AFGELAST - Publieksmiddag De intolerante Republiek

Omwille van recente ontwikkelingen rond het coronavirus heeft de Universitaire Bibliotheken Leiden besloten de Publieksmiddag van 19 maart 2020 rond de tentoonstelling De intolerante Republiek af te gelasten. Mogelijk zal de bijeenkomst naar een later moment worden verplaatst.

Tijdens deze middag spreken vier Leidse historici over hun recente onderzoek. In de lezingen van Alicia Schrikker, Suryadi en Michiel van Groesen komt het optreden van de VOC en WIC overzee aan bod. Carolina Lenarduzzi behandelt de positie van de katholieken als minderheid in de Republiek.

De publieksmiddag sluit aan bij de gelijknamige tentoonstelling in de Universiteitsbibliotheek, die een aantal schaduwkanten van de Opstand en Gouden Eeuw belicht. Beide activiteiten zijn onderdeel van een themaprogramma over Onderdrukking en Vrijheid.

De middag vindt vanaf 15.30 uur (inloop vanaf 15.00 uur) plaats in de Vossiuszaal van de Universiteitsbibliotheek, Witte Singel 27 te Leiden.

Aanmelden

Het maximale aantal aanmeldingen is bereikt. U kunt zich helaas niet meer aanmelden.

VOC-expeditie in Makassar, 1667

• Inloop vanaf 15.00 uur
  • Welkom door Kurt De Belder – Directeur Universitaire Bibliotheken Leiden.
  • Inleiding door Anton van der Lem, conservator oude drukken.
  • ‘Daar de tiranij en ketterij regere, de vreijheijt swichte doet’ – De tolerante Republiek in katholieke ogen — door Carolina Lenarduzzi, onderzoeker en gastmedewerker vaderlandse geschiedenis.
  • Tolerantie en intolerantie aan het tweede front: Brazilië en West-Afrika — door Michiel van Groesen, hoogleraar zeegeschiedenis.
  • The gloomy voice of exiles: Malay letters from Ceylon (Sri Lanka) in the collections of Leiden University Library — door Suryadi, universitair docent Zuidoost Azië studies.
  • Seks, macht en mensenroof. Ongemakkelijke verhalen van de VOC — door Alicia Schrikker, universitair hoofddocent koloniale en wereldgeschiedenis.
  • 17.00 uur - Afsluiting en gelegenheid voor het bezichtigen van de tentoonstelling, begeleid met een hapje en een drankje.

Themaprogramma Onderdrukking en Vrijheid

De tentoonstelling en publieksmiddag zijn onderdeel van het themaprogramma Onderdrukking en Vrijheid, waarmee de UBL haar rijke bijzondere collecties in 2020 onder de aandacht van het publiek brengt. Uniek beeldmateriaal en geschreven en gedrukte teksten staan centraal tijdens lezingen, workshops, video’s, podcasts en blogs. Informatie over activiteiten van het themaprogramma Onderdrukking en Vrijheid is te vinden op de Universiteitswebsite.

Pamflet met fake-news over een katholieke samenzwering, 1734