Universiteit Leiden

nl en

Mini-symposium: Het verleden van Palestina in frame: Frank Scholten fotocollectie

Op donderdag 30 maart organiseren het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten (NINO) en Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) een mini-symposium over de Frank Scholten collectie: 'Het verleden van Palestina in frame'.

Frank Scholten fotocollectie in Digital Collections
Group of women, [NINO F. Scholten photographic print 19:2508]

Diverse experts vertellen vanuit verschillende disciplines en invalshoeken  over het belang van het werk van Scholten, aan de hand van een door hen gekozen foto. Daarnaast worden de plannen voor werkzaamheden aan de verdere digitale ontsluiting van de collectie gepresenteerd. Deze volgende stap in het ontsluitingsproces gaat in april 2023 van start. Deelnemers zijn van harte uitgenodigd om in de komende  metadata-workshops eigenhandig met originele vintage foto’s uit de collectie aan de slag te gaan. Tijdens het mini-symposium kunnen deelnemers in een pop-up tentoonstelling kennismaken met origineel materiaal uit de Scholten collectie.

Frank Scholten

Frank Scholten fotografeerde van 1921-1923 op bijna encyclopedische wijze het toenmalige Palestina. Van systematische documentatie tot portretten, van Bijbelse landschappen tot een losse vorm van straatfotografie: Scholten legde het vast in meer dan 20.000 foto’s. Zijn fotocollectie wordt inmiddels als een de belangrijkste visuele bronnen van Palestina beschouwd. Wat zijn werk volstrekt uniek maakt is de zogenaamde ‘queer lense’ waardoor Scholten, zelf homoseksueel, de wereld bekeek.

Programma

14:00-14:15 - Opening
14:15-15:45 - Sprekers
15:45-16:00 - Pauze
16:00-16:30 - Sprekers
16:30-17:00 - Bezichtiging origineel fotomateriaal
17:00-17:30 - Afsluiting en borrel

Voor meer informatie over en aanmelden voor de workshops zie de pagina Workshops: Het verleden van Palestina in frame – ontsluiting Frank Scholten fotocollectie.

Bekijk de reeds gedigitaliseerde Frank Scholten Photographs in Digital Collections.

Deze website maakt gebruik van cookies.