Universiteit Leiden

nl en

Workshop: How to write a Data Management Plan

In deze Engelstalige workshop wordt een datamananagementplan geschreven volgens de richtlijnen van de Universiteit Leiden. We bieden handreikingen voor het uiteindelijke management van digitale onderzoeksdata conform het universitair beleid én de eisen van subsidieverstrekkers.

Het plannen van de omgang met data tijdens en na afloop van het onderzoek is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de onderzoekspraktijk. De Universiteit Leiden heeft een richtlijn aangenomen, waarin wordt bepaald dat onderzoekers voorafgaand aan het onderzoek een datamanagementplan moet schrijven. Ook subsidievertrekkers zoals NWO en H2020 hebben een datamanagementparagraaf in het onderzoeksvoorstel inmiddels verplicht gesteld.

In deze workshop behandelen we kort de voorschriften van universiteit en subsidievertrekkers. We bieden hulp bij het beantwoorden van een aantal vragen, die in een datamanagementplan worden gesteld: wat voor soort data worden er verzameld, waar worden ze opgeslagen, met wie en op welke manier worden zij gedeeld, hoe kunnen anderen de data begrijpen en is de langetermijn archivering goed geregeld?

Er wordt tijd ingeruimd voor het invullen van het universitaire template voor een datamanagementplan

 

Doelgroep

Alle PhD's en onderzoekers van de Universiteit Leiden, die een datamanagementplan willen of moeten schrijven.

Leerdoel

Deelnemers leren over de basispricipes van goed datamanagement en schrijven een eerste versie van een datamanagementplan.

Methode & inhoud

Eén sessie van twee uur met presentaties en hand-outs. Deelnemers nemen hun eigen device mee om een eerste versie van het  datamanagementplan (Word document) te schrijven. Deelnemers ontvangen informatie na afloop waarmee zij het datamanagementplan verder kunnen uitwerken.

 

Inschrijven & cursusdata

  • 7 maart 2019, 10.00 - 12.30

  • 16 april 2019, 10.00 - 12.30

  • 4 juni 2019, 10.00 - 12.30

Locatie: Heinsius/Vossius Room, Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL)

Werknemers van de Universiteit Leiden kunnen zich aanmelden door een email te sturen naar: datamanagement@library.leidenuniv.nl. Vermeld daarbij de gewenste trainingsdatum, onderzoeksinstituut en eventuele  specifieke vragen. Mocht de datum niet schikken, informeer dan naar overige mogelijkheden. Bij voldoende belangstelling wordt een nieuwe sessie ingepland en kunnen we dit laten weten.

Kosten & afzeggen

Voor medewerkers van de Universiteit Leiden zijn er geen kosten verbonden aan deze training.

Afzeggen kan via e-mail: datamanagement@library.leidenuniv.nl

Wie geeft de cursus?

De datalibrarians van het Centre for Digital Scholarship:
Fieke Schoots en Michelle van den Berk

Overige vragen

Wij zijn bereikbaar via email: datamanagement@library.leidenuniv.nl. Ook hebben wij een blog met recente informatie over de training.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie