Universiteit Leiden

nl en

Subject guide

Coronavirus (Covid-19)

Overzicht van databases, naslagwerken en websites voor onderzoek naar het coronavirus

Op 13 maart 2020 riepen de nationale adviseurs voor natuurwetenschappen en technologie van een twaalftal landen, waaronder de Verenigde Staten, uitgevers op om vrijwillig alle aan COVID-19 gerelateerde wetenschappelijke publicaties en onderliggende data, per direct op één plaats beschikbaar te stellen. Veel uitgevers gaven gehoor aan de oproep om hun corona-gerelateerde artikelen vindbaar en toegankelijk te maken via PubMed-Central en om tekst mining en secundaire analyse door middel van machine-leesbare formaten en licenties mogelijk te maken.

Vrijwel alle grote uitgevers steunen het initiatief, waaronder ACS, BMJ, Cambridge University Press, Cell Press, Elsevier, EMBO, The Lancet, New England Journal of Medicine, Springer Nature, Science, Taylor and Francis, Wiley en Wolters Kluwer.

Het Allen Institute for Artificial Intelligence heeft voor tekst- en datamining een dataset van alle publicaties over het coronavirus aangemaakt. Deze dataset krijgt wekelijks een update. Er is ook een aantal voorbeeld-onderzoeksvragen te vinden op Kaggle – een platform voor programmeeruitdagingen – die onderzoekers kunnen helpen met de set aan de slag te gaan.

Preprint servers Biorxiv and Medrxiv werken samen om onderzoeksresultaten zo snel mogelijk te verspreiden. Een belangrijke kanttekening is dat deze resultaten nog niet geëvalueerd zijn door het peer-reviewproces en daarmee ongeschikt zijn voor klinische doeleinden. De bronnen geven echter inzicht in het huidige onderzoek en bieden waardevolle informatie voor onderzoekers met meer uitgebreide kennis van onderliggende onderwerpen en onderzoeksmethodiek.

Algemeen

Patientenzorg

Onderzoek

  • The LensThe Lens heeft gratis en open datasets van patientdocumenten, metadata van academisch onderzoek en biologische sequenties van patenten in een machine-leesbaar en doorzoekbaar format gepubliceerd. 
  • Living evidence on COVID-19 – een geautomatiseerde systematische review van de huidige literatuur over het coronavirus.
  • NIH - nieuws en resources van The National Insitutes of Health
  • ReadCube – het Readcube-platform waarop je wetenschappelijke artikelen kunt kopen en huren van diverse grote uitgevers (Springer/Nature/Wiley/JAMA) biedt ‘vrijkaarten’ aan voor onderzoekers die aan coronagerelateerd onderzoek werken. Deze vrijkaarten geven daarnaast ook toegang tot onder meer Dimensions en een API voor tekst- en datamining.
  • RefBin – deze tool om trends in onderzoek te vinden en notities bij artikelen te delen met andere onderzoekers, heeft een overzicht voor coronagerelateerde artikelen gemaakt.
  • Researcher.life – Cactus Life Sciences gebruikt zijn kunstmatige-intelligentieplatform en redacteurs om een collectie interessante artikelen over het coronavirus samen te stellen.
  • Resilient Society – een samenwerkingsplatform van de stad Den Haag, de Nederlandse universiteiten en (inter)nationale organisaties om oplossingen te vinden voor de uitdagingen die het coronavirus op ons pad brengt.

Volksgezondheid

  • CDC - informatie en richtlijnen van het US Centers for Disease Control and Prevention
  • JoVE  - protocollen voor coronavirusgerelateerd onderzoek.
  • GIDEON - Global Infectious Diseases and Epidemiology Online Network (new users have to register)

Nederlandse bibliotheken

Deze website maakt gebruik van cookies.