Universiteit Leiden

nl en

Open access publiceren in het Leids Repositorium

Veel uitgevers van tijdschriften bieden, ook als het niet om een Open Access tijdschrift gaat, de mogelijkheid een auteursversie, postprint of preprint, van een wetenschappelijk artikel op te slaan in het institutioneel repository, het Leids Repositorium.

Een publicatie registreren en uploaden

Dit is de zogenaamde GREEN road to Open Access. Op de website Sherpa/Romeo wordt per tijdschrift aangegeven wat het beleid van de uitgever is en welke embargoperiodes gehanteerd worden ten aanzien van Green Open Access.

Ook als een artikel volledig Open Access wordt gepubliceerd, is het toch verstandig om de peer reviewed versie in het repository op te slaan. Dit vergroot de zichtbaarheid van je eigen onderzoek en de waarde van het Leids Repositorium. Bovendien verzekert het repository duurzame toegang op de lange termijn van de publicatie.

Open Acces in LUCRIS

Met ingang van 2015 worden Open Access publicaties aan alle universiteiten geteld. Deze telling betreft in eerste instantie alleen artikelen in tijdschriften. Bij het invoeren van een publicatie in LUCRIS wordt u gevraagd aan te geven of het artikel Open Access is of niet.

Deze website maakt gebruik van cookies.