Universiteit Leiden

nl en

Deals met uitgevers

Onderzoekers en auteurs van de Universiteit Leiden kunnen profiteren van de vele overeenkomsten die met uitgevers zijn gesloten voor tijdschriften van hoge kwaliteit, vaak zonder bijkomende kosten.

Overzicht van tijdschriften waarvoor een Open Access overeenkomst is afgesloten

De landelijke Open Access Portal verspreidt een titellijst met 8000 tijdschriften waarvoor een overeenkomst is afgesloten op het gebied van Open Access. Eventuele (grote) kortingen staan hierin vermeld. De lijst wordt periodiek geactualiseerd. De lijst is een recente dienst, maar het resultaat van work in progress. Er kunnen geen rechten aan de lijst worden ontleend.

In de Journal Browser worden alle mogelijkheden om Open Access te publiceren per tijdschrift getoond.

Hoe profiteer ik van deze deals?

Verzeker deelname door:

  • De Leidse affiliatie duidelijk aan te geven en het Leidse universitaire e-mailadres te gebruiken
  • Desgevraagd aan te geven Open Access te willen publiceren: daar gaat deze overeenkomst over.
  • Bij twijfel assententie te vragen: openaccess@library.leidenuniv.nl

Overzicht van uitgevers waarmee een Open Access overeenkomst is afgesloten

American Chemical Society
Met ingang van 2017 worden alle nieuwe artikelen die een auteur verbonden aan een Nederlandse universiteit indient, zonder extra kosten voor de auteur open access gepubliceerd.

  • auteurs doen automatisch mee als zij hun Leidse e-mailadres gebruiken en de Universiteit Leiden vermelden als affiliatie;
  • de overeenkomst dekt alle 57 ACS tijdschriften met een abonnement; de Open Access titels ACS Central science en ACS Omega zijn uitgesloten.

Brill 
Leidse onderzoekers kunnen zonder bijkomende kosten Open Access publiceren bij Brill in 38 internationale tijdschriften op het gebied van rechtsgeleerdheid.

Hoe werkt het?

  • De corresponderende auteur van een deelnemende universiteit kiest tijdens het acceptatieproces voor publiceren in open access.
  • Bij het submitten moet de auteur het universitaire email adres of zijn ORCID gebruiken.
  • Corresponderende auteurs kunnen dit verzoek ook kenbaar maken via brillopen@brill.com.

Cambridge University Press
Met ingang van juni 2017 kunnen Leidse corresponding authors zonder bijkomende kosten Open Access publiceren in 339 hybride and 17 full open access tijdschriften van Cambridge University Press. Alle titels staan in de volgende titellijst. Een beperkt aantal tijdschriften, voornamelijk society journals valt niet onder de overeenkomst, maar auteurs hebben de mogelijkheid om kostenvrije toegang tot hun artikel aan te vragen.

Het is noodzakelijk dat auteurs hun Leidse affiliatie aangeven. Er verschijnt vervolgens automatisch een "apply discount" knop bij het invullen van de formulieren na acceptatie van het artikel.
Neem voor verdere vragen contact op met openaccess@library.leidenuniv.nl

De Gruyter
Leidse onderzoekers kunnen Open Access publiceren met 90% korting op de APC bij tijdschriften waarop de universiteit een abonnement heeft. De overige 10% wordt door de universiteitsbibliotheek verrekend in het volgende jaar.
Het is belangrijk om

  • de tijdschriftenlijst bovenaan deze pagina te controleren of het tijdschrift deze mogelijkheid biedt voor Leiden
  • het Leidse universitaire e-mailadres te gebruiken.

Elsevier 
Onderzoekers van Nederlandse universiteiten kunnen Gold Open Access publiceren in een pakket van geselecteerde titels van Elsevier zonder bijkomende kosten voor de auteur. 
Elsevier heeft een speciale pagina ingericht met informatie voor auteurs 
Meer informatie is te vinden op de website van de VSNU .

Karger
Onderzoekers van Nederlandse deelnemende universiteiten, waaronder Leiden, kunnen tot 250 artikelen per jaar Open Access publiceren zonder bijkomende kosten voor de auteur.
Karger biedt informatie op een speciale webpagina: kies Nederland als regio. 

Lippincott Williams & Wilkins LWW
Artikelen ingediend door auteurs van Nederlandse universiteiten kunnen bij 228 LWW titels zonder bijkomende kosten Open Access worden gepubliceerd. Leidse auteurs kunnen hiervoor een speciale code opvragen bij hun vakreferent of bij openaccess@library.leidenuniv.nl

Open Library of the Humanities
Een jong en groeiend platform voor online tijdschriften dat zich volledig richt op peer reviewed Open Access publiceren in de humaniora. De website biedt een overzicht van het huidige tijdschriften aanbod. OLH wordt gefinancierd door een consortium van universiteitsbibliotheken. De Universiteit Leiden heeft een overeenkomst met OLH, waarmee een unieke kans wordt gecreĆ«erd voor Open Access binnen de geesteswetenschappen.

Sage
In ruim 800 SAGE tijdschriften kunnen corresponding authors van Nederlandse universiteiten zonder bijkomende kosten  Open Access publiceren.
Het is belangrijk dat zij hierbij hun Leidse affiliatie en e-mailadres gebruiken, zodat Sage contact met hen op kan nemen hierover.

Bij de Sage Open Access titels kunnen Leidse auteurs 20% korting krijgen door een speciale code op te vragen bij  openaccess@library.leidenuniv.nl
 

Springer 
De meest recente informatie over Open Access financiering bij Springer is te vinden op www.openaccess.nl

Taylor & Francis
Deze VSNU overeenkomst biedt met ingang van 2016 'corresponding authors' van Nederlandse universiteiten de gelegenheid om zonder bijkomende kosten Open Access te publiceren in de hybride tijdschriften van met Taylor & Francis en Routledge.
Op een speciale webpagina van Taylor&Francis wordt uitgelegd hoe dat werkt.

Wiley
De VSNU overeenkomst met Wiley betreft alle 1400 hybride tijdschriften, waarin  'corresponding authors' van Nederlandse universiteiten zonder bijkomende kosten Open Access kunnen publiceren.
Wanneer een artikel is geaccepteerd, moet de auteur zelf aangeven dat het een Open Access publicatie betreft. Daarna kan men aangeven dit kostenloos onder de overeenkomst valt. Hoe dit werkt wordt uitgelegd in deze flyer.
De 60 volledige Gold Open Access tijdschriften van Wiley vallen niet onder deze overeenkomst.

Wolters Kluwer 
Onderzoekers van Nederlandse universiteiten die artikelen publiceren in de 27 wetenschappelijke tijdschriften van Wolters Kluwer kunnen na een embargoperiode van 6 tot 12 maanden deze artikelen via Green Open Access in het publieke domein plaatsen, met name via het Leids Repositorium.
Het betreft een overeenkomst over groen Open Access: deze tijdschriften staan daarom niet in de titellijst, die kortingen laat zien voor goud Open Access. 

Neem voor verdere vragen contact op met openaccess@library.leidenuniv.nl

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie