Universiteit Leiden

nl en

Leiden Research Data Service Catalog

Het Centre for Digital Scholarship heeft een research data service catalog opgezet om onderzoekers de weg te wijzen in de veelheid van diensten en faciliteiten, die zij kunnen gebruiken vóór, tijdens en na hun onderzoeksproject.

Om te voldoen aan internationaal, natonaal en lokaal beleid, moeten onderzoekers hun data beheren volgende de principes van FAIR (Findable, Accessible, Interoperable and Reusable). Het Centre for Digital Scholarship heeft een research data service catalog opgezet om onderzoekers de weg te wijzen in de veelheid van diensten en faciliteiten, die zij kunnen gebruiken vóór, tijdens en na hun onderzoeksproject.  

De catalogus presenteert een lijst van  diensten die beschikbaar zijn per faculteit  met daarbij nuttige extra informatie over beschikbaarheid op facultair niveau. Het universitair Programma Datamanagement maakt ook dankbaar gebruik van de catalogus, die goed laat zien of er een gebrek is aan voorzieniningen voor bepaalde domeinen of fasen in de zogenaamde research lifecycle. De eerste versie van deze catalogus was einde 2015 al in de lucht. Na drie jaar ervaring met deze lijst, die beschouwd wordt als een gulden voorbeeld voor een landelijke versie bij het Landelijk Coordinatiepunt Research Data Management, is het tijd voor een vernieuwde versie, om nog beter in te kunnen spelen op de behoefte van onderzoekers én universiteit.

In de vernieuwde versie vinden we het belangrijk om goed aan te sluiten bij zowel beleid als gangbare praktijk binnen de faculteiten. Zo zorgen we voor informatie die up-to-date is. Ook zoeken we aansluiting met lokale, nationale en internationale ontwikkelingen EN geven we de catalogus een facelift

Binnen het project richten we ons op de volgende activiteiten: 

  • Stroomlijnen van de informatie met beleid en werkwijze van de faculteiten
  • Verbeteren van de informatiestroom via FAIRsharing.org en re3data.org om beter up-to-date te blijven
  • Verduidelijking en vereenvoudiging van de catalogus door middel van een gescheiden aanbod van informatie op maat voor zowel onderzoekers als voor datamanagers

Voor meer informatie of hulp bij datamanagement kunt u contact met ons opnemen via: cds@library.leidenuniv.nl

Looptijd: 2018-2019
Contact: Kristina Hettne

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie