Universiteit Leiden

nl en

Subject guide

Koreastudies

Overzicht van databases, naslagwerken en websites voor onderzoek in Koreastudies

De collectie Koreaans is sinds 2017 gehuisvest in de Asian Library. Het laatste nieuws rondom de verhuizing en de bouw van de nieuwe bibliotheek is te vinden op het Asian Library Blog.

Volg de Asian Library op Facebook en Twitter voor mededelingen, tips en highlights uit de collectie.

 

De Koreaanse collectie ondersteunt de docenten en studenten van de Opleiding Koreaanse Taal en Cultuur. Nadruk ligt op geschiedenis, godsdiensten en filosofie, en klassieke en moderne literatuur. Maar er zijn ook veel boeken in het Engels en Koreaans over politiek, sociologie, antropologie, film, recht en economie.

De studie van Korea en het Koreaans door Nederlanders begon al voor er een opleiding in Nederland bestond, en begint met het verhaal van Hendrik Hamel (1630-1692). In 1653 leed deze VOC-boekhouder op weg naar Japan schipbreuk op een nog onbekende kust, die van Korea. Met 35 andere Nederlanders overleefde Hamel de ramp. In die tijd was Korea totaal afgesloten van de rest van de wereld. Het verslag dat Hamel schreef over zijn 13-jarige gedwongen verblijf was de eerste, en lange tijd de enige, bron over Korea in het Westen. Na dertien jaar lukt het Hamel en zeven anderen om van het schiereiland af te komen en de VOC-handelspost Decima in Japan te bereiken. 

In 1855 werd J.J. Hoffmann (1805-1878) de eerste hoogleraar Chinees en Japans in Leiden (en Nederland). Hoffmann maakte ook studie van Korea en Koreaans. Hij maakte daarvoor gebruik van boeken die Ph.F. von Siebold en anderen uit Japan hadden meegebracht. Ook maakte hij waarschijnlijk gebruik van Chinese bronnen. 

In 1957 werd Frits Vos (1918-2000) benoemd tot de eerste hoogleraar in de Japanse én Koreaanse Taal en Letterkunde en pas in 1969 ontstond een apart Centrum voor Japanologie en Koreanistiek met eigen bibliotheek. Vanaf 1981 bevinden centrum en bibliotheek (met een eigen bibliothecaris) zich in het Arsenaal. In 1994 kreeg Koreanistiek een eigen professor. 

De opbouw van de bibliotheek gaat in overleg met de hoogleraren en docenten van de Opleiding Koreaanse Taal en Cultuur. Nadruk ligt vanouds op geschiedenis, godsdiensten en filosofie, en klassieke en moderne literatuur. De laatste decennia zijn daar ook politiek, sociologie, antropologie, film, recht en economie bijgekomen. Binnen de Asian Library is er een gezamenlijk budget voor Koreaans en Japans. Daarnaast ontvangt de bibliotheek jaarlijks ondersteuning van de Korea Foundation, etc. en zijn er uitwisselingsrelaties met bibliotheken van de Seoul National University, de National Library of Korea, en de National Assembly Library. De Asian Library is een van de best toegeruste bibliotheken ter wereld, buiten Korea zelf, op het gebied van Koreaanse film. In 2008 kreeg de bibliotheek van de Korean Film Council (KOFIC) een subsidie voor honderden Koreaanse films en boeken over film, bovendien groeit de collectie jaarlijks met vele nieuwe titels.

DBpia is een Koreaanse database die toegang geeft tot fulltext artikelen uit meer dan 1900 Koreaanse wetenschappelijke tijdschriften over o.a. economie en management, onderwijs, wetgeving, administratie, sociale wetenschappen, theologie, literatuur, kunst, medicijnen, geesteswetenschappen en exacte wetenschappen.

KISS (Korea Information Service System) is een zoekmachine voor meer dan 1.3 miljoen fulltext downloadbare tijdschrift artikelen uit meer dan 3,320 wetenschappelijke journals over o.a. linguïstiek, geesteswetenschappen, sociale wetenschappen, natuurwetenschappen, engineering, landbouw wetenschappen, marine wetenschappen en de kunsten. Deze tijdschriften zijn geprint door 1,330 academische sociëteiten en 700 instituten en bedrijven wereldwijd.

RISS is een zoekmachine van KERIS (Korean Education and Research Information Service). RISS is de grootste academische bibliografische zoekmachine van Korea, en doorzoekt in een zoekopgave meer dan 9 miljoen bibliografische records uit de catalogi van 663 academische bibliotheken, meer dan 2,9 miljoen artikelen uit 158,000 Koreaanse journals (waarvan 11,000 in fulltext), en meer dan 1,5 miljoen Koreaanse dissertaties (waarvan 913,000 in fulltext), en meer dan 20,000 buitenlandse dissertaties over Korea. RISS kan sommige artikelen ter beschikking stellen aan studenten van de UBL via Inter Library Loan service. Neem hiervoor contact op met de vakreferent.

De Bibliography of Asian Studies (BAS) is de online versie van de Bibliography of Asian Studies en bevat meer dan 700.000 records van publicaties vanaf 1971 over diverse onderwerpen gerelateerd aan Azië. De database is geschikt voor het zoeken naar artikelen, maar voor informatie over nieuwe monografieën kan beter een andere zoekmachine worden geraadpleegd.

Proquest: zoekmachine voor bibliografische gegevens van artikelen, dissertaties en meer.

National Digital Library of Korea: deze bibliografische zoekmachine doorzoekt de holdings van 9 deelnemende bibliotheken en portal services: the National Library, The National Assembly Library, The Digital Science Library, The Korean Institute of Science and Technology (KISTI), RISS, The Korean Agricultural Science Digital Library, the Korean Knowledge Portal, and the National Defense Digital Library.

HOLLIS: de zoekmachine van de Harvard-Yenching bibliotheek (HOLLIS) heeft ook voor gastgebruikers diverse opties voor het vinden van informatie over artikelen, boekhoofdstukken en dissertaties.

CROSS-ASIA is een initiatief van de Staatsbibliothek Zu Berlin en diverse partners in Duitsland. Cross Asia bied toegang tot informatie over Azië, en informatie binnen de Geestes- en Sociale wetenschappen van instituten in Aziatische landen.

Google Scholar Korea: zeer geschikt voor het vinden van artikelen in het Koreaans.

Koreaanse kranten

Korea Integrated News Database System is een geïntegreerde doorzoekbare database voor fulltext krantenartikelen geprint vanaf 1990. Kranten die hier onder andere inzitten zijn: Kyǒnghyang sinmun 경향신문, Kungmin ilbo 국민일보, Naeil sinmun 내일신문, Tonga ilbo 동아일보, Munhwa ilbo 문화일보, Sǒul sinmun 서울신문, Segye ilbo 세계일보, Hangyǒre sinmun 한겨레신문, Han’guk ilbo 한국일보, Asia Today 아시아투데이 en enkele Engelstalige kranten. Voor de Kyǒnghyang sinmun 경향신문, Tonga ilbo 동아일보, Sǒul sinmun 서울신문, Han’guk ilbo 한국일보  zijn er voor de periode 1960-1989 ook gescande afbeeldingen beschikbaar.

Portal Service for Korean Newspapers: een website met links naar een grote hoeveelheid Koreaanse kranten. Zoekresultaten kunnen ook worden verfijnt op column of categorie (zoals sport, entertainment, economie etc.).

Naver 뉴스 라이브러리: deze database heeft een zeer goede doorzoekbaarheid, navigatie en display functionaliteiten voor fulltext krantenartikelen geprint tussen 1920 en 1999. De krantenartikelen zijn te zien in de oorspronkelijke druk met zowel Hancha als Han’gǔl, een versie met uitsluitend Han’gǔl, en met een afbeelding van het oorspronkelijke krantenartikel.  Kranten die momenteel te vinden zijn in deze database zijn동아일보, Kyǒnghyang sinmun 경향신문, Maeil kyǒngje sinmun 매일경제신문, en Han’gyǒre sinmun 한겨레 신문 . Binnenkort zullen Yǒnhap news en de Tongnip sinmun 독립신문 (zowel de Koreaanse als Engelse edities) volgen.

Newsstand: een website met meer dan 30 Koreaanse kranten fulltext doorzoekbaar, tijdschriften (inhoudsopgave), enz.

Korean historic magazines and newspapers 한국 근현대 신문자료: deze database is samengesteld uit een groot aantal historische kranten gepubliceerd tussen 1905-1931. De zoekresultaten bestaan uit afbeeldingen van de specifieke data die doorgebladerd kunnen worden. Kranten die in deze database zitten zijn o.a. Kongnip sinbo 공립신보, Tonga ilbo 동아일보, Pusan ilbo 부산일보, Sidae ilbo 시대일보, Sinhan minbo 신한민보, Chayu sinmun 자유신문, Chosǒn chungang ilbo 조선중앙일보, Chosǒn sibo 조선시보, Chungang ilbo 중앙일보 (1931–1933), Chungoe ilbo 중외일보, en Sinmun sǔk’ǔraep charyo 신문스크랩자료[krantenknipsels].

Tonga ilbo saegin | 東亞日報 索引 | Index to Tonga daily newspaper articles: alle jaargangen van deze toonaangevende krant van Korea zijn volledig doorzoekbaar en downloadbaar in PDF.

Japanse kranten met betrekking tot Korea

Kyongsong Ilbo: fulltext afbeeldingen van Japanstalige krant, gedrukt in Korea tussen 1907-1945 (incompleet).

Het Japan Times Archive (Engels) bevat meer dan 500,000 pagina’s gepubliceerd tussen 1897 en 2016, en is daarmee de een van de langst lopende Engelstalige kranten in Azië.

De Japan Chronicle (Engels) werd uitgegeven tussen 1902 en 1940, en geeft hierin een goed overzicht van historische gebeurtenissen in Oost-Azië.  

Engelstalige kranten

Factiva (Engels en Koreaans) bestaat uit duizenden fulltext artikelen uit meer dan 2000 kranten en meer dan 3000 journals. Engelstalige Koreaanse kranten in dit archief zijn o.a. de Korea Times, de Korea Herald, Yonhap English news, en de Korea Joongang Daily.

Koreaanse films in de UBL-collectie

De UBL heeft een grote collectie Koreaanse films die jaarlijks wordt uitgebreid met nieuwe blockbusters, arthouse movies en documentaires. Je kunt deze films het beste vinden door te zoeken via ‘advanced search’ op materiaalsoort ‘audiovisual’ en op taal ‘Koreaans’. Er wordt gewerkt aan een acquisitielijst voor Koreaanse films.

Voor Noord-Koreaanse films, zie kopje ‘Noord-Korea Studies’.

De films in de collectie zijn niet uitleenbaar. Je kunt de films kijken in de mediaruimte op de begane grond in de mediaruimte of in de Vos-filmzaal in de Asian Library op de tweede verdieping.

Tijdschriften

In de leeszaal:

Journal of Japanese & Korean Cinema: tweejaarlijkse uitgave van een peer-reviewed journal (double blind) ter verspreiding van academische werk over Japanse en Koreaanse films.   *in bestelling.

In de catalogus:

Korean Cinema: maandelijkse publicatie van de Korean Film Commission.

Online:

Korean Cinema Today: tweemaandelijkse uitgave van KOFIC. Donwloadbaar als PDF.

In databases:

DBPIA: The Performing Arts & Film Review, Independent Film Magazine: Indie-alt-zine, The Journal of Drama, Cartoon & Animation Studies, Cine Forum, The Korean Journal of Animation, Film Studies (FISAK), Global Journal of Cinema China, 한국독립영화협회 기타간행물, 한국영화학회 학술발표대회 논문집.

KISS (alleen lopende edities): 아시아영화연구, 영상문화, 공연문화연구, 한국극예술연구, 드라마 연구 (DR), 디지털영상학술지, 연극교육연구, 영화교육연구, 현대영화연구

Algemene naslagwerken

Hancinema: onafhankelijke Koreaanse Film en Drama database. De gebruiker kan zoeken door films, drama, regisseurs, acteurs en actrices, film bedrijven, nieuws, gerelateerde content en links. Ook films en drama series die in verwacht worden zijn al vroeg te vinden op de site.

Korean Movie Database (KMDb): deze database geeft informatie over Koreaanse films vanaf 1910 tot nu, en is doorzoekbaar op titel, keywords, genre, regisseur of jaar van productie. De database is gemaakt door the Korean Film Archive.

Cine21: database met informatie over ‘broadcast media’ in Korea, films, de meest recente rankings, artikelen, korte filmpjes (making off, interview clips etc), filmbedrijven en filmfestivals.

Naver Movie: informatie over Koreaanse films inclusief ratings en reviews van zowel professionals als algemeen publiek.

Korean Film Biz Zone: voormalig onderdeel van KOFIC, deze site biedt toegang tot KOFIC publicaties in PDF formaat, nieuws over Koreaanse producties, festivals, markt gerelateerde info en inverviews. Op deze site vind je ook het journal “Korean Cinema Today”.

Korean Film Council (KOFIC): een door de Koreaanse overheid gesponsorde organisatie onder het ministerie van cultuur, sport en toerisme. KOFIC maakt zich sterk voor het promoten van Koreaanse Films in Korea en het buitenland, het promoten van de productie en ondersteuning van Koreaanse films door fondsen, onderzoek, educatie en training.

Korean Film Archive: bestaat uit een theater, een museum over Koreaanse film en filmgeschiedenis, en een Film Reference Library met een schat aan informatie online, zoals de Korean Movie Database.

KTV National Record Film: website van de Koreaanse overheid.

Films online bekijken

Classic Film Theater: Youtubekanaal van het Korean Film Archive met een aantal klassieke Koreaanse films van de jaren ’30 tot nu.

Drama Fever: on-demand streaming website van Warner Bros met een grote selectie aan Koreaanse Drama met ondertiteling. Er is een optie voor premium membership waarbij de reclame weg wordt gelaten, maar de drama series die voor Nederland beschikbaar zijn kunnen ook gratis en legaal worden bekeken.

Blogs en websites

Korean Cinema Website: website gerund door Darcy Paquet en vrijwilligers. De site bevat Engelstalige informatie over filmfestivals, biografieën van acteurs en actrices, interviews, boeken, websites van regisseurs en blogs. De site heeft een selectie essays over diverse onderwerpen, zoals censuur in Koreaanse films, films over de Koreaanse oorlog en recensies van specifieke boeken over film.

Modern Korean Cinema: website gerund vanuit Seoul door Pierce Conran en diverse schrijvers wereldwijd. De site geeft reviews, academische essays, festivals, Korea Box Office updates en meer. Deze site is een van de weinigen die informatie geeft over nog niet uitgekomen films.

Tip voor gebruik Noord Koreaanse bronnen

Het is raadzaam om altijd een kopie/screenshot te maken wanneer je bronmateriaal uit Noord-Koreaanse digitale kranten, tijdschriften of websites wil gebruiken voor je onderzoek. Het kan zijn dat deze bronnen worden verwijderd van het internet zodra de inhoud hiervan als ongewenst wordt beschouwt. Dit geldt ook voor de KPM database waar de UBL een abonnement op heeft.

Boeken

Noord-Koreaanse boeken in de UBL collectie
De UBL koopt jaarlijks een groot aantal Noord-Koreaanse publicaties in. Deze boeken zijn zowel academisch (linguïstiek, geschiedenis, politiek, economie etc.) als niet-politiek (muziek, cartoons, verzorging etc) van aard. Je kan deze boeken vinden in de catalogus. Er wordt gewerkt aan een aparte aanwinstenlijst voor Noord-Koreaanse boeken.

De boeken uit Noord-Korea zijn in principe niet uitleenbaar. Dit heeft te maken met het feit dat het papier waar de boeken van zijn gemaakt van een dusdanige kwaliteit is dat ze gemakkelijk kapot gaan bij reguliere uitleen. Ook zijn de boeken moeilijk te vervangen bij verlies of beschadiging.

Journals

North Korea Review: het eerste academische tijdschrift in Noord-Amerika en Europa dat zich geheel focust op Noord-Koreaanse Studies. Deze vind je in de leeszaal.

Noord-Koreaanse papieren Journals in de UBL collectie
De UBL heeft abonnementen op een aantal papieren tijdschriften uit Noord-Korea. Je kunt deze vinden in de catalogus en de losse delen aanvragen.

De huidige lopende abonnementen zijn de Chosŏn kogo yŏn'gu (조선고고연구), Chosǒn ǒmun  (조선 어문), Foreign trade of the Democratic People's Republic of Korea, Inmin kyoyuk (인민교육), Kyoyangwŏn (교양원), Kyǒngje yǒn'gu (經濟 研究), Nongŏp kwahagwŏn hakpo (농업 과학원 학보) , Pulmyŏr-ŭi kkot  (불멸의 꽃) en Yesul kyoyuk (예술 교육).

Noord-Koreaanse e-journals in de KPM database
De Noord-Koreaanse digitale tijdschriften zijn niet individueel in de catalogus te vinden. Om toegang tot deze tijdschriften te krijgen moet je direct naar de KPM database gaan. 

De volgende tijdschriften zijn digitaal verkrijgbaar in de KPM database: Hakpo학보(어문학), Hakpo학보(력사,법학), Hakpo 학보(철학,경제), Ch'ŏngnyŏn munhak(청년문학), Sahoe Kwahagwŏn hakpo (사회과학원학보), Yŏksa kwahak (력사과학), Kyŏngje yŏn'gu(경제연구), Chosŏn ŏmun (조선어문) , Chŏngch'i pŏmnyul yŏn'gu (정치법률연구), Munhwaŏ haksŭp (문화어학습), Ch'ŏrhak yŏn'gu(철학연구), Minjok munhwa yusan (민족문화유산), Chosŏn yesul(조선예술), Chosŏn munhak (조선문학), Ch'ŏllima (천리마), Adong Munhak(아동문학)

Nieuws & Kranten

Er is een groot scala aan websites en kranten die nieuws uit Noord-Korea verspreiden, bijhouden en analyseren. Een paar van de belangrijkste vind je hier. Kijk ook bij het kopje ‘kranten’ in deze subject guide voor meer Zuid-Koreaanse, Japanse en Engelstalige kranten.

New Focus International: onafhankelijk platform gerund door Noord Koreaanse vluchteling Jang Jin-Sung en diverse andere voormalige officiers van de DPRK.

Daily NK: nieuwssite die wordt gerund vanuit Zuid-Korea. De inhoud van Daily NK wordt geschreven door burgers uit zowel Zuid- als Noord Korea, in samenwerking met een handvol vrijwilligers uit andere landen. De activiteiten van Daily NK worden ondersteund door donaties van instituten en privé donateurs.

Sino-NK: zich voornamelijk op het grensgebied en de transnationale connecties tussen Noord-Korea, Zuid-Korea en China.

38 North: nieuwssite van het U.S – Korea Instituut van SAIS (School of Advanced International Studies) of Paul H. Nitze.

North Korea Leadership Watch: deze site focust op de leiders van Noord-Korea en de politieke cultuur omtrend de overladen Kim Jong Il, en de militaire en politieke organisaties en instituten die zich onder zijn directe en indirecte bevel bevonden.

Yonhap News Agency – North Korea: het grootste mediabedrijf in Zuid-Korea met een aparte website voor nieuws over Noord Korea, zowel in het Engels als in het Koreaans.

KPM Database (zit in catalogus): een database met dagelijks nieuws uit Noord-Korea. De inhoud van de site wordt geleverd door Noord-Korea zelf, via Japan. Kranten in deze database zijn de Rodong Sinmun (로동신문) de Minju Chosŏn (민주조선 ) de Chosŏn sinbo – Pyongyang branch (조선신보 평양지국)  de T’ongil Sinbo (통일신보) de Munhak Sinmun(문학신문) en de Engelstalige Pyongyang Times.  Ook vind je hier foto- en videomateriaal.

Korean central News Agency: Noord-Koreaans persbureau met dagelijks nieuws en updates.  Deze site is geblokkeerd in Zuid-Korea.

Uri Minjok kkiri: website die wordt beheert door de Noord-Koreaanse staat en nieuws verspreid van o.a. de Noord-Koreaanse Central News Agency, via een server in China. Ze zijn ook actief op twitter, youtube en flickr.

DPRK Today: nieuwssite met basis in China, gesponsord door de Noord-Koreaanse overheid.

NaeNara: officiële webportal van Noord-Korea, onderverdeeld in categorieën als politiek, tourisme, muziek, buitenlandse handel, kunsten, pers, IT en geschiedenis.

Films & Media

Noord-Koreaanse Films in de UBL catalogus
De UBL heeft meer dan 100 films, cartoons en documentaires uit Noord-Korea, en een groot aantal Engelstalige documentaires, nieuwsclips en speelfilms over Noord-Korea. Jaarlijks komen hier diverse films en documentaires bij. Deze kan je vinden in de catalogus door te zoeken op Audiovisueel Materiaal. Er wordt gewerkt aan een acquisitielijst voor Noord-Koreaanse films.

North Korean Films: een van de uitgebreidste overzichten van Noord-Koreaanse films die ooit zijn gemaakt. Je vindt de films zowel via de Engelste naam als de Koreaanse, op naam van de regisseur of jaar van productie.

Noord Koreaanse Films op Youtube: een lijst met 66 complete Noord-Koreaanse films voorzien van Engelstalige ondertiteling.

Kim Jong Il’s Cinema Experience: een interactieve website waarbij gebruikers de methodologie, visie en het manifest van Kim Jong-Il over Cinema verkennen.

North Korea Tech: website met nieuws en informatie over de information technology en de daaraan gerelateerde industrie in Noord-Korea, zoals het internet, televisie, radio, onafhankelijke media,  activiteiten in de ruimte en meer.

Noord-Koreaanse mensenrechten

The Committee for Human Rights in North Korea: een initiatief van een aantal specialisten op het gebied van mensenrechten en buitenlandse politiek. Publiceert geregeld stukken over de situatie in Noord-Korea.

Human Rights Watch – North Korea: ngo met ongeveer 400 leden wereldwijd. Noord-Korea is een van hun aandachtsgebieden.

Amnesty International – North Korea

U.S. Department of State: - Report on North Korea: rapportage over de schennis van mensenrechten en censuur in Noord-Korea.

Websites

North Korea International Documentation Project: portaal voor vrijgegeven documenten over Noord-Korea afkomstig van voormalige politieke bondgenoten.

Committee for the Five Northern Korean Provinces: site met informatie over de 5 Noordelijke Koreaanse Provincies.

The Sejong Institute: private non-profitorganisatie en een van de toonaangevende denktanks van Zuid-Korea. Het Sejong Instituut doet onderzoek naar o.a. nationale veiligheid en hereniging. 

Korea Institute for National Unification: denktank gesponsord door de Zuid-Koreaanse overheid.

Ministry of Unification: tak van de Zuid-Koreaanse overheid die verantwoordelijk is te werken naar een hereniging van de twee Korea's.

CNS North Korea Missile Test Database: informatie over en visualisatie van alle Noord-Koreaanse raketten die gelanceerd zijn sinds 1984 die tenminste 500 kilo zijn en een afstand van ten minste 300 kilometer kunnen overbruggen.

Information Center on North Korea: onderdeel van de National Library of Korea en onder het beheer van the Ministry of Unification. Het instituut heeft records van meer dan 100.000 Noord-Koreaanse publicaties.

Institute of North Korean Studies 북한연구소: centrum voor onderzoek naar Noord-Korea.

United Nations in DPR Korea: website van de Verenigde Naties over Noord-Korea.

Scripties met onderwerpen over de talen en culturen van China, Japan en Korea zijn te vinden in de database van de Scriptiezoekmachine. Om te zoeken vult u uw trefwoord in, er wordt dan gezocht in alle velden. Nadere filters kunnen worden aangebracht door middel van de opties in het zoekmenu. Vul niets als trefwoord in om alle in de database aanwezige scripties te tonen. Klik op het kruisje om de instellingen van de zoekmachine weer op de standaard te zetten.

K-romanizer: tool gemaakt door Princeton University in samenwerking met de Committee on Korean Materials (CEAL). Deze tool zet Koraanse tekens om in het romaanse alfabet volgens de standaard opgesteld door de ALA-LC regels.