Universiteit Leiden

nl en

Hulp bij het onderzoeken van jouw onderwerp

Het schrijven van academische teksten kan in het begin overweldigend zijn. Waar moet je immers beginnen? Daarom hebben wij een aantal tutorials voor je gemaakt waarin je meer leert over het zoeken van informatie, het beoordelen ervan en waar je op moet letten als je in een tekst verwijst, zodat je plagiaat kan voorkomen.

De tutorials van de UBL

In de tutorial 'Werken met de Catalogus' leer je onder andere hoe je boeken kunt aanvragen en digitale teksten kunt bekijken. Wat ouder, fragiler materiaal kan je soms alleen in de leeszaal Bijzondere Collecties bekijken. Het aanvragen werkt hetzelfde als bij ander materiaal. Hoe je met dit materiaal moet omgaan leer je in the Tutorial Bijzondere Collecties. Mocht je geïnteresseerd zijn in onze talloze archieven en collecties, maar niet precies weten hoe je daar meer over leert, kan je ook een kijkje nemen in de wegwijzer over de Collection Guides. In de engelstalige tutorial 'Finding Information on Chocolate' leer je meer over het beoordelen van informatie, hoe je wikipedia het beste kunt gebruiken en laten wij je handige databases zien. Heb je nou eindelijk alle relevante informatie gevonden en wil je beginnen met schrijven, denk er dan aan dat je goed naar de gebruikte literatuur verwijst zodat je geen plagiaat pleegt. Om dit te voorkomen hebben we de engelstalige tutorial 'Preventing plagiarism' gemaakt. In plaats van dat je al je gebruikte bronnen zelf handmatig bijhoudt kun je ook een reference manager gebruiken. Een programma zoals Endnote, Mendeley of Zotero helpt je met de juiste layout van je referentie en bij het maken van de bibliografie. Wil je weten hoe een reference manager werkt? Je leert alles hierover in onze engelstalige tutorial.

Vakspecifieke tutorials

Voor sommige opleidingen kan je op vakspecifieke websites nog meer informatie vinden. In onderstaande nederlands- en engelstalige tutorials leer je hier meer over.

Vakspecifieke tutorials van de UBL 

Vakgebied

Lokale democratie 

Bestuurskunde (NL)

Softenon

LACDR (NL)

Nieuwe politieke partijen

Politicologie (NL)

Vertraging op Schiphol

Rechten (NL)

Zijderoutes 

Chinastudies (NL)

Tale of Genji

Japanstudies (NL)

Mensenhandel

Criminologie (NL)

The Handmaiden

Koreastudies (NL)

Interpreter of Maladies

Film- en literatuurwetenschap (NL)

Madame Bovary

Franse Taal en Cultuur (NL)

Basistechnieken zoeken
(hiervoor moet je een gratis account aanmaken en inloggen)

Medische studies (NL)

Refugees

International Studies (ENG)

Chinese Studies: BA3 Library Tutorial

Chinastudies (ENG)

Cold War

 International Studies (ENG)

Francis Bacon

Art & Art History (ENG)

Silk Routes Chinastudies (ENG)
Special Collections For studenten die meer willen leren over het gebruik van onze Bijzondere Collecties (ENG)

 

Deze website maakt gebruik van cookies.