Universiteit Leiden

nl en

Course reserves beschikbaar voor onderwijs

Docenten van Universiteit Leiden die bij Universitaire Bibliotheken leiden (UBL) die een course reserve voor studenten hebben aangevraagd kunnen deze literatuur op vier verschillende manieren aan studenten aanbieden.

1. Uitlenen

U laat ons via uitleen@library.leidenuniv.nl weten dat we de boeken beschikbaar kunnen maken voor uitleen. Dat raden we alleen aan bij kleine studentengroepen. We merken dat studenten onder elkaar contact hebben en in zo’n geval onder elkaar de boeken delen. De student die het boek als eerste leent blijft in onze administratie verantwoordelijk voor dit boek.

2. E-books

U zoekt in onze catalogus of de betreffende titel inmiddels als e-book beschikbaar is. Onze medewerkers hebben in de afgelopen dagen gecontroleerd of van de boeken op de collegeplanken een digitaal exemplaar toegankelijk is en deze zo nodig aangeschaft. Verwerking van de bestellingen duurt echter nog een aantal dagen. De bibliotheek stuurt u hierover bericht, of neemt u zelf contact op met uw vakreferent.  

We werken ook continu aan een lijst van uitgevers die hun bestanden openzetten voor gebruik in het onderwijs.

3. Alternatieven

U kunt in onze catalogus naar alternatieve e-books zoeken of u bekijkt of er voldoende andere titels over het zelfde onderwerp beschikbaar zijn. U kunt uw studenten daar dan op wijzen.

4. Scannen

In samenwerking met de Readers Online Service van het UFB kunnen wij (bij voorkeur) delen van boeken scannen en via de Readers Online Service aanbieden. Hierbij moet u rekening houden met auteursrechten. U maakt hiervoor gebruik van de (aangepaste) procedure van het UFB, te vinden op de website. In afwijking tot de normale procedure verzorgt het UFB in dit geval het scannen. UBL levert hen het betreffende boek. Studenten kunnen de gescande items aanschaffen via de webshop van Reader Online in digitale en in gedrukte vorm. Indien er kosten voor het auteursrecht zijn, dan wordt dit verwerkt in de prijs van de reader. Het Centrale Crisisteam van de Universiteit heeft bepaald dat deze kosten ook nu door studenten betaald moeten worden.

We wijzen u erop dat u geen gescande (hoofdstukken) van boeken in Blackboard of BrightSpace mag zetten.

Informatie en vragen

Meer informatie over het auteursrecht bij digitaal onderwijs vindt u op onze website.

Vragen over course reserves kunt u sturen naar uitleen@library.leidenuniv.nl. Telefonisch zijn wij momenteel niet goed bereikbaar.

Deze website maakt gebruik van cookies.