Subject guide
Coronavirus (Covid-19)
Overzicht van databases, naslagwerken en websites voor onderzoek naar het coronavirus
Op 13 maart 2020 riepen de nationale adviseurs voor natuurwetenschappen en technologie van een twaalftal landen, waaronder de Verenigde Staten, uitgevers op om vrijwillig alle aan COVID-19 gerelateerde wetenschappelijke publicaties en onderliggende data, per direct op één plaats beschikbaar te stellen. Veel uitgevers gaven gehoor aan de oproep om hun corona-gerelateerde artikelen vindbaar en toegankelijk te maken via PubMed-Central en om tekst mining en secundaire analyse door middel van machine-leesbare formaten en licenties mogelijk te maken.
Vrijwel alle grote uitgevers steunen het initiatief, waaronder ACS, BMJ, Cambridge University Press, Cell Press, Elsevier, EMBO, The Lancet, New England Journal of Medicine, Springer Nature, Science, Taylor and Francis, Wiley en Wolters Kluwer.
Het Allen Institute for Artificial Intelligence heeft voor tekst- en datamining een dataset van alle publicaties over het coronavirus aangemaakt. Deze dataset krijgt wekelijks een update. Er is ook een aantal voorbeeld-onderzoeksvragen te vinden op Kaggle – een platform voor programmeeruitdagingen – die onderzoekers kunnen helpen met de set aan de slag te gaan.
Preprint servers Biorxiv and Medrxiv werken samen om onderzoeksresultaten zo snel mogelijk te verspreiden. Een belangrijke kanttekening is dat deze resultaten nog niet geëvalueerd zijn door het peer-reviewproces en daarmee ongeschikt zijn voor klinische doeleinden. De bronnen geven echter inzicht in het huidige onderzoek en bieden waardevolle informatie voor onderzoekers met meer uitgebreide kennis van onderliggende onderwerpen en onderzoeksmethodiek.
Algemeen
- PubMed - LitCovid
- AAAS (Science)
- AMA (American Medical Association)
- AIP (American Institute of Physics)
- APA – bronnen over psychologische effecten van het coronavirus en thuis werken.
- Access Medicine
- American Chemical Society
- Annals of Internal Medicine
- BioOne
- BMJ (The British Medical Journal)
- Brill - bronnen over epidemieën zoals ebola en de pest.
- CABI
- Cambridge University Press
- Ebsco Medical - bronnenpagina met nieuws- en contentupdates over het coronavirus. Er is ook een Nederlandstalige pagina met meer lokale informatie.
- Elsevier
- Emerald - onderzoek naar COVID-19, beheersing epidemieën en pandemieën, en logistiek.
- European Center for Disease Control and Prevention (ECDC)
- Gender and Covid-19 – Mendeleygroep met artikelen over de rol van gender en seksualiteit tijdens de coronapandemie, samengesteld door dr. Rosemary Morgan.
- IEEE
- IMF (International Monetary Fund) - houdt bij welke economische maatregelen overheden nemen om de economische en maatschappelijke impact van het coronavirus te verminderen.
- IOP
- Karger
- The Lancet
- LexisNexis houdt live bij welke nieuwsitems er over het coronavirus verschijnen.
- Marie-Ann Liebert - overzicht van 60 medicijnen tegen COVID-19 die momenteel worden ontwikkeld.
- MUSE en de specifieke collectie Muse in Focus: Contextualizing Pandemic
- Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde
- New England Journal of Medicine
- NICE
- Nursing
- Open Aire COVID-19 Gateway – OpenAire, de aggregator van wetenschappelijke literatuur, software en data uit de repositoria van Europese universiteiten, heeft een graaf gemaakt van al haar coronagerelateerde inhoud.
- Oxford University Press
- PressReader - internationaal coronanieuws in een dagelijkse krant.
- Royal Society
- SAGE - zowel medisch als sociaal-wetenschappelijk onderzoek.
- Springer
- Taylor & Francis
- Thieme
- WHO – global literature on coronavirus disease
- Wiley - meer dan 5000 artikelen en boekhoofdstukken relevant voor corona-onderzoek, met een overzicht van het meest recente onderzoek.
- ZB-MED - literatuurzoekmachine en andere bronnen zoals de Genome Browser.
Patientenzorg
- Cochrane Library - Coronavirus (COVID-19): infection control and prevention measures
- Cochrane Library - Coronavirus (COVID-19): evidence relevant to critical care
- UpToDate
Onderzoek
- Eric Morgan - Distant Reader
- The Lens - The Lens heeft gratis en open datasets van patientdocumenten, metadata van academisch onderzoek en biologische sequenties van patenten in een machine-leesbaar en doorzoekbaar format gepubliceerd.
- Living evidence on COVID-19 – een geautomatiseerde systematische review van de huidige literatuur over het coronavirus.
- NIH - nieuws en resources van The National Insitutes of Health
- ReadCube – het Readcube-platform waarop je wetenschappelijke artikelen kunt kopen en huren van diverse grote uitgevers (Springer/Nature/Wiley/JAMA) biedt ‘vrijkaarten’ aan voor onderzoekers die aan coronagerelateerd onderzoek werken. Deze vrijkaarten geven daarnaast ook toegang tot onder meer Dimensions en een API voor tekst- en datamining.
- RefBin – deze tool om trends in onderzoek te vinden en notities bij artikelen te delen met andere onderzoekers, heeft een overzicht voor coronagerelateerde artikelen gemaakt.
- Researcher.life – Cactus Life Sciences gebruikt zijn kunstmatige-intelligentieplatform en redacteurs om een collectie interessante artikelen over het coronavirus samen te stellen.
- Resilient Society – een samenwerkingsplatform van de stad Den Haag, de Nederlandse universiteiten en (inter)nationale organisaties om oplossingen te vinden voor de uitdagingen die het coronavirus op ons pad brengt.
Volksgezondheid
- CDC - informatie en richtlijnen van het US Centers for Disease Control and Prevention
- JoVE - protocollen voor coronavirusgerelateerd onderzoek.
- GIDEON - Global Infectious Diseases and Epidemiology Online Network (new users have to register)
Nederlandse bibliotheken
- BMI - zoekmethoden, informatiedossiers en meer
- Universiteitsbibliotheek Groningen