Weer studeren in de bibliotheek? Reserveer je studieplek!

Studenten van de Universiteit Leiden kunnen weer komen studeren in de Universiteitsbibliotheek inclusief de Asian Library, en de bibliotheken bij Rechten, Sociale Wetenschappen, Wiskunde en Natuurwetenschappen, LUMC en Bibliotheek Wijnhaven in Den Haag. Voor Leidse promovendi zijn werkplekken in de Universiteitsbibliotheek beschikbaar.

Reserveer je studieplek

Alleen studenten van de Universiteit Leiden kunnen studieplekken reserveren. Promovendi van de Universiteit Leiden kunnen een werkplek reserveren in studiezaal 1 van de Universiteitsbibliotheek. Gebruik Chrome, Firefox of Safari en log in met je ULCN-studentenaccount.

Vanaf heden is het dragen van een mondkapje voor alle bezoekers van de UBL verplicht.

Studieplekken van de UBL

Andere studieplekken

Wanneer je studeert in de bibliotheek moet je altijd een geactiveerde LU-Card bij je hebben. Heb je die nog niet? Vraag je LU-Card aan en activeer hem in Leiden of Den Haag.

In de tentamenperiode zijn er op verschillende plekken binnen de universiteit extra studieplekken beschikbaar gemaakt.

Heb je gereserveerd maar kun je toch niet naar de bibliotheek komen? Annuleer dan je studieplek via 'my reservations', onder je naam rechtsboven op de pagina, zodat een ander er gebruik van kan maken.

Heb je vragen over het reserveringssysteem, bekijk hier de FAQ's.

Kijk voor meer informatie en openingstijden voor studieplekken buiten de bibliotheek op de studentenwebsite.

Hoe reserveer je een studieplek

In het reserveringssysteem is per locatie het aantal beschikbare studieplekken en de locatie van die studieplekken binnen de bibliotheek aangegeven. Bij je aanvraag zoek je een studieplek en een tijdsblok uit. Bekijk hiernaast alvast de plattegronden van de UB met de zones van de genummerde studieplekken.

Je kunt per dag één reservering maken voor een studieplek in een bepaald tijdsblok. Dit kan een dag van tevoren.

Binnen de UB kun je, naast de gewone werkplekken met of zonder computer, ook individuele studiecellen en enkele plaatsen in de groepsruimtes online boeken. Let op: om als groepje van twee of drie personen samen te kunnen werken in een groepsruimte, moet iedereen apart een plek reserveren.

Werkplekken voor promovendi

Enkele werkplekken in studiezaal 1 van de Universiteitsbibliotheek kunnen alleen worden gereserveerd door promovendi van de Universiteit Leiden.

Tijdsblokken

Locatie   9:00 - 13:00 14:00 - 18:00 19:00 - 23:00
Universiteitsbibliotheek (UB) Ma t/m zo
Bibliotheek Wijnhaven Ma t/m zo
Bibliotheek Sociale Wetenschappen Ma t/m vr

Bibliotheek Rechten Ma t/m vr
Za & zo -
Science Library Ma t/m vr -

Walaeus Bibliotheek

(alleen studenten LUMC)

Ma t/m vr
Za & zo - - -

Na het plaatsen van je reservering ontvang je via uMail een bevestiging. Als je geen e-mail hebt ontvangen, controleer dan je spam-map en je eventuele mailforward-instellingen. Activeer de link in de e-mail vóór je naar de locatie komt.

Je kunt je reservering annuleren via 'my reservations', onder je naam rechtsboven op de reserveringspagina.

Toegang en gebruik van de studieplek

Als je aanvraag is goedgekeurd ontvang je een digitale bevestiging. Op de gekozen datum en tijd meld je je bij de receptie. Hier toon je de reservering op je mobiele telefoon. Na controle van de reservering word je toegelaten en volg je de aangegeven looproute naar je studieplek. Binnen de locaties zijn vrijwel alle looproutes eenrichtingsverkeer, waardoor het passeren tot een minimum wordt beperkt.

Aan het einde van je tijdsblok verlaat je de bibliotheek via de aangegeven looproute. De eindtijd van het tijdsblok mag niet worden overschreden.
Als je studiezaalboeken hebt gebruikt leg je die na afloop op de boekenkar. De studieplek wordt aansluitend voor de volgende student schoongemaakt.

Hygiëne

• Bij binnenkomst maak je je handen goed schoon. Hiervoor zijn bij de ingang en op andere locaties desinfecterende middelen aanwezig.
  • Houd minimaal 1,5 meter afstand van andere gebruikers.
  • Er mag maximaal één persoon tegelijk in de toiletruimten aanwezig zijn.
  • Hoest en nies in je elleboog, niet in je hand.
  • Gebruik wegwerptissues en gooi ze weg.
  • Was je handen regelmatig met water en zeep.

Onze andere diensten

• Uitleenbare boeken en tijdschriften uit alle locaties van de UBL kunnen worden aangevraagd via de catalogus. De aanvragen kunnen via de boeklockers op een locatie naar keuze (Universiteitsbibliotheek, Sociale Wetenschappen, Van Steenis en Wijnhaven) worden afgehaald. Voor het afhalen hoeft geen afspraak te worden gemaakt.
  • In de Universiteitsbibliotheek en in de Bibliotheek Wijnhaven in Den Haag kunnen studenten van de Universiteit Leiden op afspraak documenten printen of bestanden overzetten van hun P-schijf. Hiervoor kan een tijdvak van maximaal 20 minuten worden gereserveerd.
  • Leidse onderzoekers die gebruik willen maken van de Bijzondere Collecties kunnen hiervoor een werkplek reserveren op de leeszaal Bijzondere Collecties.
  • Via WorldCat kunnen boeken van andere universiteitsbibliotheken worden geleend.