Universiteit Leiden

nl en

Digitale Bronnen voor TDM

De volgende online bronen zijn beschikbaar en toepasbaar voor TDM.

Digtale collecties

 • Delpher
  Meer dan 1 miljoen Nederlandse boeken, kranten en tijdschriften

 • Google Books

 • Hathi Trust Digital Library
  Meer dan 13, 5 miljoen banden
  Login is vereist

 • Hathi Trust Research Centre
  Het HathiTrust Research Center (HTRC) biedt digitale toegangsmogelijkheden tot gepubliceerd werk in het publieke domein voor nonprofit en onderwijsgerelateerd gebruik.

 • The New York Public Digital Library
  Login vereist

 • The University of Oxford Text Archive
  Het University of Oxford Text Archive ontwikkelt, verzamelt, catalogiseert en archiveert digitale letterkundige en literaire bronnen voor gebruik in hoger onderwijs, onderzoek en studie. Het OTA geeft ook advies over het aanleggen en gebruiken van deze bronnen én houdt zich bezig met de ontwikkeling van standaarden en een infrastructuur voor elektronisch taalkundig materiaal.

 • Early English Books Online Text Creation Partnership (EEBO-TCP)
  Het corpus van EEBO-TCP bestrijkt de periode van 1473 tot 1700 en bevat naar schatting meer dan 2 miljoen pagina's en meer dan een miljard woorden. In het verleden was het slechts toegankelijk voor abonnees van ProQuest’s Early English Books Online resource, maar sinds januari 2015 zijn meer dan 25.000 teksten uit de eerste fase van EEBO-TCP vrij toegankelijk als open data in het publieke domein.

APIs voor wetenschappelijke bronnen

APIs, acroniem voor application programming interfaces, zijn tools die gebruikt worden om data uit te wisselen tussen software applicaties. Veel academische uitgevers, databases en digitale bronnen bieden met behulp van een API de mogelijkheid aan gebruikers om met eigen programmatuur data op grootschalige wijze snel te extraheren en bevragen; dit biedt een breed scala aan nieuwe onderzoeksmogelijkheden.  

Catalogue of APIs for scholarly research (MIT libraries)

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie