Verse koffie en gratis digitale krant

Ja. We hebben boeken en een enorme hoeveelheid digitale middelen. Maar we hebben zoveel meer! Hier zijn 11 dingen waarvan je misschien niet meteen had verwacht dat de Universiteitsbibliotheek (UB) ze had, maar die je zeker zult waarderen.

1. Een lekker bakje koffie

Je kunt heerlijke, vers gemaakte koffie krijgen in Café UBé in de UB. Pak een cappuccino of een kop thee om rustig op te starten, of een straffe espresso voor een lange avond studeren. Naast drankjes kun je altijd een broodje, een koek of een andere snack halen. Je kunt rustig in het café zitten, of lekker genieten van de nazomerzon op het terras terwijl je bijkletst met je studiegenoten. Dicht bij iedere bibliotheeklocatie is een facultair café te vinden.

2. Solo of samen?

Komt er op je studentenkamer weinig van studeren terecht? In de bibliotheken vind je maar liefst 1650 studieplekken in vele vormen en maten. Kun je je slecht concentreren in een grote ruimte of heb je deadlinestress? Sluit jezelf even helemaal af van de buitenwereld in een studiecel. Als je in een groepje wil studeren kun je gebruik maken van een groepsstudieruimte. Elk van deze groepsruimtes is uitgerust met een overlegtafel en een smartboard. Zowel studiecellen als groepsruimtes zijn aan te vragen bij de receptie.

3. Even chillen

In het Huygens Informatiecentrum en verspreid door de UB hebben we leesstoelen neergezet. Ideaal om met een tijdschrift, tablet of boek in weg te kruipen, of gewoon even te pauzeren.

4. Krantje lezen: papier of digitaal

In de UB heb je beschikking over alle belangrijke lokale, nationale en internationale kranten en tijdschriften. Alle papieren kranten en magazines van vandaag liggen in het Huygens Informatiecentrum met eerdere edities tot een week terug achter de klep. Digitale kranten kun je lezen met je ULCN-account. Je hebt dus overal en altijd - als je internet hebt - toegang tot alle kranten en magazines in onze database. Log in met je ULCN-account in onze Catalogus en zoek jouw titel.

5. Bring Your Own Device. Of niet.

De UB heeft heel wat computerwerkplekken, maar de meeste mensen maken gebruik van hun eigen device. Met je ULCN-account kun je gebruik maken van onze universitaire WiFi en op alle tafels zijn stopcontacten te vinden, zodat je laptop in ieder geval altijd energie heeft om nog een uurtje door te gaan.

6. Filmpje!

Moet je een film of andere visuele media bekijken voor je studie? In de mediaruimte van de UB kun je op een grote monitor dvd, blu-ray of vrijwel iedere andere denkbare beelddrager uit iedere regio afspelen. In onze collectie vind je onder meer documentaires en filmklassiekers uit alle windstreken. Je kunt in je eentje kijken of juist samen (groepjes tot 4 personen).

Maak je gebruik van de Asian Library te studeren? Dan kun je die film die je voor je studie moet zien ook bekijken in de Vos Cinema. Met 15 leunstoelen en een 4K 84-inch smartboard scherm kun je die film kijken zoals hij is bedoeld. Kijk hier voor meer informatie over het reserveren van de Vos Cinema.

7. Tot in de late uurtjes...

Als die deadlines je een beetje dwars beginnen te zitten is het soms wel nuttig om nog een paar uurtjes door te studeren. Daarom is UB is doordeweeks tot middernacht open. Op zaterdag en zondag kun je in de UB en de Bibliotheek Rechten terecht. De Bibliotheek Rechten is in het weekend open van 11.00 tot 17.00, de UB zelfs tot 23:00 uur. Kijk hier voor openingstijden voor iedere bibliotheeklocatie.

8. Meer dan Google

Denk je dat je met Google alles vindt voor je studie? Dan ken je onze (online) cursussen nog niet. Ontdek hoe je betrouwbare, wetenschappelijke, online en offline informatie voor je paper of scriptie verzamelt, opslaat en verwerkt.

9. Overal de bibliotheek op zak

Via onze Catalogus heb je online toegang tot veel volledige publicaties: kranten, e-tijdschriften, e-books, maar ook geluids- en beeldmateriaal. Dit werkt het beste als je de Catalogus opent en - nog voordat je gaat zoeken - inlogt met je ULCN gegevens. Je kunt ook de app Browzine downloaden, daarmee sla je makkelijk je favoriete titels op in je digitale boekenkast en krijg je eens in de zoveel tijd de nieuwste editie van jouw vaktijdschrift op de digitale deurmat.

10. Snuffel in Einstein's kladblok

Ontcijfer aantekeningen van Einstein, volg een briefwisseling met Willem van Oranje of blader door een vooroorlogse krant: Via onze Catalogus kun je online zomaar eeuwenoud werk inkijken van bekende en minder bekende historische personen. Vrijwel al onze stukken zijn op te vragen via de Catalogus en vervolgens in te zien op de Leeszaal Bijzondere Collecties van de UB.

11. Gratis museum

Even pauze? Je kunt altijd even een kijkje nemen in onze expositieruimte. Hier is altijd een tentoonstelling rond de bijzondere collecties te zien. Eeuwenoude handgeschreven boeken, beroemde tekeningen van grote kunstenaars of selecties uit de oudste fotocollectie van Nederland, het is niet voor niets dat deze stukken regelmatig in bruikleen worden gegeven aan musea. Wie weet ligt er net een Rembrandt in de vitrine! Behalve de tentoonstellingen organiseren we regelmatig activiteiten met Leidse musea en andere instellingen.