Universiteit Leiden

nl en

(Meer) digitale bronnen tijdens de coronacrisis

Nu in ons land steeds meer maatregelen worden genomen tegen het verder verspreiden van het coronavirus, en de Universiteit Leiden heeft besloten het resterende curriculum in online leeromgevingen te verzorgen, staan bibliotheken, uitgevers en platforms voor je klaar om toegang te krijgen tot de online bronnen die je nodig hebt.

Collegeplanken en studiezaalboeken

Op het moment werken wij hard aan een oplossing voor de boeken op de fysieke collegeplanken. Studiezaalboeken zijn wel al beschikbaar voor uitlening. Kijk voor meer informatie op Coronavirus: beperkte dienstverlening UBL.

Laatst bijgewerkt op: 31 maart 2020

Meest recente toevoegingen: Berghahn.

Een groot aantal uitgevers stelt tijdelijk video’s, e-books en andere lesmaterialen gratis beschikbaar of verhoogt de grens voor het maximumaantal gelijktijdige gebruikers. Op deze pagina geven wij een overzicht van de mogelijkheden die nu beschikbaar zijn. 

Overzicht

Naam Beschikbaarheid Beschrijving/URL
APA Tot het einde van het semester De American Psychological Association heeft de modules ‘Research Methods’ en ‘Introduction to Social Psychology’ op Psyclearn opengezet voor instituten die naar online lessen overschakelen vanwege Corona. Om toegang te krijgen, moeten docenten zelf contact opnemen met de APA.
Ars Aequi Tot de zomer Het maandelijkse journal en online platform Ars Aequi is nu ook thuis toegankelijk via EZProxy.
Berghahn Tot 30 april Berghahn, een uitgever in de disciplines antropologie, cultuur en geschiedenis, heeft de toegangsmogelijkheden tot e-books voor bibliotheken uitgebreid. Individuele onderzoekers die een boek willen lezen dat nog niet via de bibliotheek beschikbaar is, kunnen dit gratis bekijken via Berghahns platform door te bestellen en de code REMOTE20 te gebruiken.
Cambridge University Press (CUP) hersteld tot en met 31 mei Gratis toegang tot de html versie van alle 700 tekstboeken in de Cambridge Core collection. Dit is een uitgebreide collectie met handboeken voor vrijwel ieder academisch veld, van taalwetenschap tot informatica en wiskunde.   
Elsevier ScienceDirect Tot en met 25 mei Alle handboeken op ScienceDirect zijn nu gratis toegankelijk voor ieder instituut met een ScienceDirect abonnement. Na ingelogd te zijn met uw ULCN-account heeft u toegang tot de handboeken. Elsevier richt zich vooral op geneeskunde, natuurwetenschappen, wiskunde en rechten. 
Gale   Gale heeft een collectie van 9 boeken beschikbaar gesteld over de transitie van fysiek naar online onderwijs.
De Gruyter Naar verwachting eind deze week of volgende week beschikbaar De Gruyter zal een groot aantal eigen titels en titels van partners beschikbaar maken op het De Gruyter platform. Hier wordt nog aan gewerkt.

The Internet Archive (National Emergency Library)

Tot en met 30 juni Deze bibliotheek omvat alle boeken van Phillips Academy Andover, Marygrove College en veel van de collecties van Trent University, alsmede meer dan een miljoen andere boeken die door andere bibliotheken zijn geschonken.
JOVE Universiteit Leiden heeft verzoek tot toegang tot 25 juni gedaan   JoVE biedt al haar educatieve video’s gratis aan. De JoVE kerncollectie helpt studenten kernbegrippen binnen de biologie en sociale psychologie te begrijpen en te visualiseren. JoVE Science Education is een collectie demonstratievideo’s in 8 verschillende velden, zoals scheikunde en natuurkunde, die kunnen worden gebruikt als surrogaat voor laboratoriumpractica. Het Lab Manual bestaat uit een verzamelding video’s voor inleidingscolleges rond laboratoriumtechnieken. 
JSTOR

Tot en met 30 juni

26 volksgezondheidsjournals zijn nu vrij toegankelijk, alsmede alle collecties waarop de universiteit geen licentie heeft en meer dan 30.000 boeken.

Kahoot Tot het einde van het semester Kahoot is een tool bedoeld voor het testen van leerlingen tijdens het online leerproces. Getroffen universiteiten hebben volledige toegang tot Kahoot tot het einde van het semester. Docenten kunnen direct bij Kahoot een account aanvragen.
Kanopy Tot en met 12 april Kanopy is een platform voor documentaires, trainingsvideo’s, Indie films en de Great Courses serie. Tot en met 12 april heeft Kanopy alle Great Courses gratis beschikbaar gesteld, in combinatie met alle benodigde lesmaterialen en enkele documentaires, naast het abonnement waar de universiteit recht op heeft. Voor toegang is inloggen met een ULCN-account noodzakelijk. 
Lumen Learning Tot einde van het semester Lumen verzorgt online colleges die gemakkelijk geïntegreerd kunnen worden in LMS-systemen zoals BrightSpace en Blackboard. Momenteel zijn deze resources gratis beschikbaar tot het einde van het semester. Lumen biedt een breed scala aan onderwerpen op verschillende niveaus, vooral op het niveau van colleges en universiteiten in de Verenigde Staten. Een van de meest bekende deelnemers is Carnegie Mellon University.
Ohio State University Press Zolang de COVID-19-crisis duurt Gratis toegang tot alle monografieën en het taalwetenschappelijke cursusboek Language Files.
Oxford University Press   Resources voor studenten en docenten kunnen gratis worden gebruikt, zelfs wanneer de methode nog niet in het lesprogramma was opgenomen. OUP biedt ook enkele online cursussen rond blended learning door middel van Epigeum. De uitgever noemt zelf de beschikbaarheid van e-books op de RedShelf en VitalSource platformen Deze toegang is echter alleen geldig in de Verenigde Staten.
Project Muse Data variëren van uitgever tot uitgever, veelal eind mei of eind juni  Meer dan 20 uitgevers die hun e-books en tijdschriften aanbieden op Project Muse hebben besloten hun titels gratis beschikbaar te stellen ter ondersteuning van onderwijs en onderzoek tijdens deze crisis. Deze materialen zijn gemarkeerd met een zichtbaar ‘gratis’ icoon. Onder deze uitgevers zijn: Johns Hopkins University Press (alle boeken en tijdschriften), Ohio State University Press (alle boeken en tijdschriften), University of Nebraska Press (alle boeken en tijdschriften), University of North Carolina Press (alle boeken), Temple University Press (alle boeken), and Vanderbilt University Press (een selectie van boeken).
University of Michigan Press Tot en met 30 april Alle ebooks zijn beschikbaar om te lezen op Fulcrum.
Wiley Tot het einde van het semester Wiley biedt gratis toegang tot online educatieve resources als Wiley PLUS, Knewton Alta en ZY Books. Om toegang te krijgen dienen docenten een formulier in te vullen voor hun specifieke werkgroep of hoorcollege. De cursussen zijn vooral gericht op natuurwetenschappen, technologie, wiskunde en engineering. 
World Scientific Tot en met 30 juni

World Scientific heeft de toegang tot alle tijdschriftartikelen die vanaf 2001 zijn gepubliceerd tijdelijk uitgebreid.

VitalSource en Redshelf

Op websites uit de Verenigde Staten staan regelmatig referenties naar gratis handboeken die beschikbaar zouden zijn op VitalSource en Redshelf. Content op deze platforms is echter vooral beschikbaar voor universiteiten en instituten in de Verenigde Staten en alleen wanneer zij een licentie hebben voor het gehele instituut.

Thuistoegang

De meeste digitale collecties van Universiteit Leiden zijn beschikbaar vanuit huis. We vragen wel de login alleen te gebruiken wanneer content niet beschikbaar is in Open Access, om het systeem niet te veel te belasten.  Om thuistoegang te krijgen tot resources van de bibliotheek kun je een van de onderstaande methoden gebruiken. 

  • Krijg toegang tot de resource via de Catalogus.
  • Installeer de Leiden Search Assistant plug-in voor Chrome of Firefox om direct toegang te krijgen. (Zie de voorpagina van de catalogus)
  • Gebruik onze bookmarklet voor andere browsers.
  • Gebruik Universiteit Leiden als linking library in Google Scholar.

Bibliotheekdiensten

De Universitaire Bibliotheken Leiden stellen alles in het werk om een zo prettig mogelijke onderwijsomgeving te verzorgen. Systemen zoals EZProxy login en het videoplatform Kaltura zijn opgeschaald om te voldoen aan de toegenomen vraag. Als je echter tegen problemen aan loopt bij het gebruiken van een van onze databases of toegang nodig hebt tot digitale content neem dan contact op via Stel een Vraag

Deze website maakt gebruik van cookies.