Universiteit Leiden

nl en

Subject guide

Informatica

Overzicht van databases, naslagwerken en websites voor Informatica

De collectie van informatica is vrijwel geheel digitaal, zowel wat betreft tijdschriften als boeken. De bibliotheek voor wiskunde en informatica is te vinden op de tweede verdieping van het Snellius en bevat met name boeken op het gebied van de wiskunde.

De boeken zijn ingedeeld aan de hand van de wiskundige classificatie MSC, die ook gebruikt wordt door de wiskundige databases MathSciNet en Zentralblatt Math. Omdat de Snellius-bibliotheek zelf geen bemande balie heeft, gaat uitlenen of via de bibliotheek in het Gorlaeus of door het invullen van een uitleenformulier (zie afbeelding).

Informatici publiceren voornamelijk conference proceedings en tijdschriftartikelen, zodoende bestaat de collectie van informatica met name uit e-journals. Belangrijke uitgevers binnen dit vakgebied zijn de Computer Society, Association for Computing Machinery (ACM) en de Society for Industrial and Applied Mathematics (SIAM). Vanwege de snelle ontwikkelingen in het vakgebied worden fysieke boeken niet langer aangeschaft. Wel zijn er e-books en e-bookseries, waaronder de Lecture Notes in Computer Science.

Bezoek de databases voor Informatica in de catalogus.

Naar de catalogus

Omdat Web of Science geen conference proceedings opneemt, is hierin slechts een klein deel van de wetenschappelijke literatuur in de informatica terug te vinden. Met name de interdisciplinaire onderwerpen en toegepaste informatica zijn hier goed terug te vinden.

Geschiktere zoekmachines voor pure informatica zijn CiteSeerX en DBLP. Ook Google Scholar is interessant vanwege de brede scoop en de toegang tot groene Open Access-artikelen. Houdt er bij het zoeken rekening mee dat uitgaven van de Computer Society vaak niet juist zijn gekoppeld maar verwijzen naar IEEE Xplore. Zoek in dat geval de juiste bron op door in Find Databases naar IEEE Computer Society Digital Library te gaan.

Voor meer wiskundige problemen (bijvoorbeeld algoritmes), is het goed om in de databases MathSciNet en Zentralblatt Math te kijken.

Zoeken naar Open Access artikelen

Binnen de informatica is het gebruikelijk artikelen Open Access te publiceren of een versie van het artikel kosteloos beschikbaar te stellen via Scholarly Publications. Veel nieuwe artikelen worden daarnaast open access op Arxiv.org gezet vóórdat ze gepubliceerd worden in een tijdschrift. Het instellen van een alert op nieuwe publicaties binnen Arxiv is daarom een goede manier om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Hoewel bij gebruik van een artikel als referentie de voorkeur uitgaat naar artikelen die peer-reviewed zijn is in Arxiv na te gaan of een artikel al geaccepteerd of gepubliceerd is.

Google Scholar is een goede manier om te zoeken naar een Open Access-variant van een bestaand artikel.

Computer Society - let op!

De Computer Society is onderdeel van de IEEE die ook de zoekmachine Xplore aanbiedt. Helaas is de koppeling tussen de twee verenigingen niet ideaal, waardoor het kan lijken alsof er geen toegang is tot de titels van de Computer Society.

Check daarom bij IEEE-tijdschriften altijd eerst op de website van de Computer Society zelf of er toegang is.

Publicaties en scripties worden bij de technische vakgebieden veelal geschreven met behulp van Latex. Niet alle referentiemanagers kunnen daarmee overweg.

Het gratis programma Mendeley, beschikbaar voor Windows, Mac en Ubuntu Linux, helpt door een Bibtex-bestand up-to-date te houden dat je kunt koppelen aan je Latex-document.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of
Deze website maakt gebruik van cookies.