Universiteit Leiden

nl en

Publicaties registreren en uploaden in LUCRIS en het Leids Repositorium

LUCRIS en het Leids Repositorium helpen u uw publicaties te promoten en te bewaren.

Publicaties registeren

De Universiteit Leiden registreert haar wetenschappelijke publicaties via LUCRIS, het Leiden University Current Research Information System. Door te registreren:

  • neemt de toegankelijkheid en zichtbaarheid van uw publicaties toe en vergroot u uw citaties
  • wordt de opslag en het behoud van publicaties op institutioneel niveau gewaarborgd
  • kan de universiteit haar publicatieintensiteit aantonen

Voor het registreren van publicaties in LUCRIS is een korte handleiding beschikbaar.

Vanuit LUCRIS wordt de tab Publicaties op de persoonlijke profielpagina's automatisch gevuld. De hyperlink naar de geregistreerde publicatie wordt ook automatisch aangemaakt na het uploaden van de pdf. De UBL beheert het systeem en de faculteiten zijn verantwoordelijk voor de inhoudelijke invulling.

Open Access publiceren in het Leids Repositorium

Het Leids Repositorium (LR) is een online bewaarplaats voor wetenschappelijke publicaties. Het LR archiveert alle Leidse dissertaties en stelt deze Open Access beschikbaar. Daarnaast kunnen Leidse onderzoekers via het LR hun in andere media gepubliceerde artikelen Open Access beschikbaar stellen.

Via LUCRIS kunnen publicaties gemakkelijk worden geüpload naar het LR. Dit doet u door een PDF-bestand aan de registratie in LUCRIS te koppelen. Deze wordt dan binnen enkele dagen automatisch toegevoegd aan het LR.

Let op: voor het uploaden van PhD dissertaties geldt een aparte procedure. Zie hiervoor Proefschrift uploaden.

Om de publicaties in het Repositorium zo goed mogelijk vindbaar en bruikbaar te maken, moeten de PDF-bestanden aan enkele criteria voldoen. Zie de Criteria voor PDF-bestanden.

Als u een publicatie toevoegt aan het Repositorium via LUCRIS wordt u gevraagd akkoord te gaan met de zogeheten License to Deposit. Hierin wordt geregeld wat de Universiteitsbibliotheek kan en mag met de publicaties in het Repositorium.

Alle publicaties krijgen een unieke identifier, een zogeheten handle. Deze handle garandeert de vindbaarheid van publicaties in de toekomst.

Embargo

Publicaties in het Leids Repositorium kunnen openbaar toegankelijk worden gemaakt of onder een- permanent of tijdelijk- embargo worden geplaatst. Het repositorium vervult daarmee zowel een archief- als etalagefunctie.

Auteursrecht

Niet alle uitgevers staan opname van uw publicatie in het Leids Repositorium toe, maar de meeste uitgevers staan wel toe dat een auteursversie (zonder opmaak van de uitgever) wordt opgenomen of dat de uitgevers-pdf na een bepaalde embargoperiode wordt open gesteld. Een overzicht per uitgever kunt u vinden op Sherpa Romeo. Uitgebreide informatie over hoe u uw rechten goed kunt regelen vindt u bij het Auteursrechten Informatiepunt van de Universiteitsbibliotheek.

Wat artikelen betreft is er een onderscheid tussen een pre-print en een post-print. De pre-print is de versie van het artikel vóór peer-review. De post-print is de de versie na peer-review, waarbij de wijzigingen in het artikel doorgevoerd zijn. De laatste auteursversie bevat nog niet de opmaak van de uitgever, de uitgeversversie wel. In het Leids Repositorium worden alleen postprints in de vorm van de laatste auteursversie of de uitgeversversie opgenomen.

Publicaties vinden in het Leids Repositorium

  • De publicaties in het repositorium, met uitzondering van de bachelor- en masterscripties, zijn opgenomen in de Catalogus onder "all content".
  • Met het zoekvenster op de startpagina van het Repositorium kan het gehele repositorium - alle collecties en alle velden tegelijk - worden doorzocht (dit is echter geen fulltext search, dus binnen de pdf's wordt niet gezocht).
  • Onder Advanced search staan een aantal specifieke zoekmogelijkheden. Zoek in specifieke collecties van het Repositorium, of zoek in aangegeven velden (auteur, titel, trefwoord)
  • Browsen is mogelijk via 'Communities & Collections', op datum van publicatie, auteur of trefwoord. Op specifieke collecties zijn RSS-feeds beschikbaar, de knop daarvan verschijnt rechtsboven in beeld.

Publicaties uit het repositorium zijn niet alleen te vinden via het Repositorium zelf, maar ook met zoekmachines als Google en Google Scholar. De zoekmachine OAIster doorzoekt in een keer bijna 700 repositoria en Open Access-databases. 

Als een publicatie in het repositorium niet openbaar toegankelijk is, kunt u de publicatie langs de gebruikelijke weg proberen te verkrijgen: via (de abonnementen van) de bibliotheek of via interbibliothecair lenen. Als dat geen oplossing biedt, kunt u het beste proberen contact op te nemen met de auteur.

Op de hoogte blijven

U kunt op de hoogte blijven van nieuwe publicaties in het Leids Repositorium via e-mail alerts of RSS-feeds. Geef hiervoor, na inloggen met uw ULCN-account, in uw profiel aan over welke onderdelen u informatie wilt ontvangen.

Hulp nodig?

Bij de faculteiten en eenheden zijn contactpersonen aangesteld die u kunnen helpen bij het registreren van publicaties in LUCRIS.

Afrika Studiecentrum

                

Edith de Roos

Faculteit der Archeologie

 

Maayke de Vries

Faculteit Governance and Global Affairs

 

Erna Stokx

Faculteit der Geesteswetenschappen

 

Helpdesk LUCRIS

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

 

Terence Merkelbach

Faculteit der Sociale Wetenschappen

 

Helpdesk LUCRIS

Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Ron van Veen

ICLON   Jossi Gijzen

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie