van de beeldende kunsten, muziek- en theaterwetenschappen. Deze boeken worden niet uitgeleend, maar kopiĆ«ren of scannen is wel mogelijk. 

De naslagcollectie is geordend via de Library of Congress Classification (LCC). Titels op het gebied van kunst staan in de volgende rubrieken:

M Music
N Visual Arts
NA Architecture
NB Sculpture
NC Drawing. Design. Illustration
ND Painting
NE  Print media
NK Decorative arts
NX Arts in general
PN 1600-      Theatre
PN 1993- Film 
TR  Photography 


Papieren tijdschriften

Lopende jaargangen van tijdschriften die niet digitaal beschikbaar zijn op het gebied van de kunsten zijn geplaatst in de ronde tijdschriftenkasten bij de entree van studiezaal 5. Daarnaast staan relevante tijdschriften bij ingang 2 (archeologie) en bij de ingangen 3 en 4 (geschiedenis).

Boeken op het gebied van theater en film staan bij ingang 8. Let op: boeken en tijdschriften op het gebied van fotografie (TR), prentkunst (NE) en tekenkunst (NC) staan in de handbibliotheek van de Bijzondere Collecties, (afdeling Beeld), bij ingang 3 op de tweede verdieping. Kunst in de Klassieke Oudheid staat bij rubriek N.

Er is een archief van bij de Opleiding Kunstgeschiedenis geschreven scripties, dat loopt vanaf het begin t/m de eerste helft van 2007.  

In het scriptiearchief valt te zoeken in het bestand van bijna 1500 titels, op naam van de auteur. De scripties zijn op te vragen via het Secretariaat Kunstgeschiedenis (in gebouw Huizinga, tel. 071-5272687). Stuur daartoe een e-mail aan het Secretariaat Kunstgeschiedenis en geef het F-nummer op dat in het bestand wordt vermeld bij de betreffende titel.