Universiteit Leiden

nl en

Schenkingen door Vrienden

Door Vrienden ondersteunde aankopen

Geregeld wordt er een beroep gedaan op de Vrienden om financiële ondersteuning te bieden voor het aankopen van bijzondere aanwinsten voor de bijzondere collecties van de UBL. De Vrienden voldoen graag aan deze oproep en zoeken daartoe ook aanvullende financiering door andere fondsen.

Door Vrienden ondersteunde recente aankopen

2019

 • Een uitzonderlijke aanwinst van het werk Beachhouse Night van de Rotterdamse kunstenaar Sandro Setola. Het werk, een tekening in krijt op paneel, meet 1,5 bij 3 meter en kan bijgeschreven als de grootste tekening in de collectie van de UBL
 • Wiskundehandschrift uit 1701 geschreven door George Lodewijk Mosburger (†1746), die naast kapitein in het Staatse leger, ook geograaf en kaartenmaker was. Gezamenlijke financiële steun van de Stichting Vrienden van de Universitaire Bibliotheken Leiden en het Mathematische Instituut van de Universiteit Leiden
 • Tunesische huwelijksakte uit 1865 waarin – verrassend genoeg – een monogaam huwelijk wordt gesloten. De akte komt uit Kairouan, Tunesië, en dateert uit 1865

2018

Facsimile editie van De Atlas der Neederlanden: verzamelatlas die in de negentiende eeuw is samengesteld, vermoedelijk door de Amsterdamse kaartenuitgever Covens & Mortier. De atlas bestaat uit negen delen en brengt de geschiedenis in kaart van de Nederlanden, inclusief het huidige België en de toenmalige Nederlandse koloniën. De atlas bevat meer dan 600 kaarten, waaronder enkele handgetekende, en wordt bewaard bij Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. In 2013 is er een luxe facsimile verschenen, inclusief een catalogusdeel.

2017

 • Recent verwierf Universitaire Bibliotheken Leiden de toxicologische verslagen van de laatste slachtoffers van de Leidse gifmengster Goeie Mie. Als aanvulling daarop heeft historica en Goeie Mie-specialist Ingrid Moerman haar exemplaar van de bekende prent uit 1885, ‘De Leidsche Gifmengster’ door Roelof Raar, aan de Vrienden van de UBL geschonken.
 • Japanstalig kookboek over de Westerse Keuken, in twee delen. Geschreven door Kanagaki Robun (1829 – 1894) met houtblok illustraties van Kawanabe Kyosai (1831-1889) geprint in het jaar Meiji 5 (1872). Dit kookboek staat ook wel bekend als het eerste kookboek dat het recept voor curry introduceerde in Japan.
 • Affiche van de Indische Tentoonstelling [25-28 mei 1922] in het Kurhaus te Scheveningen. 111,5 x 77 cm. door de Amsterdamse reclame tekenaar Jack Pencil.
 • Manuscript over de Leydsche apotheek. [Leiden?, ca. 1795]. Manuscript op papier en een manuscript van Hendrik vander Pijpen, [Pharmacopeia in Latijn en Nederlands]. [Dordrecht?, ca. 1675]. Manuscript op papier. Het Leidse handschrift uit 1795 is een gedeeltelijke vertaling van de Pharmacopoea Leidensis (1751). Het Dordtse handschrift uit 1695 bevat medische recepten zowel in het Latijn als in het Nederlands.
 • Justin Wijers, Biased Memory, gemengde techniek,  2017. Justin Wijers is een nog jonge kunstenaar (geboren 1981) die zich geheel gewijd heeft aan de tekenkunst.
 • Een exceptioneel middeleeuwse handschriftje door zijn miniatuurformaat (65x55 cm). Gebruikt in de (klooster)kerk bij processies, intredes en dergelijke, waarbij de zangers geen gebruik konden maken van één groot muziekboek op een standaard. Een handschriftje als dit konden ze in één hand, lopend en zingend, raadplegen. Cantuale – Handschrift op perkament en papier (deel 1) en papier (deel 2), 1+96. fol., 65x55 cm. Origine: Nederlanden (?), ca. 1500. – Twee delen (1-60, 61-96) in verschillende handen (hybrida). Met rubrieken; initialen afwisselend in blauw en rood (deel 1) en alleen in rood (deel 2). Muzieknotatie opgemaakt voor vier balken (hoefnagelschrift), Genaaid op 3 leren riemen doorgestoken in een perkamenten omslag met overslagsluiting.
 • Een buitengewoon zeldzaam exemplaar van Histoire de ce qui est advenu en la ville d’Arras et autres villes circonvoisines, durant les ans 1459, 1460 et 1461. Touchant ceux que lon nommois Vaudois, les procedures contre eux tenues, sentences rendues, et executions faictes par Iacques du Clercq, escuyer, sr. De Beauvoir en Ternois, demeurant lors en la Cité d’Arras. Imprimé à Leyde chez François de Ravelenghien M.D.CXI [1591]., 56 pp., in-octavo, in leer gebonden in convoluut. Het boek gaat over de vervolging van de Vaudois, de Waldenzen in Atrecht, maar dit mondde uit in tal van betichtingen van hekserij in Artois, het graafschap dat in personele unie verkeerde met  het graafschap Vlaanderen en tot de bezittingen van hertog Filips de Goede van Bourgondië behoorde.


2016

 • Ontwerptekening van Leo Gestel voor een (waarschijnlijk niet uitgevoerd) affiche voor Kunsthandel Sala. Deze kunsthandel, gevestigd in de Breestraat, was decennia lang de bekendste en meest vooraanstaande kunsthandel in Leiden. Het Prentenkabinet, de voorganger van de afdeling prenten & tekeningen, kocht in de jaren twintig van de twintigste eeuw geregeld werk bij Sala. Zo werd grafiek van Pieter Dupont en Richard Roland Holst, destijds eigentijdse meesters, bij Sala aangeschaft. Een connectie van Kunsthandel Sala met Leo Gestel was tot nu toe onbekend.
 • Een zeldzaam en compleet exemplaar van de Proeve der drukkerye, nu laatst gebruikt bij Cornelis Heyligert, bestaande in vijf schoone druk-perssen, als mede verscheiden soorten van Arabische (...) en andere letteren, benevens verdere gereedschappen, tot eene complete drukkerije behoorende. Al hetwelk verkocht zal worden te Leyden (...) op dingsdag den 27 february 1792 (...).  Leiden, D. de Mortier & son, J.J. Thyssens, 1792.
Deze website maakt gebruik van cookies.