Universiteit Leiden

nl en

Subject guide

Krantenartikelen (internationaal)

Recente internationale krantenartikelen zijn grotendeels beschikbaar via Factiva, waaronder artikelen uit veel kranten buiten de westerse wereld. Historische krantenartikelen zijn beschikbaar in diverse andere databases (zie onder). Let op: het is niet altijd mogelijk om digitale versies van kranten te vinden via de Leidse catalogus. Gebruik de zoekfuncties van de onderstaande portals om zeker te weten wat er wel en niet beschikbaar is.

Zie voor specifieke informatie over het zoeken naar krantenartikelen in diverse regio’s in de wereld ook de desbetreffende subject guides.

Factiva - International Newspapers biedt artikelen uit een groot aantal landen aan in de oorspronkelijke talen. Het beginjaar verschilt per blad, variërend van de jaren '90 tot 2004. Factiva is bijgewerkt tot de uitgave van de vorige dag. Factiva selecteert een beperkt aantal artikelen per dag per nieuwsbron. Het is niet altijd duidelijk op welke manier Factiva nieuwsbronnen en nieuwsartikelen selecteert. Om deze reden is voorzichtigheid geboden bij het gebruik van Factiva.

Zoeken in Factiva is mogelijk op twee manieren:

 • Eenvoudig zoeken. Gebruik hiervoor de zoekbalk op de homepage van Factiva. Na het zoeken kunnen de resultaten worden verfijnd door het selecteren van organisaties (“companies”) en bronnen. Let op: alleen Engelstalige resultaten worden getoond, zelfs bij het zoeken naar woorden in andere talen.
 • Geavanceerd zoeken. Klik op Search en vervolgens op Search Builder. Deze manier van zoeken biedt meer mogelijkheden, bijvoorbeeld om te zoeken naar specifieke nieuwsbronnen. Bovendien is het mogelijk om resultaten te vinden in andere talen dan het Engels. Let wel op dat Engels standaard ingesteld staat als taal.

Let op bij het zoeken in Factiva:

 • Bij het zoeken naar artikelen in vreemde talen moeten de zoektermen ook in de desbetreffende taal zijn.
 • Het is mogelijk om zoekoperatoren te gebruiken bij geavanceerd zoeken. Kijk hiervoor in de handleiding of klik rechtsboven op “Query Genius”.
 • Factiva geeft resultaten vanaf 1969, maar van de meeste nieuwsbronnen zijn alleen van de laatste jaren artikelen beschikbaar. Verwacht daarom niet dat Factiva een representatief beeld geeft van de wereldwijde journalistiek sinds 1969.

Er is ook een handleiding beschikbaar.

Proquest Historical Newspapers bevat de volledige tekst van:

 • The Guardian (1959-2003); London (UK)
 • The Irish Times (1859-2010)
 • The Manchester Guardian (1821-1825; 1828-1959); Manchester (UK)
 • The Manchester Guardian and British Volunteer (1825-1828); Manchester (UK)
 • New York Daily Times (1851-1857); New York, N.Y.
 • New York Times (1857-1922; 1923-2007); New York, N.Y.
 • The Observer (1791- 2003); London (UK)
 • The Washington Post (1877-1954; ); Washington, D.C.
 • The Washington Post (1923-1954; 1974-1994); Washington, D.C.

British Newspapers 1600-1900 bevat:
De 17th and 18th Century Burney Collection Newspapers: de grootste verzameling van Engelse kranten uit de 17e en 18e eeuw. Deze collectie bevat de volledige tekst van krantenartikelen, pamfletten en boeken bijeengebracht door dominee Charles Burney (1757-1817).
De 19th Century British Library Newspapers collection bevat de volledige tekst van 48 Britse kranten, geselecteerd door de British Library.

Gedigitaliseerde kranten Indonesië: Een aantal Indonesische kranten en tijdschriften is in digitale vorm (pdf) beschikbaar. Vanwege auteursrechtelijke aspecten is het inzien van deze kranten buiten het netwerk van de universiteit niet mogelijk.

Chronicling America: biedt toegang tot gedigitaliseerde kranten uit de Verenigde Staten gepubliceerd tussen 1836 en 1922 en beschikbaar gemaakt via het National Digital Newspaper Program. Bevat ook een doorzoekbare database van Amerikaanse kranten records, waarin meer dan 150 duizend titels worden beschreven, die zijn uitgegeven tussen 1690 en heden, met vermelding van de bibliotheken die in het bezit zijn van de originele kranten op papier of op microfiche.

ZEFYS: toegang tot gedigitaliseerde Duitstalige historische kranten.

Gratis digitale archieven. Veel kranten bieden via hun website de mogelijkheid tot zoeken in hun digitale archieven. Ook zijn er van verschillende kranten soms hele archieven gratis beschikbaar via internet. Een overzicht hiervan vindt u onder andere op: Kranten-Historische-Startpagina, onlinenewspapers.com of op de List of online newspaper archives (Wikipedia).

Recente afleveringen van enkele buitenlandse kranten liggen ter inzage in de UB-Lounge in het Huygens-Informatiecentrum. De afleveringen worden een maand bewaard. Buitenlandse kranten aanwezig in de collectie van de UBL kunt u vinden via onze Catalogus, advanced search, tabblad Leiden Collections.    

Deze website maakt gebruik van cookies.