Universiteit Leiden

nl en

Intellectueel eigendom bij TDM

Intellectueel eigendomsrecht kan gevolgen hebben voor de mogelijkheden om text- en datamining toe te passen.

Intellectueel eigendomsrecht

De mogelijkheiden voor text- en datamining zijn afhankelijk van intellectueel eigendom, of internationaal Intellectual Property Rights (IPR), en de licenties waaronder materiaal beschikbaar wordt gesteld. IPR is voornamelijk een kwestie van nationaal recht met als gevolg dat het per land kan verschillen. Licentiebeleid kan varieren per uitgever.

In 2012 heeft  JISC een rapport gepubliceerd, Value and Benefits of Text Mining, over de voordelen, maar ook de barrieres en risico's die gepaard gaan met TDM in het Verenigd Koninkrijk; in dit rapport wordt het belang benadrukt van een herziening van IPR wetgeving.

Onder onderzoekers, onderzoeksorganisaties en bibliotheken is al langer een belangrijke discussie gaande over nationaal IPR en het TDM gerelateerde licentiebeleid van een aantal grotere uitgevers. Meer informatie over deze discussie is te vinden op:
 

  • The Hague Declaration

  • LIBER (Ligue des Bibliothèques Européennes de Recherche – Association of European Research Libraries)

  • IFLA (International Federation of Library Associations and Institutions)

  • ALPSP (Association of Learned and Professional Society Publishers)

  • The Content Mine

Meer informatie over IPR is te vinden op de site van ons Auteursrechteninformatiepunt. Het e-mailadres is: auteursrecht at library dot leidenuniv dot nl

De licentiemanager kan advies en ondersteuning bieden bij licenties die betrekking hebben op TDM: e-resources at library dot leidenuniv dot nl.

Uitgevers en hun beleid

Springer
Gale Cengage
Ebsco
Oxford University Press (Oxford Journals)
Elsevier
CrossRef Text and Data Mining services  
   

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie