Universiteit Leiden

nl en

Podcast: slavernij en opstand in de kolonie Suriname

In 2020 staat het themaprogramma Onderdrukking en Vrijheid centraal bij de Universitaire Bibliotheken Leiden. In deze tweede UBLcast gaan we op zoek naar sporen van slavernij op oude kaarten van de kolonie Suriname.

In de podcast neemt Karwan Fatah-Black ons mee naar de voormalige Nederlandse kolonie in Latijns-Amerika. Hij vertelt over de suikerriet- en koffieplantages die op de oude kaarten zijn afgetekend in kaarsrechte kavels, bijna als een Nederlands polderlandschap. En hij vertelt over de felle strijd die achter de schermen woedde tussen de Nederlandse kolonisten en de marrons, de vrijgevochten slaven. 

‘Dit is deel van de Nederlandse geschiedenis,’ zegt Fatah-Black in de aflevering. ‘De mensen die vanuit Afrika hier naartoe zijn gebracht om dit mogelijk te maken, zijn deel van Nederland. Hun geschiedenis is net zolang deel van Nederland als Rembrandt en de Grachtengordel.’

Alle kaarten in deze podcast zijn in hoge resolutie in te zien via de Digital Collections van de UBL. Bekijk de stukken onder de volgende links:

Themaprogramma

Deze UBLcast wordt aangeboden in het kader van het themaprogramma Onderdrukking en Vrijheid van de UBL. Daarin belicht de UBL visies op identiteit, relaties en interactie tussen individuen en groepen in het verleden. Er worden ook blogs en video’s rond stukken uit de bijzondere collecties uitgebracht. Momenteel kunnen er vanwege het coronavirus helaas geen activiteiten voor het belangstellende publiek worden georganiseerd.

Meer afleveringen

De UBLcast is ook beschikbaar via de volgende kanalen:

Deze website maakt gebruik van cookies.